
Eerste Belgische kernreactor definitief afgekoppeld
DOEL (ANP) - Na precies veertig jaar dienst wordt de Belgische kernreactor Doel 3 definitief stopgezet en begint een jarenlang proces van ontmanteling. Het is de eerste Belgische kernreactor waar in het kader van de kernuitstap de stekker uit wordt getrokken.
Rond 21.00 uur vrijdagavond wordt de reactor van het stroomnet afgekoppeld. Dat gebeurt na een lange voorbereiding, ingezet nadat in 2003 was besloten het gebruik van kernenergie voor industriële elektriciteitsproductie af te bouwen. België telt in totaal zeven kernreactoren. Vanwege de onzekerheid over stroomleveranties door de Russische invasie van Oekraïne heeft de Belgische regering inmiddels aangekondigd dat de sluiting van de twee jongste met tien jaar wordt uitgesteld. Maar voor Doel 3 kan de klok niet meer terug. De ontmanteling gaat naar verwachting een miljard euro kosten.
Doel 3 werd in bedrijf genomen in 1982 en maakt deel uit van een kerncentralepark met vier reactoren aan de linkeroever van de Schelde. Ze liggen vlak bij het dorpje Doel en hemelsbreed nog geen 5 kilometer van de grens met Nederland. Volgens een onderzoek van het tijdschrift Nature ligt Doel in het dichtstbevolkte gebied van Europa. De andere drie centrales liggen in Tihange in de provincie Luik.
In 2012 werden waterstofvlokken in de stalen wanden van de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2 ontdekt. In de volksmond werden ze daarna omgedoopt tot 'scheurtjescentrales'. Het duurde tot 2015 voordat de nucleaire waakhond FANC uitbater Engie toestemming gaf om ze weer op te starten. Voor de ontmanteling van alle zeven reactoren heeft Engie in totaal 6,3 miljard euro opzijgelegd.
De ontmanteling van Doel 3 gaat minstens achttien jaar duren. Eerst wordt de reactor opengemaakt en worden de 157 splijtstofstaven eruit gehaald en overgebracht naar een soort bunker om circa vijf jaar onder water af te koelen. Daarna wordt de splijtstof in speciale containers opgeslagen. Intussen begint ook de ontsmetting van het reactorgebouw, het in stukken zagen van onderdelen en ten slotte de sloop van het gebouw.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft Los Angeles aangeklaagd omdat de stad samenwerking met de federale immigratiedienst ICE zou hebben gedwarsboomd. Als gevolg daarvan ontstonden rellen in de stad, stelt het ministerie van Justitie in de aanklacht.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse visum van het Britse rapduo Bob Vylan is ingetrokken. Op X deelt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, dat de Britten het land niet meer in mogen.
8 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Israël geeft toe dat Palestijnse burgers gewond zijn geraakt bij hulpdistributiecentra in Gaza. Het leger zegt instructies te hebben gestuurd naar de troepen naar aanleiding van "geleerde lessen".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is eind vorige week getroffen door een "geavanceerde" en gerichte cyberaanval. Het gevaar is inmiddels geneutraliseerd, meldt het hof.
9 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Door de twaalf dagen van oorlog met Israël zijn in Iran zeker 935 mensen omgekomen. Onder hen zouden 132 vrouwen en 38 kinderen zijn, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA op basis van een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het dodental kan verder oplopen, want dit zijn alleen de geïdentificeerde slachtoffers.
13 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - Een Palestijnse mensenrechtenorganisatie heeft tevergeefs geprobeerd in het Verenigd Koninkrijk een verbod af te dwingen op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Een gerechtshof in Londen verwierp de zaak, die volgens de rechters draaide om de politieke vraag of het land zich moet terugtrekken uit het F-35-programma.
14 uur geledenLILLE (ANP/AFP) - Een rechtbank in het Franse Lille heeft celstraffen opgelegd na het vergaan van een boot met migranten. Zeven Afghanen en twee Iraakse Koerden kregen straffen van zeven of acht jaar.
15 uur geleden