Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Esprit begint faillissementsprocedure voor Nederlandse tak

Esprit begint faillissementsprocedure voor Nederlandse tak

AMSTERDAM (ANP) - Modemerk Esprit is een faillissementsprocedure begonnen voor zijn Nederlandse tak. Volgens een verklaring van het moederbedrijf Esprit Holdings beschikt het onderdeel niet over voldoende middelen om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Of de rond de dertig Nederlandse winkels, veelal franchisezaken, open kunnen blijven, is niet duidelijk. De Nederlandse webshop van Esprit is nog in de lucht.

Esprit Holdings, met hoofdkantoor in Hongkong, zegt alleen dat de ingezette procedure bij de rechtbank in Amsterdam moet leiden tot liquidatie van het betreffende onderdeel, NLEB, en dat de huidige bedrijfsactiviteiten van NLEB worden stopgezet. Een woordvoerder van Esprit is niet bereikbaar voor commentaar.

Esprit is in tientallen landen actief. Het in 1968 opgerichte bedrijf ging in het verleden al eens failliet, maar maakte daarna een doorstart. De laatste tijd heeft het bedrijf het opnieuw moeilijk. Esprit vroeg buiten Nederland eerder dit jaar al voor onderdelen een vorm van uitstel van betalingen aan, om tijd te krijgen met schuldeisers tot een akkoord te komen. Eerder werden er onder meer in Belgiƫ ook al Esprit-winkels gesloten.

Energieprijzen

De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, liet het Hongkongse moederbedrijf in mei weten na het starten van een procedure in Duitsland. Daarbij verwees het bedrijf ook naar "extreme" kostenstijgingen door jaren van hoge inflatie en energieprijzen. Daarnaast zouden de loonkosten te hoog zijn door een "opgeblazen" personeelsbestand en waren er problemen in de logistiek.

Vakbond CNV is bezorgd omdat Esprit de zoveelste keten lijkt te worden die omvalt. CNV-bestuurder Erik Maas zegt dat de bond ervoor wil waken dat werknemers niet lang in onzekerheid blijven, maar snel duidelijkheid krijgen.

Loodzwaar

Retaildeskundige Paul Moers zegt dat het in Nederland de laatste tijd "loodzwaar" is voor de retail. "Ik kan me voorstellen dat als Esprit moet kiezen de Nederlandse markt minder interessant is." Volgens Moers nemen de uitgaven aan wonen en eten in Nederland tegenwoordig een steeds groter deel van het budget in beslag.

Ook is tweedehands kleding in opkomst, constateert Moers. "Vroeger werd hierop neergekeken, maar dat is absoluut niet meer het geval." Voor kledingwinkels betekent dit extra concurrentie. "Mensen zijn ook meer thuis gaan werken, waardoor ze minder chique kleding nodig hebben." Moers denkt daarnaast dat Chinese webshops als Temu en Shein veel omzet van de traditionele winkels hebben weggesnoept.

Meer uit Financieel

ECB verwacht iets zwakkere groei economie van eurozone

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar en de komende jaren iets minder sterk zal groeien dan eerder gedacht. Volgens nieuwe voorspellingen van de centrale bank in Frankfurt wordt nu voor dit jaar gerekend op een plus van 0,7 procent. In september ging de ECB nog uit van een groei met 0,8 procent.

1 uur geleden
ECB verlaagt rente in eurozone om economie te steunen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de leenkosten conform verwachting met een kwart procentpunt te verlagen. Met de lagere rente wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De centrale bank heeft de rente dit jaar in vier stappen van een kwart procentpunt teruggebracht van een recordniveau van 4 procent naar het huidige tarief van 3 procent.

1 uur geleden
Nederlanders pinden woensdag volgens Geldmaat iets meer contanten

WEESP (ANP) - Nederlanders hebben woensdag iets meer geld opgenomen bij pinautomaten, nadat bekend was geworden dat banken consumenten zullen adviseren om contant geld in huis te hebben. Volgens Geldmaat, het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten regelt voor de grote banken in Nederland, ging het om gemiddeld een paar tientjes extra.

1 uur geleden
Klant met dynamisch energiecontract past verbruik vaak niet aan

DEN HAAG (ANP) - Klanten met dynamische energiecontracten passen hun stroomverbruik meestal niet aan. Dat stelt voorzitter Remko ten Barge van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE). Van de zakelijke klanten past hooguit 20 procent het verbruik aan, bij particulieren gaat het om minder dan 50 procent.

1 uur geleden
Oud-minister Cora van Nieuwenhuizen kondigt pensioen aan

DEN HAAG (ANP) - Cora van Nieuwenhuizen, oud-minister en sinds 2021 voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven Energie-Nederland, heeft haar pensioen aangekondigd. Van Nieuwenhuizen (1963) treedt op 1 oktober volgend jaar af als voorzitter van Energie-Nederland. Volgens de organisatie heeft Van Nieuwenhuizen aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn.

1 uur geleden
AP: privacy moet beter als DNB hypotheekgegevens opvraagt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat De Nederlandsche Bank meer gegevens kan verzamelen bij hypotheekverstrekkers, maar de privacy van klanten is daarbij nog niet goed genoeg geregeld. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing van het wetsvoorstel dat het opvragen van die informatie moet regelen.

2 uur geleden
Energiebureau IEA ziet ruim aanbod op oliemarkt in 2025

PARIJS (ANP/RTR) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet volgend jaar een ruim aanbod op de wereldwijde oliemarkt, ondanks het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverhoging langer uit te stellen. Het IEA wijst daarbij onder meer op een grotere olieproductie van landen buiten de OPEC+ zoals de Verenigde Staten, Guyana, Canada en Braziliƫ.

3 uur geleden