
Eerste Kamervoorzitter grijpt in bij discussie over verleden Faber
DEN HAAG (ANP) - Bij een debat in de Eerste Kamer heeft voorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) ingegrepen toen omstreden uitspraken uit het verleden van PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) ter sprake kwamen. Farah Karimi (GroenLinks-PvdA) begon hierover toen ze aan het woord kwam. Na klachten van BBB, PVV en JA21 maande de voorzitter haar om hiermee op te houden. "Ik begrijp niet waarom ik hier monddood word gemaakt", reageerde de senator verontwaardigd.
Dit gebeurde tijdens de behandeling van een wet die het makkelijker moet maken om de aanvraag voor een verblijfsvergunning af te wijzen van vreemdelingen met een zwaar crimineel verleden. Het debat moet gaan over die wet en niet over de persoonlijke achtergrond van de minister, vond Bruijn.
De wetswijziging betreft bevoegdheden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waarvoor Faber politiek verantwoordelijk is. Daarom maakt de persoonlijke achtergrond van de minister wel degelijk uit, redeneerde Karimi.
'Omvolking'
"De vraag is of iemand die al jaren systematisch en voortdurend racistisch gedachtegoed en ontmenselijkende taal heeft gebezigd deze wet op een rechtvaardige manier kan doen uitvoeren", zei het Eerste Kamerlid. Faber heeft volgens Karimi "haar hele politieke loopbaan" besteed aan "het kleineren, dehumaniseren en haten van moslims, asielzoekers, vluchtelingen en Nederlanders met een migratieachtergrond".
Rond haar aanstelling als minister is in de Tweede Kamer veel discussie geweest over uitspraken van Faber in het verleden. Daarbij ging het met name over het woord 'omvolking' dat ze heeft gebezigd in haar tijd als Eerste Kamerlid. Dit woord wordt gebruikt in een extreemrechtse complottheorie. Naar aanleiding van de ophef heeft Faber uiteindelijk afstand genomen van haar uitspraken.
Prinsjesdag
Met haar woorden slaat Karimi "de plank totaal mis", zei Alexander van Hattem van de PVV. "Ik ga het hier ook niet over de persoon van mevrouw Karimi hebben." Robert van Gasteren (BBB) vond het ongepast een oordeel te geven over een minister "die nog amper gestart is".
Karimi kreeg bijval van Volt, Partij voor de Dieren en D66. Toetsen op uitvoerbaarheid is een van de taken van de Eerste Kamer en daarbij krijgt de minister "een belangrijke rol", merkte Gaby Perin-Gopie (Volt) op.
Bruijn wees op andere gelegenheden waarbij senatoren de kans krijgen om kennis te maken met Faber en "het ook over het verleden te hebben desnoods". Hij noemt bijvoorbeeld een kennismakingsbijeenkomst in de Kamercommissie en de debatten die volgen op Prinsjesdag.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
5 uur geleden