Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economie groeit het hardst in regio's Almere en Haarlemmermeer

Economie groeit het hardst in regio's Almere en Haarlemmermeer

DEN HAAG (ANP) - Van alle regio's in Nederland groeiden de economie van Almere en Haarlemmermeer en omgeving vorig jaar het hardst. In beide regio's groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 4 procent, waar de economie van het hele land met 1,8 procent groeide. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De economie van Almere groeide zo sterk omdat de bevolking toenam en leasebedrijven goede zaken deden. Het ging hier ook goed met de handel en de bouw. Ook Haarlemmermeer en omgeving profiteerden economisch gezien van bevolkingsgroei. Het ging hier bovendien goed met de groothandel en de luchtvaartindustrie in en rond Schiphol. De luchthaven heeft het overigens momenteel zwaar door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Van de vier grote steden groeide de economie van Amsterdam het meest, met 2,7 procent. Dat kwam voornamelijk omdat het goed ging met de handel en zakelijke dienstverlening. De voor de stad belangrijke financiële sector kromp juist. Strikt genomen groeide het stadsgewest Utrecht het sterkst. Maar hier is sprake van een kunstmatig effect omdat vorig jaar een stuk Zuid-Holland bij Utrecht is gevoegd. De economie van Rotterdam en omgeving groeide minder dan gemiddeld in Nederland. Deze regio huisvest veel industrie en bedrijven die zich bezighouden met vervoer en opslag. Die sectoren krompen vorig jaar.

Vorig jaar ging de economie in enkele regio's achteruit. Het noorden van de provincie Groningen kromp het sterkst. Dit kwam omdat hier minder aardgas werd gewonnen. Eigenlijk kromp de economie in en rond het Zuid-Hollandse Dordrecht het meest, maar dit kwam door de eerder genoemde regionale herindeling. Ook de economie van Zuid-Limburg kromp licht.

Voor veel regio's zal 2019 voorlopig het laatste jaar van economische groei zijn. De Nederlandse economie gaat dit jaar krimpen vanwege het nieuwe coronavirus, verwachten onderzoeksinstellingen. Zo gaat het Centraal Planbureau (CPB) uit van een krimp van 1,2 procent in het gunstigste scenario en van meer dan 7 procent in het donkerste scenario.

Meer uit Financieel

Monitor: veel meer vluchten luchtruim Afghanistan door conflict

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.

2 uur geleden
Topman Rosneft: productieverhogingen OPEC+ verstandig

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.

5 uur geleden
Handelsminister Zuid-Korea deze week naar VS voor gesprekken

SEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.

6 uur geleden
Minister: handelsconflict kost Duitse economie miljoenen per dag

WASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.

8 uur geleden
Bestuurder Federal Reserve wil renteverlaging in juli

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.

10 uur geleden
Amerikaans Hooggerechtshof wil zaak om heffingen niet versnellen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.

20 uur geleden
Weinig beweging op Wall Street door oorlog tussen Israël en Iran

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.

20 uur geleden