Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ECB komt met resultaten strategische verkenning

ECB komt met resultaten strategische verkenning

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) presenteert donderdag de resultaten van zijn strategische verkenning. Daarbij heeft de centrale bank onder meer gekeken naar het officiële inflatiedoel en de rol van de ECB in de strijd tegen klimaatverandering.

De verkenning werd aangekondigd door de huidige bankpresident Christine Lagarde na haar aantreden. Sinds 2003 heeft de ECB zijn officiële beleid niet meer geëvalueerd. Sindsdien mikt de centrale bank op een inflatie van "dichtbij, maar lager dan 2 procent". Daaraan vasthouden is een optie.

De Federal Reserve in de Verenigde Staten, het stelsel van centrale banken daar, geeft aan dat de geldontwaarding best een tijdje boven de 2 procent mag liggen, maar op de langere duur onder de 2 procent moet blijven. Met name Zuid-Europese landen zien hier ook voor de ECB wel wat in. Een andere optie is dat het inflatiedoel op exact 2 procent komt te liggen. Daarmee is duidelijker dat de ECB actie zal ondernemen bij zowel een inflatie die boven de 2 procent ligt als een die eronder zit.

Tussenweg

Tegelijkertijd kan de ECB ook nog kiezen om de manier waarop de inflatie wordt gemeten aan te passen. Dat zou kunnen door de stijgende huizenprijzen daarin belangrijker te maken.

Het inflatiedoel heeft invloed op veel andere zaken. Behalve op het rentebeleid heeft de beslissing voor een nieuw doel gevolgen voor wanneer en hoe de steunpakketten vanwege de coronacrisis en het eerder ingezette obligatie-opkoopprogramma om de inflatie op te laten lopen, worden afgebouwd.

Persbureau Bloomberg stelt op basis van ingewijden dat de ECB voor een tussenweg kiest. Het inflatiedoel wordt volgens hen op precies 2 procent gesteld, maar de centrale bank houdt de mogelijkheid open dat de inflatie tijdelijk hoger ligt. Het nieuwe doel moet minder vaag zijn dan het huidige doel. Daardoor zou al te snel de roep om een renteverhoging de kop opsteken.

Meer uit Financieel

AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

1 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

2 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

3 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

5 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

5 uur geleden
Beurzen Azië stijgen na principeakkoord schuldenplafond VS

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag overwegend vooruit. Beleggers reageerden opgelucht dat een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn afgewend. De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben zondag een definitieve versie opgesteld van het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond.

6 uur geleden