Douane onderschepte in 2023 meer cocaïne dan het jaar daarvoor
VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft afgelopen jaar in Nederland meer cocaïne onderschept dan het jaar ervoor. Dat heeft de dienst woensdag bekendgemaakt. In 2023 ging het om 59.116 kilo. Een jaar eerder, in 2022, werd zo'n 51.447 kilo van de drugs onderschept.
De meeste drugs werden ontdekt in de havens van Rotterdam en Vlissingen en was afkomstig uit Ecuador. De zeehavens zijn belangrijke knooppunten voor de doorvoer van drugs uit Zuid-Amerika. Op vliegvelden is het aantal kilo's dat onderschept werd ook gestegen het afgelopen jaar, van 1300 kilo in 2022 naar 2250 kilo vorig jaar.
In de havens werden 140 zendingen met coke onderschept. Dat is ongeveer evenveel als het jaar daarvoor, aldus de douane. Wel is het gemiddeld aantal kilo's bij de zendingen toegenomen. De meeste drugs werden gevonden bij de koelmotoren van containers, maar ook tussen de lading of in de constructie van de container. Een lading van 8000 kilo die vanuit Ecuador via Panama naar Rotterdam was verzonden is de grootste lading die de douane ooit onderschepte.
Antwerpen
Ook in de haven van Antwerpen werd dit jaar meer cocaïne onderschept. Was dat in 2022 nog zo'n 110 ton, afgelopen jaar steeg dat naar 116.000 kilo. De cijfers van drugsvangsten in België en Nederland werden gelijktijdig bekendgemaakt in Vlissingen. Beide landen werken de laatste jaren samen om de smokkel tegen te gaan. Zo is een duikteam van de Nederlandse douane actief in de haven van Antwerpen. Ook wordt samengewerkt met landen in Latijns-Amerika en op het gebied van automatische beeldherkenning bij scans.
"Zo raken we de criminelen waar het pijn doet, in hun perverse verdienmodel", aldus staatssecretaris Aukje de Vries van Douane en Toeslagen. Zij was aanwezig bij de presentatie van de cijfers samen met de Belgische minister van Financiën Vincent Van Peteghem.
In de strijd tegen de smokkel zijn in de Rotterdamse haven 40 procent meer containers gescand dan vorig jaar. Ook worden slimme camera's en drones ingezet, zowel onder water als in de lucht. Op die manier zijn afgelopen jaar smokkelaars op een onderwaterscooter betrapt.
Meer uit Binnenland
EINDHOVEN (ANP) - Op de luchtmachtbasis Eindhoven is vrijdagochtend om 09.20 uur de eerste repatriëringsvlucht vertrokken richting Libanon. Het toestel, een militaire Airbus A330, vliegt in de avond terug met aan boord mensen die zich hebben aangemeld voor terugkeer naar Nederland.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis opent gironummer 716 voor hulpverlening aan mensen in nood in het Midden-Oosten. Volgens het Rode Kruis zijn miljoenen mensen in Gaza, Israël, Libanon, Syrië en de Westelijke Jordaanoever "volledig afhankelijk van hulporganisaties als het Rode Kruis voor voedsel, water en medische zorg". Er is meer geld nodig om alle mensen te kunnen blijven helpen, zegt de organisatie.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nabestaanden en andere betrokkenen herdenken vrijdag in Amsterdam de Bijlmervliegramp. Het is 32 jaar geleden dat in de Amsterdamse Bijlmer een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte. Elk jaar wordt bij de 'Boom die alles zag' stilgestaan bij de ramp.
6 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Op de luchtmachtbasis Eindhoven landt vrijdag een eerste toestel met Nederlanders die worden teruggehaald uit Libanon. Hoeveel mensen er in het transportvliegtuig zullen zitten, wordt volgens Buitenlandse Zaken pas kort voor vertrek bekend.
6 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De burgemeester van Enschede heeft een nieuw noodbevel afgegeven rond de wedstrijd tussen FC Twente en Fenerbahçe donderdagavond. Dit noodbevel geldt voor de hele gemeente. In het bevel staat onder meer dat voetbalsupporters geen gezichtsbedekkende kleding mogen dragen.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ongeveer dertig pro-Palestijnse demonstranten houden donderdagmiddag een sit-in in de centrale hal van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Een woordvoerder van de universiteit laat weten dat de demonstratie voorlopig door kan gaan.
15 uur geledenDOKKUM (ANP) - Friese gemeenten vragen landbouwminister Femke Wiersma om "enige tegemoetkoming" voor de gevolgen van het blauwtongvirus. Dat staat in een brief van de gemeente Noardeast-Fryslân aan de bewindsvrouw. De brief is ondertekend door vijftien Friese gemeenten zoals Heerenveen, Leeuwarden, Smallingerland en Ameland.
16 uur geleden