Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU maakt 1,8 miljard vrij voor grondstoffen batterijen auto's

EU maakt 1,8 miljard vrij voor grondstoffen batterijen auto's

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt 1,8 miljard euro vrij voor grondstoffen om zelf batterijen voor de auto-industrie te gaan produceren. Daarmee wil Europa minder afhankelijk worden van de import van buitenlandse batterijen voor accu's en de vergroening van de Europese auto-industrie stimuleren, aldus Eurocommissaris Apostolos Tzitzikostas (Duurzaam Transport). Hij presenteerde woensdag een actieplan voor de toekomst van de Europese auto-industrie.

Ook komt er 1 miljard euro beschikbaar voor innovatie, bijvoorbeeld voor zelfrijdende auto's. "Ons doel is duidelijk: garanderen dat de volgende generatie voertuigen niet alleen in Europa wordt gemaakt, maar ook dat er in Europa wordt geïnnoveerd, aangedreven door Europese technologie", aldus Tzitzikostas.

Eerder maakte commissievoorzitter Ursula von der Leyen al bekend dat Europese autofabrikanten meer tijd krijgen om hun emissiedoelstellingen te halen. Autofabrikanten krijgen tot en met 2027 de tijd om hun CO2-uitstoot terug te brengen. De afspraak blijft staan dat vanaf 2035 alleen nog uitstootvrije auto's mogen worden verkocht.

Repareren

Behalve het aanbod van meer elektrische auto's moet ook de vraag ernaar toenemen, erkent Tzitzikostas. De commissie wil met lidstaten afstemmen hoe ze consumenten kunnen overtuigen elektrische auto's te kopen. Zo zou het makkelijker moeten worden elektrische auto's te repareren. Subsidies voor de aanschaf van elektrische auto's worden niet genoemd in het actieplan.

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het plan van de Commissie nog goedkeuren.

Meer uit Financieel

Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

4 uur geleden
Havenondernemers Rotterdam overwegen rechtszaak om stikstofbeleid

ROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.

4 uur geleden
Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

5 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

6 uur geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

9 uur geleden
Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

10 uur geleden
Ook Wall Street flink hoger na deal over tarieven met China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.

11 uur geleden