Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse boeren beginnen protesten met blokkades

Duitse boeren beginnen protesten met blokkades

BERLIJN/CLOPPENBURG (ANP) - Duitse boeren betogen maandag onder meer met wegblokkades tegen het plan van de regering een aantal subsidies voor de sector te schrappen. Grootste pijnpunt is de diesel die voor de landbouwbedrijven minder werd belast, maar dat voordeel valt grotendeels weg. De boeren vrezen dat hierdoor hun producten te duur worden in vergelijking met landbouwproducten uit andere landen. Transportbedrijven steunen de boeren omdat ze straks ook te maken hebben met hogere kosten als gevolg de regeringsplannen.

De protesten zijn in de deelstaten verschillend, maar over het algemeen dreigen de wegblokkades het verkeer op veel plaatsen ernstig te belemmeren. Zo is bijvoorbeeld in de buurt van Cloppenburg in Nedersaksen al in de vroege ochtend een verbindingsweg geblokkeerd. Om 14.00 uur staat er een betoging in de stad op het programma. Op meerdere plaatsen blokkeren boeren met tractors opritten naar autosnelwegen.

In de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn drie dagen van protesten aangekondigd waarbij boeren met hun voertuigen langzaam over wegen rijden. De deelstaat Rijnland-Palts rekent op erg veel betogende boeren, mogelijk meer dan 10.000. Er zijn veel betogingen aangekondigd en volgens de politie ziet het ernaar uit dat alle opritten naar autosnelwegen in de streek van Mainz snel ontoegankelijk zijn. In de deelstaat zijn grote demonstraties in Mainz, Worms en Koblenz aangekondigd.

Verkeerschaos

In de hoofdstad Berlijn was het maandagochtend nog rustig, volgens plaatselijke media. Wel zijn er zondagavond al veel tractors aangekomen bij de Brandenburger Tor. De boeren willen het land lamleggen en velen vrezen een enorme verkeerschaos.

De voorzitter van de Duitse politievakbond, Rainer Wendt, is vooralsnog optimistisch tegenover de krant Bild. "De boerenprotesten zijn gedisciplineerd en verantwoordelijk en dat verwachten wij ook. Pogingen om onze landbouwers te criminaliseren en in een radicaal-rechtse hoek te duwen zijn mislukt. Overal functioneert het overleg tussen boerenbetogers en de plaatselijke politie en er zijn routes voor noodsituaties afgesproken en afgebakend. Dit is wel heel anders dan bij de criminele willekeur van de klimaatklevers (blokkades klimaatbetogers)", aldus Wendt.

Meer uit Buitenland

Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat maandag bekend en spreekt van een "zeer gul aanbod".

9 minuten geleden
NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

KYIV (ANP) - Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels "serieuze gevolgen op het slagveld", heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

34 minuten geleden
Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie "staat op het spel" en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. "Anders beslissen anderen voor jou", is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.

41 minuten geleden
Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

2 uur geleden
Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.

3 uur geleden
Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

3 uur geleden
Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

RAFAH (ANP/RTR/DPA) - Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Israël heeft meerdere huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

4 uur geleden