Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde
DEN HAAG (ANP) - "Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging." Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten als reactie op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen om de Palestijnse staat te erkennen.
Nederland is al decennialang voorstander van een tweestatenoplossing waarbij Israël en een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat vreedzaam naast elkaar bestaan. Erkenning van een Palestijnse staat zal volgens de woordvoerder onderdeel moeten zijn van het politieke proces naar een tweestatenoplossing.
In de Tweede Kamer is ook geen steun voor zo'n stap. Raymond de Roon (PVV) noemde de Palestijnen vorige week in een Kamerdebat nog een "nepvolk". De grootste partij in de Kamer stelt zich vierkant achter Israël op. Ook voor andere coalitiepartijen is er geen steun voor de stap van de drie landen.
Duurzame vrede
Ruben Brekelmans van de VVD vindt het "onverstandig" wat Madrid, Dublin en Oslo doen. "Erkenning van de Palestijnse staat moet onderdeel zijn van duurzame vrede en een tweestatenoplossing, die beide kanten accepteren. Eenzijdige acties brengen een oplossing verder weg. En worden door Israël gezien als het belonen van terreur."
"Ik vrees dat de betrokken landen dit vooral doen voor de eigen bühne. Door nu te erkennen halen ze een beloning van tafel voor een doorbraak in het Israëlisch-Palestijns conflict. Liever ziet NSC een dergelijke stap in het kader van een pad naar een oplossing van het conflict", reageert Caspar Veldkamp (NSC).
Belangrijke stap
Linkse partijen pleiten al langer voor erkenning van de Palestijnse staat. Kati Piri van GroenLinks-PvdA spreekt van een "belangrijke stap" van Spanje, Ierland en Noorwegen. "Een essentiële stap voor langdurige vrede is het erkennen van de Palestijnse staat", zegt ze op X.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het alternatief voor de huidige box 3-belasting is definitief met een jaar uitgesteld, meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit). Na een uitspraak van de Hoge Raad moet er nog te veel gebeuren voordat het nieuwe systeem voor vermogensbelasting klaar is.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof hoopt dat lhbti-jongeren zich niet laten intimideren door weerstand tegen Paarse Vrijdag. Die dag is bedoeld om de emancipatie van deze jongeren te bevorderen, maar stuit volgens een peiling van de NOS op meer en meer tegengeluiden. Schoof doet ook een beroep op scholen en docenten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriën zoals enterococcen of E.coli gevonden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie hadden de eigen informatiebeveiliging niet op orde. Dat concludeert de Auditdienst Rijk, de accountantsdienst van de rijksoverheid, in een rapport naar aanleiding van het lekken van staatsgeheimen door oud-NCTV'ers naar Marokko. Justitieminister David van Weel is "erg geschrokken".
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".
6 uur geleden