Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Elf doden na instorting gebouw Florida, zoektocht gaat door

Elf doden na instorting gebouw Florida, zoektocht gaat door

MIAMI (ANP) - Het dodental door de instorting van een appartementencomplex donderdag ten noorden van Miami is opgelopen tot 11. Het aantal vermisten is daardoor teruggelopen naar 150. Het is van deze mensen niet bekend of ze in het pand aanwezig waren en nu onder het puin liggen of dat ze er helemaal niet waren.

De zoektocht is niet alleen een race tegen de klok, maar ook een strijd tegen de elementen. Reddingswerkers stonden vrijdag eerst in de brandende zon en kregen vervolgens te maken met zware regenbuien. In het weekend werden ze gehinderd door smeulend vuur en extreme rook.

Lokale bestuurders gaven nadrukkelijk aan de zoek- en reddingspogingen, die inmiddels de vijfde dag ingaan, niet te staken.

Onderzoekers hebben de oorzaak van de instorting van het Champlain Towers South-appartementencomplex nog niet kunnen vaststellen, mede omdat de onderzoekers nog geen volledige toegang tot de rampplek hebben. Experts verwachten dat het onderzoek naar de oorzaak van de instorting nog maanden kan duren.

Drie jaar geleden waarschuwde een ingenieur al voor 'grote structurele schade' aan het gebouw. Het ging volgens een door de New York Times ingezien rapport onder meer om schade aan het betonnen fundament onder het zwembad en een overvloed aan barsten en afbrokkeling van de pilaren, balken en muren van de parkeergarage onder het 13 verdiepingen tellende complex. De schade is vermoedelijk veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan de zoute zeelucht langs de kust van Zuid-Florida.

De ingenieur, Frank Morabitoa, drong destijds bij het management van het gebouw aan op spoedige reparaties. In de nacht van woensdag op donderdag, vlak voordat de eerder geadviseerde reparaties zouden plaatsvinden, stortte het appartementengebouw in.

Meer uit Buitenland

Poetin aangekomen in China voor tweedaags bezoek

MOSKOU/BEIJING (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin is in China aangekomen voor een tweedaags bezoek aan het land. Op beelden van de Russische televisie was te zien hoe Poetin door Chinese functionarissen werd verwelkomd toen hij uit zijn vliegtuig stapte. Over een rode loper liep hij vervolgens naar een klaarstaande auto.

34 minuten geleden
Leger ingezet bij rellen in Nieuw-Caledonië en TikTok verboden

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft in Nieuw-Caledonië het leger ingezet om havens en de luchthaven te beveiligen. Dat heeft premier Gabriel Attal woensdag meegedeeld. Ook is in het Franse overzeese gebied een avondklok ingesteld en is TikTok verbannen.

1 uur geleden
Hezbollah claimt succesvolle droneaanval 'ver' in Israël

TIBERIAS (ANP/RTR) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt met meerdere drones een aanval te hebben uitgevoerd op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias. Niet eerder heeft Hezbollah zo ver in Israël toegeslagen sinds de hernieuwde beschietingen tussen beide door de oorlog in Gaza.

1 uur geleden
Meerdere mensen in Zwitserse plaats neergestoken

ZOFINGEN (ANP/AFP/DPA) - In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat zes mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een huis ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd. Hij heeft ook zichzelf verwond.

3 uur geleden
Minister: aanvaller van premier Fico had een politiek motief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man die de Slowaakse premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken.

3 uur geleden
Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

TBILISI (ANP/AFP) - In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

3 uur geleden
Biden veroordeelt aanslag op Slowaakse premier

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden laat in een verklaring weten geschokt te zijn en de "afschuwelijke daad van geweld" tegen de Slowaakse premier Robert Fico te veroordelen. Hij voegt eraan toe dat hij en zijn vrouw Jill aan diens familie en het Slowaakse volk denken.

4 uur geleden