
Economie eurozone krimpt ruim 12 procent door coronacrisis
LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone heeft in het tweede kwartaal een krimp laten zien van 12,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode door de coronacrisis. Het gaat om veruit de scherpste daling sinds het begin van de metingen, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.
Het cijfer, dat is gebaseerd op een voorlopige schatting, komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het eerste kwartaal was al sprake van een neergang van de economie van het eurogebied van negentien landen met 3,6 procent.
De economie van de Europese Unie als geheel kromp met 11,9 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Ook dat was met afstand de grootste neergang die het statistiekbureau heeft vastgesteld. Hier was in het eerste kwartaal een min van 3,2 procent te zien.
Eerder op de dag werd al bekend dat de economie van Frankrijk met 13,8 procent is gekrompen in het afgelopen kwartaal. Voor Italië ging het om een daling met 12,4 procent en voor Spanje was een neergang van 18,5 procent te zien. Ook Portugal had het zeer moeilijk, met een krimp van 14,1 procent. De Duitse economie, de grootste van Europa, kende een teruggang van 10,1 procent in de afgelopen periode.
Openbare leven stil door virus
Vanwege de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus kwam het openbare leven in veel Europese landen nagenoeg stil te liggen, met harde klappen voor bijvoorbeeld toerisme, luchtvaart, horeca en detailhandel. Maar ook de Europese industrie moest het zwaar ontgelden door de crisis. Inmiddels zijn de lockdowns weer versoepeld en lijkt de economie behoorlijk op te krabbelen. Wel loopt het aantal nieuwe coronabesmettingen in verschillende Europese landen weer op, wat het economisch herstel kan ondermijnen.
Eurostat komt op 14 augustus met nieuwe cijfers over de economische krimp in de eurozone en EU. Die dag maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn eerste raming over de Nederlandse economie in het tweede kwartaal bekend.
ING-econoom Bert Colijn schrijft in een reactie dat het moeilijkste deel van de weg naar economisch herstel nu gaat beginnen. Hij wijst daarbij op het risico van nieuwe lockdownmaatregelen door het stijgende aantal coronabesmettingen. Ook nemen de werkloosheid en het aantal faillissementen toe, terwijl bedrijven minder investeren. Volgens Colijn is het dan ook uitgesloten dat de economie weer snel terug op het niveau van voor de crisis zal zijn.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Beurshandelaren op Wall Street deden het maandag voorzichtig aan door zorgen over de torenhoge schuld van de Verenigde Staten. Ze namen gas terug nadat de invloedrijke kredietbeoordelaar Moody's zijn rating voor de VS verlaagde, ingegeven door de Amerikaanse staatsschuld van meer dan 36 biljoen dollar.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beurs op het Damrak sloot maandag licht lager, waarbij de verliezen van eerder op de dag in het slotuur grotendeels werden weggewerkt. Beleggers haalden steun uit Wall Street, waar de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid door Moody's weinig indruk maakte.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag omlaag. De stemming werd gedrukt door de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor de Amerikaanse overheid duurder om geld te lenen.
10 uur geledenURK (ANP) - Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is "goed nieuws voor Nederlandse vissers", zegt belangenorganisatie VisNed. Directeur Geert Meun is vooral te spreken over de lange looptijd van de deal die maandag is beklonken, tot 2038.
13 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van goud ging maandag omhoog en de Amerikaanse dollar daalde in waarde, na de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door Moody's. De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS komt volgens de kredietbeoordelaar door het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.
14 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De economie van de Europese Unie groeit dit jaar met 1,1 procent, aldus de voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Voor de eurozone wordt op een groei van 0,9 procent gerekend, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en handelsspanningen. Daarmee valt de groei minder sterk uit dan de Commissie in november had verwacht. Toen werd voor dit jaar nog op een EU-groei gerekend van 1,5 procent en 1,3 procent voor de eurozone.
15 uur geledenVERSAILLES (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron zal maandag een recordbedrag van 37 miljard euro aan buitenlandse investeringen in Frankrijk aankondigen. De investeringsprojecten zullen tijdens de jaarlijkse top met internationale zakenlieden in het kasteel van Versailles bij Parijs bekend worden gemaakt. Macron initieerde de bijeenkomst met het internationale bedrijfsleven zeven jaar geleden in een poging meer investeerders aan te trekken om het land te herindustrialiseren.
15 uur geleden