Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eén jaar coronacrisis, op naar de 51e persconferentie

Eén jaar coronacrisis, op naar de 51e persconferentie

DEN HAAG (ANP) - Deze week is het een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting officieel werd vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Sinds die dag, 27 februari 2020, zijn er vijftig persmomenten gehouden over Covid-19, de gevolgen en de coronamaatregelen. Dinsdagavond is de 51e persconferentie over het onderwerp. Het ANP zocht in samenwerking met Stichting KijkOnderzoek (SKO) uit wanneer Nederland massaal voor de buis zat om naar premier Mark Rutte, Jaap van Dissel, Hugo de Jonge en koning Willem-Alexander te luisteren.

Op 14 december werd de extra nieuwsuitzending door de meeste Nederlanders bekeken. Vanuit het Torentje kondigde Rutte de tweede lockdown aan sinds het begin van de pandemie. Over alle zenders die de toespraak uitzonden samen zagen 8,6 miljoen Nederlanders hoe de premier aankondigde dat het land op slot ging; scholen en winkels gingen dicht. Hij werd op de achtergrond begeleid door een fluitconcert van betogers bij de Hofvijver in Den Haag. De toespraak waarin Rutte de eerste 'intelligente' lockdown aankondigde (op 16 maart), werd door 7,5 miljoen Nederlanders gezien.

De persconferentie op 21 april werd door bijna 7,8 miljoen mensen bekeken. Daarin kondigden Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel na die eerste lockdown de heropening van de basis- en middelbare scholen aan. Via NPO1, RTL4, RTLZ en SBS6 was ook te horen dat er tot in ieder geval 1 september geen evenementen mochten zijn. In een persconferentie in maart hoorden bijna 7,7 miljoen Nederlanders nog van onder anderen de ministers Ferd Grapperhaus (Veiligheid), De Jonge (VWS) en Martin van Rijn (Medische Zorg) dat alle bijeenkomsten tot 1 juni werden verboden.

51e persconferentie

Niet alleen de premier, meerdere ministers en Van Dissel spraken de Nederlanders toe over corona en ook de koning richtte zich tot het volk. Ruim 6,6 miljoen mensen keken naar de toespraak van Willem-Alexander op 20 maart. Daarin zei hij dat het coronavirus ons allemaal raakt, "in Nederland, in de Caribische delen van het Koninkrijk en in de hele wereld" en betuigde hij zijn steun aan "mensen die ernstig ziek zijn en hun familie".

Dinsdagavond staan premier Rutte en coronaminister De Jonge opnieuw in de zaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is de 51e keer dat Nederland wordt toegesproken over de coronacrisis. Rutte kondigt dan waarschijnlijk de verlenging van de avondklok aan. De persconferentie op 20 januari waarin de invoering ervan werd aangekondigd, werd door 2,9 miljoen mensen bekeken. De andere twee persconferenties van 2021 werden door zo'n 6,5 miljoen mensen gevolgd.

Meer uit Binnenland

UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".

10 uur geleden
Wolk met gevaarlijke stoffen in Borculo is verdampt

BORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.

17 uur geleden
Gevaarlijke stof vrijgekomen in Borculo, NL-Alert verstuurd

BORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.

21 uur geleden
Opvang 14 vluchtelingen in Coevorden gaat niet door om veiligheid

COEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.

1 dag geleden
Rechtbank wil Schoof horen in zaak van lekken verdachte NCTV'er

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.

1 dag geleden
Suzan & Freek toch bij The Voice of Holland ondanks ziekte Freek

HILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.

1 dag geleden
Keijzer verdubbelt eigen bijdrage Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.

1 dag geleden