Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dorpsraad teleurgesteld in Tata, provincie wil resultaten zien

Dorpsraad teleurgesteld in Tata, provincie wil resultaten zien

HAARLEM (ANP) - De dorpsraad van Wijk aan Zee is "uitermate teleurgesteld en boos" over het uitblijven van meetbare verbeteringen in de vervuiling rond Tata Steel. In het stof dat neerdaalt op het dorp in de IJmond worden volgens nieuw RIVM-onderzoek nog altijd hoge concentraties schadelijke stoffen aangetroffen. Volgens de dorpsraad moet de overheid "de leiding gaan nemen" en "onafhankelijk meten, controleren en stevig handhaven".

Ook de provincie Noord-Holland wil "resultaten zien" van het staalbedrijf. Het onderzoek "bevestigt de noodzaak" om maatregelen te nemen op het terrein van Tata die de leefomgeving ten goede komen, laat het provinciebestuur weten. Als maatregelen versneld doorgevoerd kunnen worden, heeft dat de voorkeur.

Een vraag waar het onderzoek geen definitief antwoord op geeft, is hoe het kan dat Tata Steel zelf zegt dat het de uitstoot van schadelijke Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK's) heeft gehalveerd door allerlei maatregelen, terwijl in het stof dat op de grond wordt verzameld de concentraties niet lijken te dalen. De dorpsraad noemt de beloften van Tata "ongeloofwaardig" en is sceptisch over de gegevens die het bedrijf hierover verstrekt.

Depositiemetingen

Directeur Marco Workel, bij Tata verantwoordelijk voor milieu en gezondheid, erkent dat de metingen die het bedrijf verricht "niet 100 procent nauwkeurig zijn". Zeker bij zogeheten 'diffuse bronnen', waar niet de volledige uitstoot aan een schoorsteen kan worden gemeten, valt geen absolute zekerheid te geven. "Daar zijn wel goede benaderingen voor en die gebruiken we ook. Onze metingen worden door een extern bureau ook van een audit voorzien", legt hij uit. Deze uitstoot komt bijvoorbeeld uit oude cokesgasfabrieken.

Volgens de provincie is het "goed mogelijk" dat maatregelen die het bedrijf al heeft genomen leiden tot minder uitstoot, maar dat dit nog niet terug te zien is in de metingen. "Om trends en ontwikkelingen in de neerslag van stoffen te kunnen vaststellen moeten de depositiemetingen over langere tijd meerdere malen worden herhaald", herhaalt de provincie een boodschap van de onderzoekers. Die geven aan dat ze niet precies kunnen bepalen welk deel van de PAK's en metaaldeeltjes van Tata komen en welk deel van andere bronnen. Ze blijven bij hun eerdere conclusie dat een "aanmerkelijk deel" van de staalfabriek komt.

Gezondheid van omwonenden

Greepeace concludeert dat de gezondheid van omwonenden "nog steeds te grabbel wordt gegooid". De milieuorganisatie noemt het "schrikken dat de concentratie van kankerverwekkende stoffen nog steeds zo hoog is". Dat Tata zelf vindt dat het op de goede weg is, laat volgens Greenpeace zien dat het bedrijf "de omwonenden en hun gezondheid niet serieus neemt".

Tata Steel ontkent overigens niet dat het een grote vervuiler is. Het bedrijf wil zichzelf transformeren tot producent van schoon gemaakt 'groen staal'. Of dat plan levensvatbaar is, zal de komende jaren moeten blijken.

Meer uit Gezond

Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 dagen geleden
Zorgautoriteit mocht gegevens ggz-patiënten verzamelen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.

3 dagen geleden
Lidl roept paella-verspakket terug om mogelijk glas in doperwten

HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.

4 dagen geleden
Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

4 dagen geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 week geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

1 week geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

1 week geleden