Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden tekenen onlinepetitie tegen virusgrappen

Duizenden tekenen onlinepetitie tegen virusgrappen

DEN HAAG (ANP) - Een onlinepetitie tegen racisme jegens Aziatische Nederlanders vanwege het nieuwe coronavirus is ruim 25.000 keer getekend. De initiatiefnemers zeggen dagelijks geconfronteerd te worden met "zogenaamde grapjes en uitlatingen die niet kunnen" en vragen daarom media en politici actie te ondernemen. De aanleiding om de petitie te starten was een liedje dat werd gedraaid door Radio 10, dat volgens de initiatiefnemers van de petitie "zeer discriminerend en inhumaan van aard is".

"Genoeg is genoeg", is te lezen onder de petitie. "Ook wij zijn gewoon mensen. Het is nu tijd dat wij de discussie aangaan. Dit treft niet alleen iedereen die Chinees is, maar ook alle Nederlanders met een Aziatische achtergrond. Een ziekte, een virus, daar maak je geen grapjes over. Zouden we ook lachen als het lied over kanker zou gaan?" Radio 10 is inmiddels diep door het stof gegaan en heeft excuses gemaakt voor het lied, waarin onder andere 'voorkomen is beter dan Chinezen' werd gezongen.

Bij Discriminatie.nl, de landelijke plek om discriminatie te melden, zijn maandag ruim drieduizend meldingen over het lied geteld. Enkele klagers hebben ook aangifte gedaan, aldus Frederique Jans, voorzitter Discriminatie.nl. "Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of hier sprake is van discriminatoire groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie van of haat tegen Chinezen", stelt Jans.

Het nieuwe coronavirus heeft aan ruim negenhonderd mensen het leven gekost. De meesten overleden in de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de uitbraak. In China zijn ruim 40.000 besmettingen gemeld.

Meer uit Binnenland

Tien Nederlanders gewond door instorten beachclub Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Door het instorten van de beachclub op Mallorca donderdagavond zijn zeker tien Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zijn naar verluidt niet levensbedreigend gewond.

26 minuten geleden
Petitie boekenbranche tegen hogere btw 77.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie waarmee de boekensector protesteert tegen de voorgenomen verhoging van het btw-tarief op boeken is na iets meer dan twee dagen ruim 77.000 keer ondertekend. De petitie is sinds woensdag online te vinden via boekenpetitie.nl.

54 minuten geleden
Onduidelijkheid over aantal gewonde Nederlanders op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt bij het instorten van een beachclub op Mallorca. Er circuleren wisselende getallen.

2 uur geleden
NAVO-top volgend jaar juni in World Forum in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

3 uur geleden
Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

4 uur geleden
Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

4 uur geleden
Verdachte aangehouden voor inrijden op dragqueen en partner

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht in augustus vorig jaar te zijn ingereden op een dragqueen en diens partner, meldt de politie vrijdag. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer.

5 uur geleden