Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Georgiërs eisen vertrek regering na dood cameraman

Duizenden Georgiërs eisen vertrek regering na dood cameraman

TBILISI (ANP/AFP/RTR) - Duizenden mensen zijn in Georgië de straat opgegaan om het vertrek van de regering te eisen nadat een cameraman was overleden. Die bezweek zondag aan de verwondingen die hij had opgelopen bij een mishandeling door een extreemrechtse groepering tijdens een LHBTI-mars in de hoofdstad Tbilisi. Premier Irakli Garibasjvili had zich uitgesproken tegen de Pride-mars.

Zijn werkgever, tv-zender Pirveli, meldde dat Aleksandr Lasjkarava dood in zijn bed was gevonden. Hij was maandag mishandeld door een groep die betoogde tegen een Pride-mars die LHBTI-activisten wilden houden bij het parlement van het Kaukasische, christelijk-orthodoxe land.

Door het geweld zagen de LHBTI-activisten zich genoodzaakt de mars te schrappen. Ruim vijftig journalisten werden aangevallen door tegenstanders van de LHBTI-actie. De 37-jarige Lasjkarava liep ernstige botbreuken in het gezicht op. Premier Irakli Garibasjvili kreeg kritiek voor zijn opmerking dat de tocht "onacceptabel voor een groot deel van de samenleving" zou zijn.

Onderzoek gestart

Onder meer persorganisatie Reporters Without Borders beschuldigde de Georgische autoriteiten van passiviteit en stelde dat de politie had nagelaten de journalisten te beschermen. De VS en de EU hebben de aanvallen op journalisten veroordeeld en opgeroepen de daders te berechten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zondag weten een onderzoek naar de dood van Lasjkarava te zijn begonnen. Premier Garibasjvili heeft zijn familie en collega’s gecondoleerd. Hij had het op Facebook over een "ongelooflijke tragedie".

Garibasjvili

Mensenrechtenactivisten en oppositieleden nemen daarmee geen genoegen en eisen het vertrek van premier Garibasjvili. Zijn partij Georgische Droom is volgens hen medeverantwoordelijk voor geweld tegen onafhankelijke journalisten.

Zondagavond hadden zich 8000 mensen verzameld bij het parlement.

Meer uit Buitenland

Spreekverbod Trump na opmerkingen over griffier in rechtszaak

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De rechter die in New York het fraudeproces tegen Donald Trump leidt, heeft de oud-president een spreekverbond ('gag order') opgelegd. Trump had sociale media gebruikt om uit te halen naar de hoogste griffier van de rechter, die liet weten dat aanvallen op zijn personeel "onaanvaardbaar en ongepast" zijn en "onder geen enkele omstandigheid zullen worden getolereerd".

31 minuten geleden
McCarthy afgezet als voorzitter Amerikaans Huis van Afgevaardigden

WASHINGTON (ANP) - Kevin McCarthy is afgezet als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij verloor een stemming in het Huis nadat een partijgenoot een motie tegen hem had ingediend. Doordat een groep radicale Republikeinen net als de Democraten tegen McCarthy stemden, had hij niet meer genoeg steun om aan te blijven. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een Huis-voorzitter wordt afgezet.

2 uur geleden
Politico: EU wil dit jaar toetredingsgesprekken Oekraïne goedkeuren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil nog dit jaar formeel bekendmaken dat de gesprekken met Oekraïne over toetreding kunnen beginnen. Drie EU-diplomaten zeggen tegen nieuwssite Politico dat de verwachting is dat die aankondiging, een vurige wens van Oekraïne, in december zal komen.

3 uur geleden
Zeker twintig doden bij busongeluk in Noord-Italië

VENETIË (ANP/RTR) - In Noord-Italië is een bus van een viaduct naar beneden gestort. Italiaanse media melden zeker 21 doden, onder wie twee minderjarigen, en twaalf gewonden. Ook zouden er nog zeker vier vermisten zijn. Na het ongeluk ontstond direct een grote brand.

4 uur geleden
McCarthy verliest in VS eerste Huis-stemming, afzetting dichtbij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse top-Republikein Kevin McCarthy heeft in het Huis van Afgevaardigden een nederlaag geleden. De leden van het Huis hadden de kans om een motie weg te stemmen over het afzetten van McCarthy als voorzitter, maar hebben dat niet gedaan. Daarmee lijkt de afzetting dichtbij. Later op dinsdag wordt over de beslissende motie gestemd.

4 uur geleden
Witte Huis: mogelijk eind aan steun voor Kyiv zonder Huis-akkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - Als de leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het niet eens worden over verdere financiering van de steun aan Oekraïne, kan die steun na "enkele maanden" opdrogen, zegt het Witte Huis. Meerdere radicale Republikeinen willen dat er niet meer zomaar eindeloos hulp aan Kyiv geleverd wordt.

5 uur geleden
Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

6 uur geleden