Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Esther Splinter hielp als kind haar vader al bij het klussen

Esther Splinter hielp als kind haar vader al bij het klussen

VLISSINGEN - Tussen alle babykleertjes, tweedehands eettafels en boeken over van alles en nog wat staan af en toe opmerkelijke zaken te koop op het welbekende Prikbord van Zeelandnet. In samenwerking met de provider pikt Weekblad de Bode deze pareltjes er eens in de zoveel tijd tussenuit en zet deze extra in de spotlights. In deze aflevering komt antiekrestaurateur Esther Splinter aan het woord.

Meubelrestauratie Splinter leek haar niet zo’n mooie naam, dus toen ze een paar jaar geleden voor zichzelf begon, vertaalde ze haar achternaam in het Frans en had toen opeens een chique klinkende naam voor haar bedrijf: Meubelrestauratie l’Echarde.

Poppen

Haar bedrijfsnaam mag dan Frans zijn, het vak van meubelrestaurateur heeft ze geleerd in Engeland. Esther Splinter volgde aan het begin van dit millennium een opleiding aan het Hout en Meubileringscollege in Rotterdam. Vanaf het begin was het duidelijk dat ze zou kiezen voor meubelrestauratie. “Als kind hielp ik mijn vader al bij het klussen en maakte ik meubeltjes voor mijn poppen”, zegt Splinter. “Ik heb het altijd leuk gevonden om met mijn handen te werken en vind het geweldig om iets wat versleten is weer mooi te maken, zodat het weer jaren meekan. Neem die tafel”, wijst ze naar twee losse tafelbladen in haar werkplaats. “Daar zaten een paar dikke lagen gekleurde epoxy op. Ik heb deze er allemaal afgeschuurd. Als je dan ziet hoe mooi het nu weer is dan geniet ik daarvan. Hout vind ik geweldig. Het is een product dat leeft.”

MBO

Als één van de eerste MBO-studenten in Rotterdam ging Splinter op stage naar het buitenland. Ze werkte een paar maanden als ‘apprentice’ van een antiekrestaurateur in het Engelse York. “Ik houd erg van Engeland, maar vind dat ze daar ook met andere ogen naar antiek kijken. Het wordt meer gewaardeerd dan hier.”

Privékliniek

Ze werkte tijdens haar stage onder meer aan het herstel van antieke meubels uit een privékliniek uit 1790, ooit opgericht door de mormonen. “Daar ging nogal eens wat kapot. De meubels bleven maar komen”, lacht ze. “Ik heb er ontzettend veel geleerd.” Ze sprak haar Engelse leermeester naar aanleiding van de opening van haar werkplaats annex showroom aan de Gildeweg 25 (loods tien) in Vlissingen. “Hij zei dat ik ontzettend veel had geleerd en was trots op me. Dat vond ik erg leuk om te horen.”

Ivoor

In haar ruimte staat een banner waarop is te zien hoe ze één van haar mooiste opdrachten tot nu toe heeft voltooid. Het ging om de restauratie van een notenhouten tafel, ingelegd met citroenhoutfineer en ivoor. Het museumstuk was ernstig beschadigd door lekkage. Alle ingelegde decoraties waren losgekomen. “Ik moest een offerte uitbrengen en werd bijna tot mijn schrik gekozen. Ik was niet zeker over hoe ik het moest aanpakken, maar het is gelukt. Na 120 uur werk was de tafel als nieuw en kon de eigenaar er weer met een stofdoek overheen. Dat was de vraag.”

Populair

Splinter ziet de opening van haar eigen plek als een nieuwe stap in haar groei. Ze wil blijven bijleren als restaurateur. Ze is al jaren bezig, maar nog steeds één van de weinige vrouwen in het vak. “Op school waren er naast mij drie andere meiden. Werken met je handen is nog steeds niet populair. Het is een mannenjob.”

De advertentie van Meubelrestauratie l’Echarde staat op Prikbord van Zeeland. Zie www.zeelandnet.nl/prikbord. Meer ook op www.l-echarde.nl.

Meer uit Middelburg

Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

12 uur geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

12 uur geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

19 uur geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

1 dag geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

1 dag geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

1 dag geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

1 dag geleden