Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eén jaar coronacrisis, op naar de 51e persconferentie

Eén jaar coronacrisis, op naar de 51e persconferentie

DEN HAAG (ANP) - Deze week is het een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting officieel werd vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Sinds die dag, 27 februari 2020, zijn er vijftig persmomenten gehouden over Covid-19, de gevolgen en de coronamaatregelen. Dinsdagavond is de 51e persconferentie over het onderwerp. Het ANP zocht in samenwerking met Stichting KijkOnderzoek (SKO) uit wanneer Nederland massaal voor de buis zat om naar premier Mark Rutte, Jaap van Dissel, Hugo de Jonge en koning Willem-Alexander te luisteren.

Op 14 december werd de extra nieuwsuitzending door de meeste Nederlanders bekeken. Vanuit het Torentje kondigde Rutte de tweede lockdown aan sinds het begin van de pandemie. Over alle zenders die de toespraak uitzonden samen zagen 8,6 miljoen Nederlanders hoe de premier aankondigde dat het land op slot ging; scholen en winkels gingen dicht. Hij werd op de achtergrond begeleid door een fluitconcert van betogers bij de Hofvijver in Den Haag. De toespraak waarin Rutte de eerste 'intelligente' lockdown aankondigde (op 16 maart), werd door 7,5 miljoen Nederlanders gezien.

De persconferentie op 21 april werd door bijna 7,8 miljoen mensen bekeken. Daarin kondigden Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel na die eerste lockdown de heropening van de basis- en middelbare scholen aan. Via NPO1, RTL4, RTLZ en SBS6 was ook te horen dat er tot in ieder geval 1 september geen evenementen mochten zijn. In een persconferentie in maart hoorden bijna 7,7 miljoen Nederlanders nog van onder anderen de ministers Ferd Grapperhaus (Veiligheid), De Jonge (VWS) en Martin van Rijn (Medische Zorg) dat alle bijeenkomsten tot 1 juni werden verboden.

51e persconferentie

Niet alleen de premier, meerdere ministers en Van Dissel spraken de Nederlanders toe over corona en ook de koning richtte zich tot het volk. Ruim 6,6 miljoen mensen keken naar de toespraak van Willem-Alexander op 20 maart. Daarin zei hij dat het coronavirus ons allemaal raakt, "in Nederland, in de Caribische delen van het Koninkrijk en in de hele wereld" en betuigde hij zijn steun aan "mensen die ernstig ziek zijn en hun familie".

Dinsdagavond staan premier Rutte en coronaminister De Jonge opnieuw in de zaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is de 51e keer dat Nederland wordt toegesproken over de coronacrisis. Rutte kondigt dan waarschijnlijk de verlenging van de avondklok aan. De persconferentie op 20 januari waarin de invoering ervan werd aangekondigd, werd door 2,9 miljoen mensen bekeken. De andere twee persconferenties van 2021 werden door zo'n 6,5 miljoen mensen gevolgd.

Meer uit Binnenland

Uit puin Duits hotel gered Urker gezin vernoemt baby naar redder

URK (ANP) - De man en vrouw uit Urk die in augustus met hun kind onder het puin van een ingestort hotel in het Duitse Kröv vandaan werden gehaald, hebben hun onlangs geboren baby vernoemd naar de reddingswerker die hen heeft geholpen. Dat meldt de moeder van het gezin op Instagram over hun zoon Christoph, die afgelopen donderdag werd geboren. Volgens haar waagde de Duitse Christoph in augustus zijn leven om hen uit het puin te redden. "Het had zoveel anders kunnen zijn", schrijft ze.

4 uur geleden
Aanhoudingen bij pro-Israël demo op de Dam, sfeer 'beheersbaar'

AMSTERDAM (ANP) - Bij een pro-Israëlische demonstratie op de Dam in Amsterdam zijn enkele mensen aangehouden, meldt de politie. Volgens een politiewoordvoerder zijn er een kleine honderd man bij de manifestatie. De sfeer is "beheersbaar".

4 uur geleden
CDA'ers: recht Israël om zich te verdedigen kent grenzen

AMSTERDAM (ANP) - Het recht van Israël om zich te verdedigen kent grenzen, schrijven CDA'ers Henri Bontenbal en Derk Boswijk in een opiniestuk in Trouw. Hun partij heeft zich volgens hen in het verleden terughoudend opgesteld bij kritiek op Israël vanuit "historisch besef". Maar waar het recht om zich te verdedigen eindigt, begint naar hun zeggen de "morele plicht om te spreken".

5 uur geleden
'Mondjesmaat' meldingen Nederlanders over stroomstoring

DEN HAAG (ANP) - Bij de alarmcentrale van de ANWB, komen "minimaal en mondjesmaat" meldingen binnen van Nederlanders die getroffen zijn door de stroomstoring in Spanje of Portugal.

7 uur geleden
Rover blij met 'Onderwegpas', maar bezorgd over toekomst ov

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover zegt blij te zijn dat het kabinet zich sterk wil maken voor een 'Onderwegpas', waarmee mensen met een laag inkomen goedkoper of gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen in de daluren. Tegelijkertijd maakt de organisatie zich grote zorgen dat het kabinet geen geld vrijmaakt voor NS en dat er fors wordt bezuinigd op het stads- en streekvervoer.

10 uur geleden
Den Haag: noodverordening tegen blokkade A12 is niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Noodverordeningen tijdens de NAVO-top mogen niet worden gebruikt om bijvoorbeeld een blokkade van de A12 te voorkomen. Dat laat de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, maandag weten. Hij zegt dat hij daarvoor andere middelen heeft. Zo kan een burgemeester beperkingen opleggen, maar ook opdracht geven aan de politie om een einde te maken aan een blokkade.

11 uur geleden
Zwemmen kan weer in plas vlak bij Chemours na PFAS-maatregelen

DORDRECHT (ANP) - Het is weer verantwoord om te zwemmen in Merwelanden, een recreatieplas in Dordrecht vlak bij de Chemours-fabriek. De provincie Zuid-Holland heeft het negatieve zwemadvies ingetrokken voor Plas Merwelanden, die op de lijst staat met 105 aangewezen zwemlocaties voor 2025. De provincie gaf in 2023 het advies om niet in het meertje te zwemmen vanwege verhoogde concentraties PFAS.

12 uur geleden