Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden banen weg bij staaldivisie Thyssenkrupp

Duizenden banen weg bij staaldivisie Thyssenkrupp

DUISBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse Thyssenkrupp is van plan duizenden banen te schrappen bij zijn staaldivisie die kampt met overcapaciteit, lage staalprijzen en hoge kosten voor onder meer energie. Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand bij die verlieslatende tak krimpen van de huidige 27.000 naar ongeveer 16.000 banen, aldus het concern.

Bij die reorganisatie moeten 5000 arbeidsplaatsen verdwijnen en nog eens 6000 banen worden overgeplaatst naar externe dienstverleners of vervallen door de verkoop van activiteiten. Met de maatregelen wil het bedrijf de personeelskosten verlagen. De onderneming heeft ook hoge kosten voor het verduurzamen van productieprocessen.

Het concern kampt ook met concurrentie in Europa van goedkoop staal uit Azië en met de zwakte in de Duitse auto-industrie. Thyssenkrupp is een belangrijke staalleverancier aan Duitse autobouwers.

Catastrofe

De grote vakbond IG Metall noemt de plannen een "catastrofe" voor het personeel van de staaldivisie en ook voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen als industrielocatie. De staaltak heeft zijn hoofdkantoor in Duisburg en veel staalfabrieken van het bedrijf staan in Noordrijn-Westfalen. IG Metall zal zich dan ook verzetten tegen het massaontslag.

De laatste tijd worden meer grote ontslagrondes aangekondigd in de Duitse industrie. Zo werd vrijdag bekend dat industrieconcern Bosch nog eens 5500 banen schrapt door de malaise in de autosector. Ook bij andere industriebedrijven in Duitsland gaan duizenden banen verloren. Bij Volkswagen kunnen mogelijk tienduizenden banen vervallen door de dreigende sluiting van Duitse fabrieken van het autobedrijf. Het Amerikaanse Ford Motor schrapt 4000 banen in Europa, waarvan 2900 in Duitsland.

Meer uit Financieel

EU-ministers na lang onderhandelen akkoord over visquota

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.

33 minuten geleden
Pharming bij stijgers op afwachtend Damrak na studieresultaten

AMSTERDAM (ANP) - Pharming behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten positieve resultaten te hebben behaald met het onderzoek naar de werking van het middel leniolisib bij de behandeling van kinderen van vier tot elf jaar met APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Met deze data wil Pharming in 2025 beginnen met het wereldwijd aanvragen van goedkeuringen voor leniolisib ter behandeling van pediatrische patiënten met APDS. Het aandeel werd bijna 8 procent hoger gezet.

1 uur geleden
Banken bereiden advies voor: cash in huis om geopolitieke dreiging

AMSTERDAM (ANP) - Ook Nederlandse banken zullen consumenten adviseren om contant geld in huis te hebben vanwege de toegenomen geopolitieke dreigingen, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Het is voor het eerst dat banken met zo'n advies komen.

1 uur geleden
VS leggen handelsbeperkingen op om schenden mensenrechten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben handelsbeperkingen aangekondigd voor acht bedrijven uit China, Myanmar en Rusland op verdenking van mensenrechtenschendingen. De ondernemingen komen op een zogeheten entiteitenlijst te staan, waardoor zij een vergunning nodig hebben om naar de VS te exporteren.

1 uur geleden
Zalando wil kledingwebshop About You overnemen

BERLIJN (ANP) - Kledingwebshop Zalando wil branchegenoot About You overnemen. Met de deal willen de ondernemingen de krachten bundelen "om beter te voldoen aan de behoeften van klanten". About You geeft aan achter de overname te staan.

2 uur geleden
Amerikaans inflatiecijfer staat centraal op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen gaat de aandacht woensdag vooral uit naar het inflatiecijfer van de Verenigde Staten, dat later op de dag naar buiten komt. Het is het laatste inflatiecijfer voor het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week en beleggers hopen dat de inflatie in november laag genoeg is gebleven voor de Amerikaanse centrale bank om de rente verder te verlagen. Met de lagere leenkosten kan de Fed de grootste economie ter wereld verder stimuleren.

2 uur geleden
Rabobank: stijging huizenprijzen zet door, maar mindert vaart

UTRECHT (ANP) - De stijging van de huizenprijzen zet nog altijd door, maar mindert wel vaart. Dat voorspellen onderzoekers van de Rabobank. Op dit moment stijgen de prijzen sneller dan de lonen en de ruimte die mensen hebben om te lenen. Op termijn zal de prijsgroei echter afnemen, doordat vraag en aanbod steeds meer in evenwicht komen.

2 uur geleden