
EU-leiders wegen oproep tot gevechtspauze Gaza op goudschaaltjes
BRUSSEL (ANP) - De leiders van de 27 EU-landen schaven op hun top in Brussel donderdag aan ieder woord over de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zijn het volgens ingewijden goeddeels eens over een oproep om de strijd te onderbreken om noodhulp mogelijk te maken. Maar meerdere lidstaten zijn ervoor beducht Israël te zeer af te vallen.
De EU-landen spraken na de bloedige verrassingsaanval door Hamas stuk voor stuk hun steun voor Israël uit, maar zijn het vanouds oneens over wat het land zich als reactie kan permitteren. Nu door de aanhoudende Israëlische bombardementen op de afgegrendelde Palestijnse Gazastrook volgens de Verenigde Naties een "humanitaire catastrofe" dreigt, is een adempauze nodig. Daar zijn de lidstaten het over eens. Maar ze verschillen van mening over hoe die eruit zou moeten zien en hoe die aan Israël moet worden verkocht.
"Woorden doen ertoe", zegt een hoge EU-diplomaat. Daarom touwtrekken de lidstaten nog over het verschil tussen een "humanitaire pauze", het meervoud daarvan, of een "humanitair staakt-het-vuren". Gevechtspauzes gelden voor de meeste onderhandelaars als de lichtste variant, omdat die duidelijk maken dat Israël de strijd telkens weer kan voortzetten. Een enkele pauze, en al zeker een staakt-het-vuren, zouden al gauw de lading hebben dat de wapens liefst verder helemaal zwijgen.
Oekraïne
Ondertussen doen meerdere leiders er alles aan om te voorkomen dat de oorlog in Oekraïne naar de achtergrond verdwijnt. De 27 zullen onder meer bespreken het land ook op de lange duur te kunnen helpen zich Rusland van het lijf te houden. Mogelijk spreken ze hun Hongaarse collega Viktor Orbán aan op diens omstreden handdruk met de Russische president Vladimir Poetin vorige week.
Niet alleen over het buitenland, maar ook over de EU-begroting wordt nog gesteggeld. Die moet omhoog om bijvoorbeeld Oekraïne te kunnen steunen, vindt de Europese Commissie. Voor Oekraïne willen landen als Nederland inderdaad wel wat extra geld ophoesten. Maar alle andere wensen van de commissie en van andere lidstaten moeten maar uit bestaande middelen worden betaald, houden ze vol.
Bijeenkomst
Demissionair premier Mark Rutte en zijn 26 collega's komen donderdagmiddag bijeen. Ze buigen zich verder ook over migratie en over andere brandhaarden aan de rand van Europa, zoals Armenië, Kosovo en de Sahel.
Meer uit Buitenland
ROME (ANP) - SNAP, een organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft "bezorgd" gereageerd op de benoeming van Robert Prevost als paus. Volgens de organisatie heeft Prevost, die nu de naam Leo XIV heeft aangenomen, te slap opgetreden tegen misbruik.
14 minuten geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag gezegd dat hij de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek had verteld dat een staakt-het-vuren van dertig dagen een "echte indicator" zou zijn voor een beweging in de richting van vrede met Rusland. Zelensky zei ook dat Kyiv bereid was dit bestand onmiddellijk in te voeren.
4 uur geledenQUITO (ANP/AFP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft donderdag verteld dat hij hulp had gezocht bij Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de drugskartels te bestrijden die het Zuid-Amerikaanse land terroriseren.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft interne instructies aan het Pentagon gegeven om uiterlijk 6 juni te beginnen met het ontslaan van transgender militairen die niet zelf besluiten te vertrekken. Dat blijkt uit een memo dat persbureau Reuters heeft ingezien.
9 uur geledenOSLO (ANP) - Rusland is zorgelijk druk met militaire voorbereidingen aan de Europese oostgrens, zegt premier Dick Schoof. Het land legt infrastructuur aan waarmee het militairen zou kunnen aanvoeren. En de oostelijke NAVO-landen hebben last van allerlei Russische prikacties.
10 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Ambtenaren van de Amerikaanse stad New York hebben hun prognose voor het aantal buitenlandse toeristen dit jaar met 17 procent verlaagd. Ze stellen dat de importtarieven en het strenge immigratiebeleid van president Donald Trump bezoekers afschrikken.
10 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De Nederlandse kardinaal Wim Eijk verwacht niet dat de nieuwe paus Leo XIV voor een grote revolutie gaat zorgen in de kerk. "Ik denk dat een heel belangrijke taak van de paus is om de eenheid in de kerk te herstellen", zei Eijk vlak na afloop van het conclaaf.
11 uur geleden