
Duitse industrie merkt lichte verbetering bevoorrading
MÜNCHEN (ANP/AFP) - Duitse industriële bedrijven lijken iets minder last te hebben van materiaaltekorten als gevolg van de problemen in de leveringsketens wereldwijd. Uit een enquête van onderzoeksinstituut Ifo blijkt dat afgelopen maand nog 70 procent van de producenten in Duitsland problemen had om aan grondstoffen en onderdelen te komen. Een maand eerder speelde dit nog bij zeker 77 procent van de bedrijven.
De ondernemingen bleven niettemin met aanzienlijke problemen kampen. Leveranciers van elektrische apparatuur, autofabrikanten en de machinebouwsector werden daarbij het zwaarst getroffen. Bedrijven verwachten gemiddeld dat de problemen nog zeker acht maanden duren. In de auto-industrie denken ze in doorsnee dat de problemen nog twee maanden langer aanhouden. Volgens het Ifo is het dan ook nog te vroeg om over verlichting te spreken, omdat de problemen tot ver in het nieuwe jaar zullen bestaan.
De problemen in de leveringsketens zijn in de loop van het jaar ernstiger geworden. Ze hebben vooral een zware impact op de Duitse productie-economie. Zo zit het grote tekort aan chips bijvoorbeeld de auto-industrie dwars. De hoge kosten als gevolg van het beperkte aanbod leidden ertoe dat veel bedrijven hun eigen prijzen hebben verhoogd, aldus het in München gevestigde instituut.
De Duitse regering verlaagde vorige week haar prognose voor de economische groei dit jaar van 3,5 procent naar 2,6 procent. De inflatie op jaarbasis in Duitsland steeg in oktober tot 4,5 procent. Dat is het hoogste niveau in 28 jaar, mede door de stijgende energieprijzen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
17 minuten geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
30 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
2 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
2 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
4 uur geleden