Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Energiebedrijf Eneco merkt effecten van corona en warm weer

Energiebedrijf Eneco merkt effecten van corona en warm weer

ROTTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Eneco heeft vorig jaar de gevolgen gemerkt van de coronacrisis en het warme weer in Europa. Zo nam de vraag naar elektriciteit op met name de zakelijke markt af omdat bijvoorbeeld kantoren leegstonden vanwege het vele thuiswerken door de pandemie en mensen minder met de trein bij de NS reisden. Door het warmste jaar ooit gemeten in Europa ging de gasverkoop omlaag, aldus Eneco.

De onderneming was daardoor naar eigen zeggen genoodzaakt om stroom en gas terug te verkopen tegen lagere marktprijzen. De omzet zakte in tot ruim 4,1 miljard euro, van meer dan 4,3 miljard euro in 2019. Eneco zegt wel dat dit mede werd gecompenseerd door een overname in Duitsland, waardoor het klantenbestand werd uitgebreid naar 5,9 miljoen contracten.

De nettowinst steeg wel flink, met 48 procent naar 118 miljoen euro. Dat kwam volgens Eneco onder meer omdat nieuwe windparken in gebruik werden genomen, zoals de windmolenparken Borssele III en IV in Zeeland. Volgens het bedrijf nam de duurzame energiecapaciteit vorig jaar met 202 megawatt toe. Daarmee kunnen ongeveer 200.000 huishoudens van stroom worden voorzien.

Investeringen

De investeringen bedroegen vorig jaar 385 miljoen euro tegen 343 miljoen euro een jaar eerder. Dat geld ging met name naar windparken op land en op zee, maar ook naar ICT-systemen, zonneparken en onderhoud en uitbreiding van de warmtenetten. In Utrecht werd een tweede installatie voor biowarmte gebouwd.

Het bedrijf heeft een doelstelling om de eigen duurzame productiecapaciteit bijna te verdubbelen naar ongeveer 3200 megawatt in 2025. Daarvan zal de capaciteit uit wind- en zonne-energie worden uitgebreid naar 2500 megawatt.

Eneco spreekt zelf van goede resultaten, ondanks de coronacrisis en het warme weer. Vorig jaar kwam de onderneming definitief in Japanse handen met de overname door de Japanse bedrijven Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power.

Meer uit Financieel

VDL wil deel van wankelende Belgische Van Hool overnemen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Nederlandse bussenbouwer VDL wil samen met de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull een deel van het bijna bankroete Belgische Van Hool overnemen. VDL wil de bussentak van het Belgische bedrijf, zeggen ingewijden tegen Belgische media zoals zakenkrant De Tijd.

12 minuten geleden
Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar weer op Libië

ISTANBUL (ANP/AFP) - Turkish Airlines vliegt na bijna tien jaar afwezigheid weer naar Libië. De Turkse maatschappij was in 2015 gestopt met vluchten naar het Noord-Afrikaanse land door het geweld in Libië. Maar nu vindt Turkish Airlines het dus weer veilig genoeg om terug te keren.

39 minuten geleden
Tabak weer duurder, winkeliers vooral de dupe, zeggen fabrikanten

DEN HAAG (ANP) - Tabaksfabrikanten verwachten dat vooral winkeliers getroffen worden door de belastingverhoging die op 1 april van kracht wordt. De prijs van een pakje sigaretten stijgt daardoor van gemiddeld 9 euro naar ruim 11 euro. Het is de grootste prijsverhoging ooit, stellen de tabaksfabrikanten. Organisaties die zich inzetten voor de gezondheid zijn juist blij met de hogere heffing.

42 minuten geleden
Piek in aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan, zegt ING

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

49 minuten geleden
Brussels Airport mag blijven groeien, wel minder nachtvluchten

BRUSSEL (ANP) - Brussels Airport mag ook de komende jaren blijven groeien. Nachtvluchten blijven mogelijk, al moeten dat er wel een stuk minder worden, staat in de nieuwe vergunning voor de nationale luchthaven in Zaventem bij Brussel.

1 uur geleden
Huawei profiteert van lagere verkopen iPhones in China

SHENZHEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft vorig jaar geprofiteerd van de zwakkere verkopen van de iPhone van Apple op de grote Chinese markt en van de lancering van zijn nieuwe smartphone Mate 60 Pro. Mede daardoor wist Huawei de winst fors op te voeren, ondanks de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf wegens verdenking van spionage voor de Chinese overheid.

2 uur geleden
Zonnepanelenconcurrentie China gevaar voor kwaliteit, stelt bedrijf

BO'AOZHEN (ANP/BLOOMBERG) - De kwaliteit van zonnepanelen komt in gevaar door de hevige concurrentie in de Chinese zonnepanelenindustrie. Dat stelt bestuursvoorzitter Bao Shen Zhong van het Chinese Longi Green Technology Energy, de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld. Hij merkt dat fabrikanten op kwaliteit inleveren om kosten te besparen. "Een gevaarlijk signaal", meent Zhong.

2 uur geleden