
Einde toeleveringsproblemen zorgt voor omzetsprong autobranche
DEN HAAG (ANP/DPA) - De verkoop van auto's en aanverwante diensten heeft in het tweede kwartaal veel meer opgeleverd dan een jaar eerder. Dat kwam voor een groot deel doordat achterstanden in de levering van auto's werden weggewerkt. Vorig jaar kampten veel autofabrikanten nog met schaarste aan onderdelen zoals chips, waardoor ze minder konden produceren en de wachttijden voor nieuwe wagens opliepen. Die problemen waren voor een groot deel ontstaan tijdens de coronapandemie.
De omzet binnen de Nederlandse auto- en motorenbranche steeg met bijna 34 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opbrengsten in de deelbranche waar autohandelaren onder vallen, maakten een sprong van bijna 50 procent. Sinds 2005 is zo'n sterke stijging niet meer voorgekomen. Naast het wegwerken van openstaande orders en bestellingen, komt dat volgens het statistiekbureau ook door de gestegen verkoop van elektrische auto's.
Ondanks die sterke omzetstijging zijn ondernemers in de autobranche pessimistischer geworden. De graadmeter waarmee het CBS het ondernemersvertrouwen meet bij bijvoorbeeld autodealers, -importeurs of -reparateurs zakte naar een stand van min 10. Een cijfer onder de nul betekent dat er per saldo meer ondernemers pessimistisch zijn dan optimistisch. Net als in andere bedrijfstakken hebben ook veel ondernemers in de autobranche last van personeelstekorten, terwijl de hoge inflatie de inkoopprijzen kan stuwen en de vraag van consumenten kan drukken.
Recent heeft de auto-industrie internationaal daarnaast weer te maken gekregen met nieuwe problemen. Volkswagen meldde afgelopen weekend bijvoorbeeld dat het de productie bij zijn fabriek in Hannover noodgedwongen moet terugschroeven vanwege ontbrekende motoronderdelen uit Slovenië na de grote overstromingen daar. In dat land zit namelijk een motoronderdelenleverancier van Volkswagen. "Op basis van de huidige situatie moeten we ons voorbereiden op het feit dat we hier in Hannover vanaf half september gedurende enkele weken geen voertuigen met verbrandingsmotoren meer kunnen produceren", verklaarde een woordvoerder van het Duitse autoconcern.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
25 minuten geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
27 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
3 uur geleden