Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement wijst begrotingsakkoord EU-leiders af

EU-parlement wijst begrotingsakkoord EU-leiders af

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement kan de dinsdag door de EU-leiders overeengekomen meerjarenbegroting zonder aanpassingen niet aanvaarden. In een resolutie die met grote meerderheid werd aangenomen betreurt het parlement het vooral dat er onvoldoende wordt geïnvesteerd in de toekomst. Er moet meer geld gaan naar gezondheid, wetenschap, klimaat en de jeugd, vinden vijf van de zeven fracties. Ook wijst het parlement het budget van 2021 tot en met 2027 af als er geen bindende afspraken komen over nieuwe eigen middelen voor de EU, en harde garanties dat er geen EU-subsidies gaan naar landen die de rechtsstaat niet handhaven, dreigen de politici.

De 27 regeringsleiders en staatshoofden bereikten dinsdag na vier dagen en nachten onderhandelen tijdens een EU-top in Brussel een akkoord over een meerjarenbegroting (MFK) van 1074 miljard euro en een coronaherstelfonds van 750 miljard euro. EU-president Charles Michel hield het parlement tijdens het debat, dat aan de stemming over de resolutie voorafging, voor dat het akkoord "een startpunt" is. "Er is nog veel werk aan de winkel."

Kritiek op opstelling Rutte

Verscheidene politici haalden uit naar de opstelling van premier Mark Rutte die onder meer een verhoging van de korting op de EU-afdracht wist af te dwingen. Het parlement roept al jaren op die kortingen te schrappen. "Vrekkige Rutte ziet Europa als een geldmachine", aldus de voorzitter van de Europese Groenen, Philippe Lambert.

Volgens Sophie in 't Veld (D66) ging het de afgelopen dagen "alleen maar over de centen". "Helaas speelt Mark Rutte daar een hoofdrol in. Zijn prioriteit was een korting voor Nederland, maar dat is ten koste gegaan van investeringen in het klimaat, in onderzoek, het bestrijden van de pandemie en de aanpak van de rechtsstaatscrisis in Europa. Dat is ook ten koste gegaan van onderzoeksgelden waar Nederlandse universiteiten van profiteren."

Agnes Jongerius (PvdA) is blij dat er een akkoord ligt. "We kunnen de coronacrisis gezamenlijk te lijf", zei ze over het herstelfonds. Maar de begroting vindt ze veel "oude wijn in nieuwe zakken" en "een gemiste kans voor nieuwe prioriteiten juist vanwege de crisis, zoals jeugdwerkloosheid en gezondheid."

Meer uit Financieel

Koersverliezen chipbedrijven houden AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De beurs op het Damrak sloot maandag licht lager, waarbij de verliezen van eerder op de dag in het slotuur grotendeels werden weggewerkt. Beleggers haalden steun uit Wall Street, waar de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Moody's weinig indruk maakte.

36 minuten geleden
Wall Street zakt na verlaging kredietrating VS door Moody's

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag omlaag. De stemming werd gedrukt door de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor de Amerikaanse overheid duurder om geld te lenen.

2 uur geleden
Nieuwe deal met VK 'goed nieuws voor Nederlandse vissers'

URK (ANP) - Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is "goed nieuws voor Nederlandse vissers", zegt belangenorganisatie VisNed. Directeur Geert Meun is vooral te spreken over de lange looptijd van de deal die maandag is beklonken, tot 2038.

5 uur geleden
Goudprijs stijgt, dollar daalt na verlaging van kredietrating VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van goud ging maandag omhoog en de Amerikaanse dollar daalde in waarde, na de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door Moody's. De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS komt volgens de kredietbeoordelaar door het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.

5 uur geleden
Economie EU groeit dit jaar, ondanks spanningen in handel

BRUSSEL (ANP) - De economie van de Europese Unie groeit dit jaar met 1,1 procent, aldus de voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Voor de eurozone wordt op een groei van 0,9 procent gerekend, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en handelsspanningen. Daarmee valt de groei minder sterk uit dan de Commissie in november had verwacht. Toen werd voor dit jaar nog op een EU-groei gerekend van 1,5 procent en 1,3 procent voor de eurozone.

7 uur geleden
Franse president kondigt record buitenlandse investeringen aan

VERSAILLES (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron zal maandag een recordbedrag van 37 miljard euro aan buitenlandse investeringen in Frankrijk aankondigen. De investeringsprojecten zullen tijdens de jaarlijkse top met internationale zakenlieden in het kasteel van Versailles bij Parijs bekend worden gemaakt. Macron initieerde de bijeenkomst met het internationale bedrijfsleven zeven jaar geleden in een poging meer investeerders aan te trekken om het land te herindustrialiseren.

7 uur geleden
Guinness-moeder denkt dat heffingen honderden miljoenen kosten

LONDEN (ANP) - Het Britse drankenconcern Diageo, achter merken als Guinness, Johnnie Walker en Smirnoff, verwacht dat de Amerikaanse importheffingen het concern ongeveer 150 miljoen dollar (zo'n 134 miljoen euro) per jaar zullen kosten. Dit meldt Diageo bij de resultaten over het afgelopen kwartaal.

8 uur geleden