Eindhovens Onward mag technologie voor dwarslaesie in VS verkopen
EINDHOVEN (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologische bedrijf Onward Medical heeft voor het eerst toestemming gekregen om zijn technologie voor mensen met een dwarslaesie te verkopen. De Amerikaanse toezichthouder FDA staat het systeem ARC-EX toe op de Amerikaanse markt. Dit product moet mensen die na een dwarslaesie zijn verlamd weer helpen met bewegen.
Onward ontwikkelde een apparaat dat via elektroden op de rug en nek elektrische seintjes stuurt naar delen van het ruggenmerg van mensen die na een dwarslaesie aan alle ledematen zijn verlamd. Eerder dit jaar publiceerden onderzoekers in Nature Medicine een artikel waarin ze concluderen dat patiënten na behandeling met het systeem meer kracht kregen in hun armen en bijvoorbeeld hun vingers konden samenknijpen.
De FDA staat de verkoop van het systeem vooralsnog alleen toe voor gebruik in klinieken, dus niet voor thuisgebruik. Onward Medical is van plan om volgend jaar ook goedkeuring aan te vragen in de Europese Unie.
'Nieuw tijdperk'
Volgens Onward-topman Dave Marver breekt na de goedkeuring in de VS "een nieuw tijdperk aan voor mensen met een chronische dwarslaesie", omdat volgens hem nooit eerder een technologie als ARC-EX werd goedgekeurd. "Mensen zullen niet langer naar huis worden gestuurd met het verhaal dat er niets kan worden gedaan om hen te helpen hun vaardigheden terug te krijgen na hun letsel."
Een dwarslaesie ontstaat als het ruggenmerg beschadigd raakt door een val of ongeluk en zenuwen minder of geen signalen meer doorgeven. Dit treft volgens Onward wereldwijd ongeveer 7 miljoen mensen, van wie de helft te maken krijgt met de verlamming van alle vier de ledematen. Het is nog niet bekend hoe groot de markt zal zijn voor het in de VS goedgekeurde systeem van Onward, zegt een woordvoerder.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Door leveringsproblemen van bepaalde medicijnen ontstaan soms ernstige incidenten, staat in het Pharmaceutisch Weekblad. Het blad publiceerde de bevindingen van een klein verkennend onderzoek van onder meer het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en een masterstudent aan de Universiteit Groningen. De uitkomsten zijn niet representatief, maar er kwamen enkele ernstige incidenten uit naar voren. Iemand liep bijvoorbeeld een onomkeerbare vermindering van de nierfunctie op van 40 procent.
17 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Twee sterfgevallen in de Verenigde Staten worden in verband gebracht met een niet goed functionerend medisch hartkastje van Philips. Een woordvoerder van het zorgtechnologieconcern bevestigt na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad dat de overlijdens "mogelijk een link hebben" met het apparaat.
22 uur geledenUTRECHT (ANP) - Dat mensen soms wat langer moeten wachten op een afspraak bij de huisarts, komt onder meer door een tekort aan huisartsen in Nederland. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die zorg nodig hebben, en die patiënten hebben ook steeds meer zorg nodig. Dat zeggen de twee beroepsorganisaties, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Niet alle Nederlanders kunnen binnen drie werkdagen bij hun huisarts terecht voor een afspraak die geen spoed heeft. Dat terwijl die drie dagen wel de tijd is waar dokters naar streven. Zo'n 20 procent van de Nederlanders wacht vaak drie tot vijf dagen, 8,5 procent zegt tot wel twee weken te moeten wachten op een afspraak. Ook verschilt de wachttijd per provincie, blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door ruim 8000 Nederlanders.
23 uur geledenNEW YORK (ANP) - De failliete farmaceut Purdue Pharma en de miljardairsfamilie Sackler moeten 7,4 miljard dollar (7,1 miljard euro) betalen om hun rol in de drugsverslavingsepidemie in de Verenigde Staten. De Sacklers worden ervan beschuldigd die opiatencrisis te hebben aangejaagd doordat hun bedrijf Purdue op grote schaal krachtige pijnstillers aanprees en verkocht. Nu treffen ze een schikking met openbaar aanklagers uit vijftien Amerikaanse staten.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Ziekenhuis OLVG in Amsterdam heeft afgelopen week drie patiënten met mazelen behandeld. Zij waren op dat moment nog besmettelijk, laat het ziekenhuis weten. Daarom is een contactonderzoek ingesteld. "Mensen die in OLVG mogelijk in contact zijn geweest met een van de besmette patiënten, worden geïnformeerd."
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Griepvirussen grijpen snel om zich heen in Nederland. Officieel is nog geen sprake van een epidemie, omdat het aantal huisartsbezoeken van mensen met griepverschijnselen daarvoor twee weken op rij boven de vastgestelde grens moet liggen, maar die grens is afgelopen week voor het eerst overschreden. Volgens gezondheidsinstituut Nivel lijkt de jaarlijkse epidemie begonnen.
2 dagen geleden