
EU-landen verdeeld over heropening buitengrenzen op 1 juli
BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten kunnen het niet eens worden over de heropening van de Europese grenzen voor reizigers uit landen van buiten de EU per 1 juli. De 27 ambassadeurs hebben onderhandelingen hierover woensdag in Brussel afgebroken en overleggen vrijdag verder, aldus bronnen in Brussel. Ze kunnen het vooralsnog niet eens worden over de criteria waar een niet-EU-land aan moet voldoen om als veilig te worden beschouwd en reizigers weer welkom te heten in de EU.
Nederland staat "terughoudend" tegenover snelle heropening van de grenzen voor reizigers uit zogenoemde derde landen. Alleen als de epidemiologische situatie in een niet-EU-land gelijk of beter is dan gemiddeld in de EU, de corona-informatie uit dat land betrouwbaar en op basis van wetenschappelijke gegevens is, en er sprake is van wederkerigheid (EU-burgers mogen dan ook naar dat land reizen) kan Den Haag akkoord gaan met het toelaten van reizigers van buiten de EU, aldus bronnen in Brussel.
De lidstaten zijn al enige weken aan het bakkeleien over de kwestie. Sommige landen willen sneller dan andere lidstaten de deur weer openzetten voor inwoners van buiten de EU, vooral de zuidelijke lidstaten, waar de economie sterk op toerisme drijft. Nederland wil het liever "rustig aan" doen, nu de situatie onder controle lijkt te komen.
Het is de bedoeling dat er een lijst komt met landen die als veilig worden beschouwd. De EU is zich bewust dat de zaak gevoelig ligt, omdat regeringen zich voor het hoofd gestoten zouden kunnen voelen als hun burgers worden geweerd, en andere niet. Het is volgens bronnen daarom belangrijk dat de afweging op wetenschappelijke gronden gebeurt. The New York Times meldde dinsdag dat Amerikanen op korte termijn nog niet naar de EU kunnen reizen als naar de cijfers wordt gekeken, maar Chinezen wel.
Meer uit Buitenland
ANKARA (ANP/AFP) - Turkije is bereid vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te faciliteren. De aankondiging komt nadat de Russische president Vladimir Poetin direct overleg in Istanbul had voorgesteld.
12 minuten geledenVATICAANSTAD (ANP) - De nieuwe paus Leo XIV is voor het eerst voorgegaan in het zondagsgebed op het Sint-Pietersplein. Vanaf het balkon sprak hij over het lijden in Oekraïne en de Gazastrook en riep hij wereldleiders op zich hard te maken voor een einde aan oorlogen.
59 minuten geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
3 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
4 uur geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
5 uur geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Zeker twintig mensen zijn zwaargewond geraakt toen fans het voetbalveld bestormden bij de viering van de promotie van Hamburger SV in het Volksparkstadion in Hamburg.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Er komt een "gehele reset" in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Amerikaanse president Trump zaterdagavond op Truth Social. Volgens hem is er op een vriendelijke en constructieve manier onderhandeld en is er grote vooruitgang geboekt in het Zwitserse Genève.
11 uur geleden