
Druk op ziekenhuizen Australië na explosieve toename besmettingen
SYDNEY (ANP/DPA) - De druk op Australische ziekenhuizen neemt toe nu het aantal coronabesmettingen in het land explosief is toegenomen. Vooral in de dichtbevolkte deelstaten New South Wales en Victoria liggen veel mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen.
Het land met 25 miljoen inwoners rapporteerde woensdag meer dan 64.700 nieuwe besmettingen, bijna 17.000 meer dan een dag eerder. Dat is een flinke stijging ten opzichte van november, toen dagelijks tussen de 1000 en 1500 infecties werden vastgesteld.
Ruim de helft van de meldingen van woensdag komt uit New South Wales, waar Sydney onder valt. Daar liggen nu bijna 1500 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Er is volgens regiopremier Dominic Perrottet een "aanzienlijke druk" op de ziekenhuizen ontstaan, meldt ABC News. Hij verwacht de komende weken een "flinke escalatie" van het aantal besmettingen en opnames.
Personeelstekorten
In New South Wales zijn volgens The Guardian in veel ziekenhuizen personeelstekorten ontstaan omdat 2.500 medewerkers in isolatie zitten. De krant meldt dat op een aantal locaties medewerkers na een positieve test toch worden opgeroepen te komen werken, ondanks dat dit in strijd is met het overheidsbeleid.
Ook de ziekenhuizen in Victoria hebben het druk, waardoor niet-dringende zorg nog maar beperkt kan worden geleverd. Daarnaast is de ambulancedienst in de deelstaat zo overweldigd, dat er wordt gewaarschuwd voor vertragingen. De snelle verspreiding van het coronavirus, veroorzaakt door de omikronvariant, heeft in Australië ook geleid tot lange wachttijden bij teststraten en een tekort aan zelftesten.
Australië heeft sinds halverwege december te maken met recordaantallen besmettingen. Het land wist het coronavirus eerder in de pandemie grotendeels buiten de deur te houden met strenge reisbeperkingen en korte lockdowns. Na een traag begin van de vaccinatiecampagne is nu bijna 92 procent van alle inwoners van 16 jaar en ouder volledig ingeënt.
Meer uit Buitenland
MADRID (ANP/RTR) - PP-leider Alberto Núñez Feijóo heeft in het Spaanse parlement niet genoeg stemmen gekregen om de nieuwe premier te worden, zoals van tevoren al was verwacht. Zijn conservatieve partij werd de grootste bij de verkiezingen in juli, maar slaagde er niet in een meerderheidscoalitie te vormen.
35 minuten geledenPYONGYANG (ANP/RTR) - Noord-Korea zet de Amerikaanse militair Travis King het land uit, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Hij stak in juli bewust en zonder toestemming tijdens een toeristische rondleiding in Zuid-Korea de grens naar Noord-Korea over.
2 uur geledenSTEPANAKERT (ANP/AFP) - Armenië heeft meer dan 40.000 vluchtelingen opgevangen uit Nagorno-Karabach. De Armeense regering spreekt van 42.500 mensen, waarmee ruim een derde van de inwoners de regio heeft verlaten.
2 uur geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De gesprekken tussen Polen en Oekraïne over de uitvoer van graan gaan volgens Polen de goede kant op. De graanexport was aanleiding voor een hoog oplopende ruzie tussen de twee landen, die een belangrijke grens delen en ook historische banden met elkaar hebben.
3 uur geledenBAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan zegt dat 192 militairen van het land en een burger zijn omgekomen bij een offensief vorige week in Nagorno-Kabarach. Het Azerbeidzjaanse leger viel die betwiste enclave aan in een operatie tegen separatisten.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.
5 uur geleden