Eerste Kamervoorzitter grijpt in bij discussie over verleden Faber
DEN HAAG (ANP) - Bij een debat in de Eerste Kamer heeft voorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) ingegrepen toen omstreden uitspraken uit het verleden van PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) ter sprake kwamen. Farah Karimi (GroenLinks-PvdA) begon hierover toen ze aan het woord kwam. Na klachten van BBB, PVV en JA21 maande de voorzitter haar om hiermee op te houden. "Ik begrijp niet waarom ik hier monddood word gemaakt", reageerde de senator verontwaardigd.
Dit gebeurde tijdens de behandeling van een wet die het makkelijker moet maken om de aanvraag voor een verblijfsvergunning af te wijzen van vreemdelingen met een zwaar crimineel verleden. Het debat moet gaan over die wet en niet over de persoonlijke achtergrond van de minister, vond Bruijn.
De wetswijziging betreft bevoegdheden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waarvoor Faber politiek verantwoordelijk is. Daarom maakt de persoonlijke achtergrond van de minister wel degelijk uit, redeneerde Karimi.
'Omvolking'
"De vraag is of iemand die al jaren systematisch en voortdurend racistisch gedachtegoed en ontmenselijkende taal heeft gebezigd deze wet op een rechtvaardige manier kan doen uitvoeren", zei het Eerste Kamerlid. Faber heeft volgens Karimi "haar hele politieke loopbaan" besteed aan "het kleineren, dehumaniseren en haten van moslims, asielzoekers, vluchtelingen en Nederlanders met een migratieachtergrond".
Rond haar aanstelling als minister is in de Tweede Kamer veel discussie geweest over uitspraken van Faber in het verleden. Daarbij ging het met name over het woord 'omvolking' dat ze heeft gebezigd in haar tijd als Eerste Kamerlid. Dit woord wordt gebruikt in een extreemrechtse complottheorie. Naar aanleiding van de ophef heeft Faber uiteindelijk afstand genomen van haar uitspraken.
Prinsjesdag
Met haar woorden slaat Karimi "de plank totaal mis", zei Alexander van Hattem van de PVV. "Ik ga het hier ook niet over de persoon van mevrouw Karimi hebben." Robert van Gasteren (BBB) vond het ongepast een oordeel te geven over een minister "die nog amper gestart is".
Karimi kreeg bijval van Volt, Partij voor de Dieren en D66. Toetsen op uitvoerbaarheid is een van de taken van de Eerste Kamer en daarbij krijgt de minister "een belangrijke rol", merkte Gaby Perin-Gopie (Volt) op.
Bruijn wees op andere gelegenheden waarbij senatoren de kans krijgen om kennis te maken met Faber en "het ook over het verleden te hebben desnoods". Hij noemt bijvoorbeeld een kennismakingsbijeenkomst in de Kamercommissie en de debatten die volgen op Prinsjesdag.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
3 uur geleden