Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-ministers vrijdag bijeen voor spoedberaad

EU-ministers vrijdag bijeen voor spoedberaad

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vrijdagmiddag in Brussel bijeen voor spoedberaad over de crisis in het Midden-Oosten. Minister Stef Blok is bij de ingelaste vergadering, bevestigt zijn woordvoerder.

De ministers zullen vanaf 14.00 uur praten over de gespannen situatie die is ontstaan na de dodelijke aanval van de Verenigde Staten op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Irak. Belangrijk gespreksonderwerp is de nucleaire overeenkomst uit 2015 tussen Iran, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China.

De 28 EU-lidstaten hebben daar grote zorgen over sinds Teheran zondag aankondigde een streep te zetten door afspraken over de verrijking van uranium. Dat besluit kan betekenen dat Iran zijn nucleaire programma zonder beperkingen gaat voortzetten. "De volledige naleving van het akkoord door allen is nu belangrijker dan ooit voor de regionale stabiliteit en de internationale veiligheid", twitterde EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag.

Atoomakkoord

Iran zegt zich niet langer gehouden te voelen aan het internationale atoomakkoord sinds de Verenigde Staten zich in 2018 eenzijdig terugtrokken en opnieuw economische sancties troffen tegen het land. Daardoor is de Iraanse olie-export zwaar getroffen.

Een woordvoerder van Borrell zei eerder op de dag al niet uit te sluiten dat de EU-ministers op korte termijn zouden samenkomen. "We kunnen ons geen verdere escalatie in de regio veroorloven. Er is nu al voortdurend telefonisch overleg met de lidstaten."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Minister Lavrov: focus van Rusland op relatie met China

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou is bereid om eventuele pogingen van het Westen om de banden met Rusland te herstellen te overwegen, maar de focus van Rusland ligt momenteel op het verder ontwikkelen van de relatie met China, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag. Volgens de buitenlandminister wil Rusland de banden met het Westen alleen herstellen als daar noodzaak toe is.

40 minuten geleden
Franse minister weigert af te treden na verkrachtingsaanklachten

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De nieuwe Franse minister voor onder anderen gehandicapten weigert af te treden nadat twee vrouwen hem hadden beschuldigd van verkrachting. Damien Abad ontkent de aantijgingen die in het weekend aan het licht waren gekomen. "Moet een onschuldige man aftreden? Ik denk van niet."

4 uur geleden
Twintig landen gaan extra wapens aan Oekraïne leveren

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ongeveer twintig landen gaan extra wapens leveren aan het door Rusland aangevallen Oekraïne. Denemarken voorziet het Oekraïense leger van krachtige antischeepsraketten van het type Harpoon om de kust aan de Zwarte Zee te beschermen, meldt de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin na een bijeenkomst met bondgenoten waaronder Nederland.

5 uur geleden
Aantal Engelse gevallen van apenpokken ruim verdubbeld

LONDEN (ANP) - Het aantal gevallen van apenpokken in Engeland is ruim verdubbeld. Het steeg met 36 tot 56 bevestigde gevallen sinds 7 mei, melden de Britse gezondheidsautoriteiten.

6 uur geleden
Brits ex-parlementslid krijgt celstraf wegens aanranding in 2008

LONDEN (ANP) - Een voormalig Conservatief Brits parlementslid heeft anderhalf jaar cel gekregen wegens aanranding van een destijds 15-jarige jongen in 2008. Hij werd in april schuldig bevonden, berichtte SkyNews. De voormalige parlementariër Imran Ahmad Khan die islamiet en homoseksueel is, zou de jongen in een huis in Staffordshire gin-tonics hebben gegeven en aangerand. De jongen vluchtte het huis uit en maakte melding van het incident, maar diende geen officiële klacht in. Daarmee was de zaak voor de plaatselijke politie afgedaan.

7 uur geleden
WHO denkt niet dat apenpokkenvirus is gemuteerd

GENÈVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geen reden om aan te nemen dat het apenpokkenvirus zich heeft gemuteerd. Rosamund Lewis van de pokkenafdeling van de WHO, zei maandag tijdens een informatiebijeenkomst in Genève dat mutaties bij dit virus sowieso weinig voorkomen. Volgens de WHO is de situatie beheersbaar.

7 uur geleden
Aantal werkende Oekraïense vluchtelingen ruim verdubbeld tot 9615

DEN HAAG (ANP) - Het aantal in Nederland werkende Oekraïense vluchtelingen is de afgelopen drie weken meer dan verdubbeld tot 9615. Dat was de stand van afgelopen vrijdag, aldus uitkeringsinstantie UWV. Een woordvoerder van het UWV verwacht dat inmiddels de grens van 10.000 is gepasseerd.

9 uur geleden