
Energieleverancier Scholt Energy maakt beursgang in Amsterdam
VALKENSWAARD (ANP) - Energieleverancier Scholt Energy gaat in september een beursgang maken in Amsterdam. Er werd al langer gespeculeerd dat de onderneming uit Valkenswaard naar het Damrak zou gaan. Scholt Energy is een energieleverancier die gas en stroom levert aan zakelijke klanten.
Topman Rob van Gennip verwacht dat Scholt Energy door de beursgang meer bekendheid krijgt. "Dat draagt bij aan het aantrekken van nieuwe klanten en collega’s en ondersteunt daarmee onze groeistrategie", zegt hij.
Naast het leveren van energie helpt Scholt bedrijven met hun energietransitie. "Er is steeds meer vraag naar deze diensten vanwege het Europese Fit for 55-pakket", zegt Van Gennip. De Europese Unie wil het eerste grote economische blok worden dat tegen 2050 klimaatneutraal is. Op weg daarnaartoe moet de gemiddelde uitstoot van CO2 in 2030 met 55 procent worden teruggebracht ten opzichte van 1990. Scholt helpt klanten onder meer met het plaatsen van zonnepanelen op hun daken, de overstap naar elektrische voertuigen en met het besparen van energie. Het bedrijf beheert ook energieopslagsystemen.
Energieprijzen
De energieleverancier heeft 6500 klanten en verwacht dit jaar een omzet te boeken van 600 miljoen euro. Dat zou een flinke groei betekenen ten opzichte van de jaaromzet van 457 miljoen euro in 2020. Dat komt ook doordat de energieprijzen flink zijn gestegen. Het bedrijf produceert zelf geen energie maar is een onafhankelijk inkoper. Scholt weet ook de winstmarge te verhogen.
In 2020 bleef onder de streep een nettowinst over van 4 miljoen euro. Dat was hoger geweest als er geen afschrijving op klantrelaties was meegenomen.
Ruimte om te groeien
Het bedrijf is actief in de belangrijke thuismarkt Nederland maar ook in Duitsland, België en Oostenrijk. Er zijn op korte termijn geen plannen om dat aantal uit te breiden. "Er is meer dan voldoende ruimte om te groeien in de bestaande landen", aldus Van Gennip.
Scholt Energy werd in 2003 opgericht door Jan Scholt en bleef tot 2016 een familiebedrijf. Toen kocht de Nederlandse investeerder Waterland Private Equity een aandeel van 72,2 procent. Hoeveel aandelen worden aangeboden bij de beursgang wordt later bekendgemaakt.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
5 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
10 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
11 uur geleden