Duitse wapenindustrie zoekt steun tegen Chinese afhankelijkheid
BERLIJN (ANP/RTR) - Duitse wapenproducenten hebben hulp van de overheid nodig als ze hun afhankelijkheid van Chinese grondstoffen willen verminderen en toch met Amerikaanse bedrijven willen concurreren. Dat stelt de Duitse vereniging van de defensie-industrie BDSV.
De Amerikaanse defensie-industrie heeft onder druk van de overheid de afgelopen jaren haar afhankelijkheid van Beijing grotendeels laten varen, zei Hans Christoph Atzpodien, het hoofd van BDSV. Duitse wapenproducenten zijn niet gedwongen om dat ook te doen, maar zullen vroeg of laat wel onder druk komen te staan om het Amerikaanse voorbeeld te volgen, stelt hij.
Het bewustzijn hierover is bij de Duitse overheid toegenomen, maar de binnenlandse defensie-industrie wacht nog steeds op concrete stappen, volgens Atzpodien. Zo stelt hij voor dat publiek geld gebruikt kan worden om een meerprijs te betalen voor producten die gemaakt zijn zonder Chinese grondstoffen.
Risico
De Duitse defensie-industrie leunt zwaar op Chinese grondstoffen zoals zeldzame aardmetalen. Ook domineert China de winning van andere kritieke grondstoffen als grafiet en wolfraam, beide belangrijk voor de defensie-industrie.
Atzpodien waarschuwde dat Duitse wapenproducenten risico lopen als er oorlog zou uitbreken tussen China en Taiwan, dat volgens China deel uitmaakt van het Chinese grondgebied. Een dergelijke oorlog zou sancties tegen Beijing kunnen veroorzaken waar Duitse bedrijven zich dan aan moeten houden. Of China kan de export van die grondstoffen daardoor beperken, is het idee.
In zulke scenario's hebben Amerikaanse wapenproducenten een voordeel omdat ze hun producten "sanctie-vrij" kunnen aanbieden, aangezien zij hun afhankelijkheid van China hebben verminderd, redeneert het hoofd van BDSV.
Meer uit Financieel
SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De centrale bank van Zuid-Korea heeft beloofd alles te doen wat binnen zijn macht ligt om de financiële markten in het Aziatische land te stabiliseren. Ook benadrukte het instituut het belang van "ononderbroken uitvoering" van belangrijke fiscale en economische maatregelen, in zijn eerste verklaring sinds parlementsleden stemden voor de afzetting van president Yoon Suk-yeol.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Meerdere bestuurders uit het Duitse bedrijfsleven hebben dit weekend gepleit voor het behoud van Syrische werknemers in Duitsland. Dit deden ze in reactie op geluiden uit de politiek om de arbeidskrachten terug naar Syrië te sturen nu het Assad-regime daar omver is geworpen.
4 uur geledenBARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.
21 uur geledenPARIJS (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's is negatiever over de staatsfinanciën van Frankrijk. Het ratingbureau verlaagde het rapportcijfer voor de Franse financiële gezondheid om de politieke crisis in het land. Die zit maatregelen dwars die de overheidsbegroting op orde moeten brengen, stelt Moody's.
23 uur geledenBELGRADO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het grootste olie- en gasbedrijf van Servië krijgt te maken met Amerikaanse en Britse sancties om de banden met Rusland. Dat zei de Servische president Aleksandar Vucic in een tv-interview.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De voorvrouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW doet, met tegenzin, een oproep om het kopen van producten van Europese makelij te verplichten. In een interview met De Telegraaf noemt Ingrid Thijssen zo'n eis onvermijdelijk nu andere grote machtsblokken ook met maatregelen komen die de eigen industrie voortrekken.
1 dag geleden