
Equatoriaal-Guinea wint decennialange eilandenruzie van Gabon
DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft Equatoriaal-Guinea gelijk gegeven in een decennialange ruzie met Gabon over drie piepkleine eilandjes. Daar woont vrijwel niemand, maar omdat er mogelijk olie en gas te winnen valt in de omgeving maakten beide West-Afrikaanse landen aanspraak op de eilanden.
Het gaat om drie eilanden, die zo'n 20 kilometer van de kust liggen, rond de grens tussen Gabon en Equatoriaal-Guinea. Het grootste eiland, Mbanié, is 30 hectare en is dus kleiner dan het Vondelpark in Amsterdam. Het kleinste eiland, Conga, is nog geen voetbalveld groot.
Toch hebben de twee landen al sinds de jaren zeventig ruzie om de mini-archipel. Equatoriaal-Guinea baseert zijn claim op een verdrag uit 1900, toen de koloniale machten Spanje en Frankrijk de grens tussen de landen afstemden. Spanje kreeg toen zeggenschap over de eilanden. Equatoriaal-Guinea hoorde ook bij Spanje, terwijl Gabon een Franse kolonie was.
Vriendschappelijk oplossen
Gabon beroept zich op een conventie uit 1974, waarin het eigendom van de eilanden opnieuw geregeld zou zijn. Het ICJ oordeelt nu dat die conventie niet rechtsgeldig is. Dat heeft er met name mee te maken dat het originele document spoorloos is. Equatoriaal-Guinea betwijfelt überhaupt of de afspraak ooit heeft bestaan. Gabon kwam in 2003 plotseling met een kopie van de conventie, maar Equatoriaal-Guinea zei daar nog nooit van gehoord te hebben.
Het is nog niet duidelijk wat de exacte gevolgen zijn van de uitspraak, die definitief is. Equatoriaal-Guinea had tijdens de zaak betoogd dat Gabon de eilanden illegaal heeft bezet. De twee landen gaan nu met elkaar om de tafel om de uitwerking te bespreken. De buurlanden hopen het conflict vriendschappelijk op te lossen.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky overwegen Oekraïne en zijn bondgenoten een ontmoeting op hoog niveau te organiseren tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de landen uit de Europese Unie. Dat zou de volgende stap kunnen zijn in het bereiken van vrede tussen Rusland en Oekraïne.
9 minuten geledenBRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft na zijn telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ook gebeld met een aantal Europese leiders. Hij sprak met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Duitse bondskanselier Friedrich Merz, de Franse president Emmanuel Macron, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Finse president Alexander Stubb.
33 minuten geledenPARIJS (ANP) - Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Canada dreigen met maatregelen tegen Israël als dat land niet stopt met zijn offensief in Gaza en de beperkingen op de hulpgoederen voor het gebied niet opheft. Ook spreken zij zich uit tegen nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Rusland en Oekraïne gaan onmiddellijk onderhandelen over een bestand en een einde van de oorlog, schrijft Donald Trump op Truth Social. De Amerikaanse president meldt dat na een twee uur durend telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van Donald Trump maandag toestemming gegeven om ongeveer 350.000 Venezolanen die in de VS wonen hun tijdelijke beschermde status te ontnemen. Ze hadden deze status gekregen onder Trumps voorganger Joe Biden.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Amnesty International zegt haar inspanningen te verdubbelen om Russische schendingen van mensenrechten aan de kaak te stellen. De verklaring volgt na een verbod op de mensenrechtenorganisatie in Rusland.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft meer dan twee uur gebeld met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Volgens Poetin was het een "nuttig en informatief" gesprek over de oorlog in Oekraïne en staat Rusland open voor een volgende stap in het vredesproces.
2 uur geleden