
Eredoctoraat voor weerman Gerrit Hiemstra en WHO-baas Ghebreyesus
GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen reikt op vrijdag 24 mei een eredoctoraat uit aan onder anderen meteoroloog Gerrit Hiemstra, de voormalige weerman van het NOS Journaal. De eer valt hem te beurt om zijn "uitzonderlijke prestaties als expert op het gebied van meteorologie en (de gevolgen van) klimaatverandering", aldus de onderwijsinstelling.
Hiemstra is mede-eigenaar van Weather Impact, gericht op innovatieve oplossingen op het gebied van weer en klimaat, en mede-oprichter van Oarshûs, dat de duurzame bouw van huizen bevordert. Hij is niet de enige die een eredoctoraat krijgt, er zijn nog drie anderen. Dat zijn directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Ghebreyesus, econoom Mariana Mazzucato en kunstmatige intelligentie-onderzoeker Kate Crawford.
Ghebreyesus wordt geëerd voor zijn "inzet en toewijding als directeur-generaal van de WHO bij de bestrijding van pandemieën zoals het coronavirus". Mazzucato ontvangt een eredoctoraat om haar "prestaties als econoom op het gebied van technologische verandering, de rol van de publieke sector bij innovatie en het begrip waarde in de economie". Ze is hoogleraar aan het University College London. Crawford krijgt het eredoctoraat voor haar werk "als onderzoeker op het gebied van sociale verandering en mediatechnologie, specifiek op het gebied van kunstmatige intelligentie en de impact daarvan". Zij is verbonden aan de University of Southern California en publiceerde verder artikelen in The New York Times.
Meer uit Binnenland
LEEUWARDEN (ANP) - Dat de kroongetuige in de zaak rond de Marumse zwembadmoord het Openbaar Ministerie en de rechter kon misleiden, komt onder meer door "onvoldoende adequate informatieoverdracht" en een gebrek aan kennis bij het OM. Dat oordeelt een onderzoekscommissie die werd ingesteld door het College van procureurs-generaal, nadat het hof zich vorig jaar in zijn arrest kritisch had uitgelaten over het kroongetuigetraject in de zaak.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim driehonderd mensen hebben donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de Holocaust herdacht. Ze deden dat op Jom Hasjoa, de dag waarop joden over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur herdenken.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 25 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de toekomst van Joods leven in de stad. Dat maakt de gemeente bekend, na een toespraak van burgemeester Femke Halsema donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente Amsterdam bij de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze donderdagavond in de Hollandsche Schouwburg tijdens Jom Hasjoa, de jaarlijkse herdenking van de Holocaust.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat mensen niet meer voor één nacht verplaatsen naar een opvangplek zodra het te vol is bij het aanmeldterrein in Ter Apel. Deze noodnachtopvang, hoofdzakelijk in gemeenten rondom de Groningse plaats, bood vaak aan zo'n tweehonderd mensen een bed. De opvangmogelijkheid verdwijnt per 15 mei, aldus het COA.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Raad van Discipline Amsterdam heeft donderdag het verzoek van de Amsterdamse deken toegewezen om Vito Shukrula te schorsen als advocaat. De schorsing gaat onmiddellijk in en duurt voor onbepaalde tijd, meldt de Amsterdamse Orde van Advocaten.
16 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en docenten op universiteiten en hogescholen zijn van plan op 10 juni weer een landelijke actiedag te houden tegen bezuinigingen die het kabinet doorvoert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft die datum donderdag aangekondigd, op de twaalfde en laatste dag van een estafettestaking in studentensteden. De vorm van het protest en de locatie zijn nog niet bekend.
16 uur geleden