
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.
Zeker kleine EU-landen worden soms geïntimideerd zonder dat ze daar veel tegen in kunnen brengen. Zo heeft China in 2021 de handel met Litouwen stilgelegd omdat het Baltische land de banden met Taiwan aanhaalde. Het valt meestal niet mee om alle EU-landen achter tegenmaatregelen te krijgen.
Daarom krijgt de Europese Commissie een grotere rol. Zij kan straks bijvoorbeeld importheffingen opleggen of bedrijven uitsluiten van aanbestedingsprocedures in de EU. Maar het blijft aan de EU-landen om te beslissen of er sprake is van dwang door een buitenland en zulke maatregelen dus aan de orde zijn.
Deadlines
Dat moet wel vlot worden beslist, vond het Europees Parlement, anders boet het in aan afschrikkende werking. Het heeft in de onderhandelingen met de EU-lidstaten daarom deadlines bedongen. Tegenmaatregelen zouden er binnen een jaar moeten liggen.
Het parlement en de lidstaten moeten het principeakkoord nog bekrachtigen. Ze benadrukken beide dat ze er niet op uit zijn vrijhandel in te perken om eigen bedrijven te beschermen of handelsconflicten te verergeren. Afschrikking kan escalatie juist voorkomen, menen ze.
Meer uit Buitenland
GAZA-STAD (ANP) - Bijna een kwart van de baby's in de Gazastrook is acuut ondervoed, maakt hulporganisatie Dokters van de Wereld op uit eigen onderzoek. Dat geldt volgens de organisatie ook voor ongeveer evenveel vrouwen die borstvoeding geven. Daarmee zou de toestand in Gaza, dat het Israëlische leger heeft afgegrendeld voor veel van de benodigde voedseltransporten, vergelijkbaar zijn met hongergebieden als Jemen en Noordoost-Nigeria.
4 minuten geledenLISSABON (ANP) - Honderdduizenden gelovigen kwamen maandagavond bijeen in het heiligdom van Fátima in Portugal om te bidden voor de nieuwbenoemde paus Leo XIV en om te bidden voor wereldvrede. Er zouden ongeveer 270.000 pelgrims naar het heiligdom zijn gekomen, onder andere uit Portugal, Spanje, Polen, de VS, Paraguay, Mauritius en Taiwan, aldus kerkelijke functionarissen.
2 uur geledenGENÈVE (ANP) - Conflicten en natuurrampen hebben in 2024 geleid tot een recordaantal ontheemden. Wereldwijd steeg het aantal ontheemden dat in eigen land op de vlucht moest slaan naar 83,4 miljoen mensen. Een stijging van 10 procent ten opzichte van 2023 en meer dan een verdubbeling ten opzichte van zes jaar geleden. Dit staat in het jaarlijkse rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).
2 uur geledenLONDEN (ANP) - De ingang van het huis van de Britse premier Keir Starmer is maandagochtend beschadigd door een brand. De antiterreurpolitie leidt uit voorzorg het onderzoek naar de brand en onderzoekt of er een verband is met twee andere recente branden, meldt de Londense Metropolitan Police. Niemand raakte gewond.
3 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ziet Donald Trump graag bij eventuele vredesgesprekken met Rusland in Istanbul. De Amerikaanse president zei eerder dat hij "erover nadacht" om naar Turkije te gaan.
10 uur geledenNEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - De Indiase premier Narendra Modi heeft maandag in een tv-toespraak gezworen om "krachtig" te reageren op elke toekomstige "terroristische aanval" in het conflict met Pakistan. Ook waarschuwde hij dat India geen "nucleaire chantage" tolereert van het buurland.
11 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas heeft de Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander vrijgelaten, heeft de beweging bekendgemaakt. De 21-jarige man is in de Gazastrook overgedragen aan het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Israël heeft bevestigd dat een gijzelaar is overgedragen aan het Rode Kruis en naar Israëlische strijdkrachten wordt gebracht.
12 uur geleden