Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - "Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging." Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten als reactie op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen om de Palestijnse staat te erkennen.

Nederland is al decennialang voorstander van een tweestatenoplossing waarbij Israël en een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat vreedzaam naast elkaar bestaan. Erkenning van een Palestijnse staat zal volgens de woordvoerder onderdeel moeten zijn van het politieke proces naar een tweestatenoplossing.

In de Tweede Kamer is ook geen steun voor zo'n stap. Raymond de Roon (PVV) noemde de Palestijnen vorige week in een Kamerdebat nog een "nepvolk". De grootste partij in de Kamer stelt zich vierkant achter Israël op. Ook voor andere coalitiepartijen is er geen steun voor de stap van de drie landen.

Duurzame vrede

Ruben Brekelmans van de VVD vindt het "onverstandig" wat Madrid, Dublin en Oslo doen. "Erkenning van de Palestijnse staat moet onderdeel zijn van duurzame vrede en een tweestatenoplossing, die beide kanten accepteren. Eenzijdige acties brengen een oplossing verder weg. En worden door Israël gezien als het belonen van terreur."

"Ik vrees dat de betrokken landen dit vooral doen voor de eigen bühne. Door nu te erkennen halen ze een beloning van tafel voor een doorbraak in het Israëlisch-Palestijns conflict. Liever ziet NSC een dergelijke stap in het kader van een pad naar een oplossing van het conflict", reageert Caspar Veldkamp (NSC).

Belangrijke stap

Linkse partijen pleiten al langer voor erkenning van de Palestijnse staat. Kati Piri van GroenLinks-PvdA spreekt van een "belangrijke stap" van Spanje, Ierland en Noorwegen. "Een essentiële stap voor langdurige vrede is het erkennen van de Palestijnse staat", zegt ze op X.

Meer uit Politiek

In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.

23 uur geleden
Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

1 dag geleden
Kabinet wil van provincies snel 1200 opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - De provincies moeten heel snel elk honderd opvangplekken realiseren. Die "dringende oproep" heeft de minister-president, samen met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), deze week aan de provincies gedaan.

1 dag geleden
Transportbranche aan nieuwe ministers: houd Nederland bereikbaar

ZOETERMEER (ANP) - Transportbedrijven vinden dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener en minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening meer moeten investeren om Nederland bereikbaar te houden. Dit meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) nadat de namen van de nieuwe bewindspersonen officieel naar buiten zijn gebracht.

1 dag geleden
Le Pen wil bij winst verkiezingen regering van nationale eenheid

PARIJS (ANP/AFP) - Als de Rassemblement National (RN) de verkiezingen in Frankrijk wint, moet er een regering van nationale eenheid worden gevormd. Dat zei fractievoorzitter Marine Le Pen vrijdag.

1 dag geleden
Ook Ieren weten eindelijk wie ze naar Europees Parlement sturen

BRUSSEL (ANP) - Als laatste EU-land weet ook Ierland hoe de Europese verkiezingen zijn uitgevallen. De stemmen zijn na bijna een week geteld. De Ieren gingen juist als een van de eersten, vorige week vrijdag al, naar de stembus.

1 dag geleden
Jetten (D66): bizar dat Markuszower überhaupt is voorgedragen

DEN HAAG (ANP) - Wat D66-leider Rob Jetten betreft is het "bizar dat deze man überhaupt is voorgedragen". Dat zegt de partijleider over de ingetrokken kandidatuur van Gidi Markuszower als migratieminister en vicepremier namens de PVV in het nieuwe kabinet. Dat gebeurde na onderzoek van de veiligheidsdiensten, maar ook op basis van zijn uitlatingen als parlementariër had de PVV'er nooit kans mogen maken, vindt Jetten.

1 dag geleden