
Duitse transportsector vreest tekorten door vaccinatieplicht
FRANKFURT (ANP/DPA) - Een overhaaste invoering van de vaccinatieplicht in Duitsland kan voor problemen bij transportbedrijven zorgen. Duizenden buitenlandse truckers dreigen aan de grens te worden tegengehouden omdat ze bijvoorbeeld zijn ingeënt met vaccins die niet door de Europese Unie zijn goedgekeurd, zoals het Russische Spoetnik-V. Het Deutsche Speditions- und Logistikverband (DSLV), een ondernemersvereniging voor transportbedrijven, eist daarom duidelijkheid over de vaccinatie-eisen om grote chauffeurstekorten te voorkomen.
"Voordat we vaccinatie verplichten, moeten we helderheid scheppen over bepaalde kwesties", zegt DSLV-directeur Frank Huster. Een van de nog onbeantwoorde vragen is of ongevaccineerde chauffeurs uit het buitenland in Duitsland de kans krijgen om zich te laten vaccineren. De transportsector voert daarover gesprekken met de verantwoordelijke ministeries. "We zijn niet tegen verplichte vaccinatie", legt Huster uit. "Maar we zijn erg bang dat we nog meer personeel kwijtraken."
Een andere branchevereniging voor de Duitse transportsector, het Bundesverband Güterkraftverkehr, Logistik und Entsorgung (BGL), rekent voor dat er een tekort is aan 60.000 tot 80.000 vrachtwagenchauffeurs. Waar eerst veel Oost-Europeanen werk als chauffeur in het Westen nog zagen zitten, verkiezen ze nu ander werk. Ze kunnen in andere bedrijfstakken vaak meer verdienen, maar ook het werk en gezinsleven beter combineren. Ook in oostelijke EU-lidstaten lopen de tekorten aan truckers daarom op.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
7 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
14 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
16 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
19 uur geleden