
EU-landen verdeeld over heropening buitengrenzen op 1 juli
BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten kunnen het niet eens worden over de heropening van de Europese grenzen voor reizigers uit landen van buiten de EU per 1 juli. De 27 ambassadeurs hebben onderhandelingen hierover woensdag in Brussel afgebroken en overleggen vrijdag verder, aldus bronnen in Brussel. Ze kunnen het vooralsnog niet eens worden over de criteria waar een niet-EU-land aan moet voldoen om als veilig te worden beschouwd en reizigers weer welkom te heten in de EU.
Nederland staat "terughoudend" tegenover snelle heropening van de grenzen voor reizigers uit zogenoemde derde landen. Alleen als de epidemiologische situatie in een niet-EU-land gelijk of beter is dan gemiddeld in de EU, de corona-informatie uit dat land betrouwbaar en op basis van wetenschappelijke gegevens is, en er sprake is van wederkerigheid (EU-burgers mogen dan ook naar dat land reizen) kan Den Haag akkoord gaan met het toelaten van reizigers van buiten de EU, aldus bronnen in Brussel.
De lidstaten zijn al enige weken aan het bakkeleien over de kwestie. Sommige landen willen sneller dan andere lidstaten de deur weer openzetten voor inwoners van buiten de EU, vooral de zuidelijke lidstaten, waar de economie sterk op toerisme drijft. Nederland wil het liever "rustig aan" doen, nu de situatie onder controle lijkt te komen.
Het is de bedoeling dat er een lijst komt met landen die als veilig worden beschouwd. De EU is zich bewust dat de zaak gevoelig ligt, omdat regeringen zich voor het hoofd gestoten zouden kunnen voelen als hun burgers worden geweerd, en andere niet. Het is volgens bronnen daarom belangrijk dat de afweging op wetenschappelijke gronden gebeurt. The New York Times meldde dinsdag dat Amerikanen op korte termijn nog niet naar de EU kunnen reizen als naar de cijfers wordt gekeken, maar Chinezen wel.
Meer uit Buitenland
NEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
1 uur geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
2 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
2 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
4 uur geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.
5 uur geledenAMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.
6 uur geleden