Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden tekenen onlinepetitie tegen virusgrappen

Duizenden tekenen onlinepetitie tegen virusgrappen

DEN HAAG (ANP) - Een onlinepetitie tegen racisme jegens Aziatische Nederlanders vanwege het nieuwe coronavirus is ruim 25.000 keer getekend. De initiatiefnemers zeggen dagelijks geconfronteerd te worden met "zogenaamde grapjes en uitlatingen die niet kunnen" en vragen daarom media en politici actie te ondernemen. De aanleiding om de petitie te starten was een liedje dat werd gedraaid door Radio 10, dat volgens de initiatiefnemers van de petitie "zeer discriminerend en inhumaan van aard is".

"Genoeg is genoeg", is te lezen onder de petitie. "Ook wij zijn gewoon mensen. Het is nu tijd dat wij de discussie aangaan. Dit treft niet alleen iedereen die Chinees is, maar ook alle Nederlanders met een Aziatische achtergrond. Een ziekte, een virus, daar maak je geen grapjes over. Zouden we ook lachen als het lied over kanker zou gaan?" Radio 10 is inmiddels diep door het stof gegaan en heeft excuses gemaakt voor het lied, waarin onder andere 'voorkomen is beter dan Chinezen' werd gezongen.

Bij Discriminatie.nl, de landelijke plek om discriminatie te melden, zijn maandag ruim drieduizend meldingen over het lied geteld. Enkele klagers hebben ook aangifte gedaan, aldus Frederique Jans, voorzitter Discriminatie.nl. "Het is nu aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of hier sprake is van discriminatoire groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie van of haat tegen Chinezen", stelt Jans.

Het nieuwe coronavirus heeft aan ruim negenhonderd mensen het leven gekost. De meesten overleden in de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de uitbraak. In China zijn ruim 40.000 besmettingen gemeld.

Meer uit Binnenland

Zutphens college en 35 omwonenden bij avond over asiellocatie

ZUTPHEN (ANP) - Bij de informatieavond over de nieuwe asiellocatie in Zutphen waren het voltallige college en 35 direct omwonenden aanwezig, zei wethouder Rick Verschure na afloop. De meeste mensen hadden hij en burgemeester Wimar Jaeger bij het uitdelen van de uitnodigingen aan de deur dinsdagavond al gesproken. Het was ook nu weer "waardevol om één op één met mensen in gesprek te gaan", aldus de asielwethouder.

4 uur geleden
Treinverkeer Utrecht-Den Bosch rijdt weer normaal na seinstoring

UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch rijdt vanaf 21.00 uur weer volgens dienstregeling, melden ProRail en de NS. Op het traject was sinds woensdagmiddag omstreeks 14.30 uur geen treinverkeer mogelijk door een seinstoring tussen de stations Houten-Castellum en Geldermalsen.

5 uur geleden
Bijna alle Nederlandse F-16's overgedragen aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De meeste van de 24 beloofde Nederlandse F-16's zijn in Oekraïne. "Bijna allemaal zijn ze overgedragen", aldus minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD). Aantallen wil hij niet noemen. Op "korte termijn" zullen ook de laatste vliegtuigen worden geleverd.

6 uur geleden
Verdachte kunstroof langer vast, OM laat andere verdachte vrij

ASSEN (ANP) - Een 20-jarige verdachte van de kunstroof in het Drents Museum in Assen blijft negentig dagen langer in voorarrest. Dit heeft de raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland woensdag besloten.

8 uur geleden
Geen treinen tussen Utrecht en Den Bosch door seinstoring

UTRECHT (ANP) - Door een seinstoring rijden er geen treinen tussen Utrecht en Den Bosch. Ook Eindhoven is daardoor moeilijker bereikbaar. Volgens de NS gaat dat duren tot 18.45 uur.

9 uur geleden
Amsterdamse bedrijven moeten afval voortaan in kliko doen

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven in Amsterdam mogen vanaf 1 juli hun afval niet meer in vuilniszakken aan de straat zetten. Ze moeten het voortaan aanbieden in kliko's of het afval achter hun voordeur houden tot het wordt opgehaald.

9 uur geleden
Nieuw asielcentrum in Zutphen moet dertig jaar blijven

ZUTPHEN (ANP) - Het nieuwe centrum in Zutphen waar vreemdelingen de eerste weken van hun asielaanvraag doorlopen, moet er zeker dertig jaar blijven. Na de eerste aanmelding op naam in Ter Apel, komen asielzoekers met bussen naar het nog te bouwen 'dienstencentrum'. In Zutphen volgt verdere registratie van identiteit, nationaliteit, reissituatie en reden van asielaanvraag. Dat vertelden asielwethouder Rick Verschure en projectleider van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Anja van der Werf woensdag tijdens een persbijeenkomst.

9 uur geleden