Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eindelijk duidelijkheid over griezelkat Gries

Eindelijk duidelijkheid over griezelkat Gries

VEERE - De mummiekat, die in 1958 in een muur van de Grote Kerk in Veere is gevonden, is daar tussen 1439 en 1498 ingemetseld. 

Dat heeft zogenaamd isotopen-onderzoek van Archeoplan uitgewezen. Het bureau deed het onderzoek in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Zeldzaam

De ouderdom van de kat is lang onduidelijk geweest. Deskundigen denken dat het dier wellicht is geofferd bij de bouw van de Gotische Kerk. Het was in 1958 een zeldzame vondst. “Met deze uitslag hebben we eindelijk duidelijkheid”, zegt Peter Blom van het Zeeuws Archief. “De kat blijkt zo oud als we al vermoedden. De Grote Kerk heeft nog veel geheimen om te ontrafelen. Wie weet wat er nog meer in de muren is te vinden.”

Eigendom

Sinds 1958 is de kat vaak van eigenaar gewisseld. De kat is nu eigendom van de gemeente Veere. Schoolkinderen in het stadje hebben de naam ‘Gries’ voor de mummiekat verzonnen. 

Experience

De kat heeft een plekje in de Grote Kerk Veere Experience. In deze beleving wordt het verhaal van de kerk in de afgelopen 500 jaar aan de hand van installaties met nieuwe technieken uitgelegd. Gries heeft een eigen installatie. Bezoekers worden uitgedaagd de kat van heel dichtbij te bekijken en na te denken over alles wat nog onbekend is rondom Gries. Naast het verhaal van de kat is er een installatie over de Schotse prinses Mary Stuart, kun je gewonde soldaten horen en zitten aan de schrijftafel van Nescio. 

Informatie over de experience en tickets op www.grotekerkveere.nl.

Meer uit Middelburg

Max Huiszoon is de eerste kinderburgemeester van Veere

DOMBURG - Op dinsdag 16 april 2024 werd de eerste kinderburgemeester van de gemeente Veere verkozen. De fractie van D66 diende het initiatiefvoorstel in om een kinderburgemeester voor de gemeente Veere in te stellen. Dit voorstel werd aangenomen door alle fracties in de raad van de gemeente Veere. De kinderburgemeester gaat een jaar lang op pad met burgemeester Frederiek Schouwenaar en mag werken aan een zelfgekozen project binnen de gemeente Veere.

16 uur geleden
BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

1 dag geleden
De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper 'The Drip'

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

1 dag geleden
Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

2 dagen geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

4 dagen geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

4 dagen geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

4 dagen geleden