Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drents Museum toont Van Goghs Onkruid verbrandende boer

Drents Museum toont Van Goghs Onkruid verbrandende boer

ASSEN (ANP) - Het Drents Museum in Assen toont vanaf dinsdag het kunstwerk Onkruid verbrandende boer (1883), een werk van Vincent van Gogh dat vorige maand op een veiling in New York werd aangekocht.

De nieuwe aanwinst, die samen met het Van Gogh Museum is aangekocht, is toegevoegd aan de tentoonstelling Barbizon van het Noorden - De ontdekking van het Drentse landschap 1850 - 1950. Ze hebben er bij de veilig ruim 2,8 miljoen euro voor betaald.

Het werk toont een eenzame figuur op een verlaten vlakte bij avondschemering, verlicht door een vuurtje. Van Gogh schilderde het in Drenthe, waar hij in het najaar van 1883 verbleef en het landschap vastlegde in schilderijen en tekeningen. Dit is een van de weinige schilderijen uit deze periode die bewaard zijn gebleven.

In de jaren dertig werd het schilderij verworven door de kunsthandelaar Jacques Goudstikker, die in Amsterdam actief was. Hij stierf in 1940 op de vlucht naar het buitenland, waarna de Duitse bezetter zijn verzameling in handen kreeg. Later ging deze over naar de schoondochter van Goudstikker.

Bezoekers hebben dinsdag gratis toegang en de openingstijden zijn verruimd van 09.00 uur tot 19.00 uur.

Meer uit Binnenland

Bijna 8000 bezoekers voor Europaparty zonder Nikkie en Joost

LEEUWARDEN (ANP) - Het grote songfestivalfeest Europaparty in het centrum van Leeuwarden trok zaterdagavond op het drukste punt ongeveer 5500 bezoekers. Dit meldt een woordvoerster van de organisatie.

1 uur geleden
NPO maakt mede namens AVROTROS bezwaar tegen diskwalificatie Klein

MALMÖ (ANP) - De NPO heeft mede namens omroep AVROTROS bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Joost Klein. Dat heeft de publieke omroep zaterdagavond laten weten. Het bezwaar is kort voor de start van de finale ingediend.

1 uur geleden
Universiteit van Amsterdam maandag weer open

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) opent komende maandag haar gebouwen weer, nadat die door acties vier dagen lang gesloten zijn geweest. Colleges en onderzoek kunnen vanaf maandag weer doorgaan, maakte de universiteit zaterdag bekend.

1 uur geleden
Zo'n 50 Gaza-demonstranten nabij songfestivalfeest Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Zo'n vijftig mensen voeren zaterdagavond in Leeuwarden actie in het kader van Fryslan foar Palestina. Ze dragen Palestijnse vlaggen en scanderen onder meer "Nederland financiert, Israël bombardeert". Op het plein staan krijttekeningen van Palestijnse vlaggen en met verf gespoten teksten als "Palestina will be free" "en Free free Palestine".

1 uur geleden
AVROTROS doet niets met Nederlandse punten: EBU moet het oplossen

MALMÖ/LEEUWARDEN (ANP) - De Nederlandse punten van de jury worden zaterdagavond niet door iemand van AVROTROS gepresenteerd. De omroep laat desgevraagd weten dat organisator European Broadcasting Union "het zelf moet oplossen".

2 uur geleden
EBU: cameravrouw heeft ander verhaal over voorval Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De cameravrouw heeft een "ander verhaal" over het voorval met Joost Klein. Dat zegt Noel Curran, directeur-generaal van de European Broadcasting Union (EBU), tegen de Zweedse radiozender Sveriges Radio. Wat haar verhaal dan is, deelt hij niet.

2 uur geleden
Israëlische deelneemster ook bij songfestivalfinale uitgejoeld

MALMÖ (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan is zaterdagavond ook tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival uitgejoeld. Vanuit het perscentrum was duidelijk gefluit en hard boegeroep te horen. In de uitzending kwam dat minder door, omdat er een bandje met applaus loopt.

2 uur geleden