
EU en Mexico sluiten deal om handelsrelaties te versterken
BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie en Mexico zijn het eens geworden over een vernieuwd handelsverdrag. De EU en het land werken al langer samen, maar het gemoderniseerde akkoord moet de samenwerking verdiepen. De overeenkomst komt drie dagen voor de inauguratie van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump.
Het vrijhandelsverdrag moet nieuwe economische mogelijkheden bieden voor beide partijen, waaronder meer kansen voor de Europese export van landbouwproducten naar Mexico.
De overeenkomst moet verder ook de handel en economische veiligheid stimuleren door risico's in toeleveringsketens te verminderen, een duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen veilig te stellen en klimaatverandering aan te pakken, volgens een verklaring van de Europese Commissie op vrijdag.
'Betrouwbaar'
De handel in goederen tussen de EU en Mexico was in 2023 82 miljard euro waard. De wederzijdse handel in diensten bedroeg een jaar daarvoor 22 miljard euro, waarmee Mexico de op een na grootste handelspartner van de EU in Latijns-Amerika is.
"De EU en Mexico zijn al betrouwbare partners. Nu willen we onze samenwerking nog verder verdiepen, wat sterk ten goede komt aan onze bevolking en economieën", zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.
Mercosur
Trump wil forse importheffingen opleggen op goederen uit Mexico. De Verenigde Staten zijn met afstand de belangrijkste handelspartner van het land. Die heffingen moeten van kracht blijven tot Mexico een oplossing vindt voor de handel in de drug fentanyl en de komst van illegale migranten naar de VS. De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum heeft gezegd een goede relatie met Trump te willen en ook geen handelsoorlog met de VS te verwachten.
Vorige maand sloot de Europese Commissie nog een langverwacht handelsakkoord met de landen van Mercosur. Over dat handelsverdrag tussen de EU en Argentinië, Brazilië, Uruguay, Bolivia en Paraguay werd al ruim twintig jaar gepraat.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
4 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Novo Nordisk is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in Kopenhagen. De Deense farmaceut kondigde onverwacht het vertrek aan van topman Lars Fruergaard Jørgensen. Onder zijn leiding groeide Novo Nordisk flink, vooral dankzij het succes van de populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy. Het aandeel zakte 1,8 procent.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Consumenten in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en het westelijke deel van Noord-Brabant hebben vorig jaar minder water verbruikt, signaleert drinkwaterbedrijf Evides. Het bedrijf leverde in 2024 vrijwel evenveel water als in het voorgaande jaar, terwijl er meer klanten waren bijgekomen.
8 uur geledenANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand gedaald naar bijna het laagste niveau ooit gemeten. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van een voorlopige raming. Amerikanen zijn al langer bezorgd dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie aanjagen, wat de koopkracht van huishoudens ondermijnt.
8 uur geleden