Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-buitenlandchef: evacuatie Afghanen onmogelijk voor 31 augustus

EU-buitenlandchef: evacuatie Afghanen onmogelijk voor 31 augustus

BRUSSEL (ANP/AFP) - Het is onmogelijk om voor 31 augustus alle Afghanen die de internationale partners in Afghanistan hebben geholpen te evacueren, stelt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Amerikaanse president Joe Biden had 31 augustus genoemd als beoogde deadline voor alle evacuaties, dezelfde datum als waarop de terugtrekking van de VS uit Afghanistan klaar moest zijn.

Borrell heeft bij de Verenigde Staten geklaagd over de beveiliging van de luchthaven van Kabul. Deze zou te streng zijn, waardoor het lastig is voor Afghanen die de Europese Unie hielpen om op het terrein te komen.

De VS controleren momenteel het vliegveld en het luchtruim. Buiten het vliegveld proberen veel wanhopige Afghanen het terrein op te komen en het Taliban-regime te ontvluchten, maar Amerikaanse militairen proberen hen op afstand te houden. Verderop proberen Talibanstrijders mensen te ontmoedigen naar het vliegveld te gaan, waarbij de Taliban geweld gebruiken.

Veel NAVO-landen hadden de VS vrijdag gevraagd het vliegveld langer open te houden, zodat ook na 31 augustus nog evacuaties van burgers, medewerkers en Afghanen die gevaar lopen kunnen weggaan. President Biden had al toegezegd dat het mogelijk is de VS-missie te verlengen tot na 31 augustus, afhangend van het aantal mensen dat nog geëvacueerd moet worden.

Meer uit Buitenland

Ex-fixer Cohen bekent in rechtszaal Trump te hebben bestolen

NEW YORK (ANP/RTR) - Donald Trumps voormalige fixer Michael Cohen heeft in de rechtszaal bekend dat hij geld heeft gestolen van het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president. Cohen is een belangrijke getuige van de aanklagers in het zwijggeldproces waarin Trump is verwikkeld.

23 minuten geleden
Netanyahu: besluit ICC-aanklager absurd en vorm van antisemitisme

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel tegen hem en defensieminister Yoav Gallant te vragen "absurd" en een vorm van "nieuw antisemitisme", zo schrijft de Israëlische krant Haaretz.

24 minuten geleden
VS veroordelen 'gelijkstellen' Israël en Hamas door ICC-aanklager

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen zowel leiders van Israël als Hamas veroordeeld. Biden noemde de beslissing van Karim Khan "schandalig".

52 minuten geleden
VN-baas condoleert Iran voor verlies president

NEW YORK (ANP/DPA/AFP) - VN-secretaris-generaal António Guterres heeft zijn condoleances overgebracht aan de familie van de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi, de regering en de bevolking van Iran. Een woordvoerder zei dat het nieuws over zijn overlijden Guterres "verdrietig" maakte. Raisi kwam om het leven door een helikoptercrash, samen met minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian en zeven anderen.

52 minuten geleden
VK: aanvraag voor arrestatiebevel Netanyahu 'helpt niet'

LONDEN (ANP/RTR) - Het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel aan te vragen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu "helpt niet", zei een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak.

2 uur geleden
Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - Een schandaal omtrent besmet bloed in de jaren zeventig en tachtig in het Verenigd Koninkrijk was de schuld van artsen en een reeks regeringen. Mede door hun fouten en nalatigheden liepen duizenden mensen hepatitis of HIV op, wat leidde tot zo'n 3000 doden. Dat blijkt uit een openbaar onderzoek.

2 uur geleden
Iran gaat oorzaak dodelijke helikoptercrash Raisi onderzoeken

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse militaire stafchef Mohammed Bagheri heeft een onderzoek ingesteld om de oorzaak te onderzoeken van de helikoptercrash waarbij president Ebrahim Raisi omkwam. Een "hooggeplaatste commissie" moet het onderzoek uitvoeren, schrijft persbureau ISNA.

2 uur geleden