Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dorpsraad teleurgesteld in Tata, provincie wil resultaten zien

Dorpsraad teleurgesteld in Tata, provincie wil resultaten zien

HAARLEM (ANP) - De dorpsraad van Wijk aan Zee is "uitermate teleurgesteld en boos" over het uitblijven van meetbare verbeteringen in de vervuiling rond Tata Steel. In het stof dat neerdaalt op het dorp in de IJmond worden volgens nieuw RIVM-onderzoek nog altijd hoge concentraties schadelijke stoffen aangetroffen. Volgens de dorpsraad moet de overheid "de leiding gaan nemen" en "onafhankelijk meten, controleren en stevig handhaven".

Ook de provincie Noord-Holland wil "resultaten zien" van het staalbedrijf. Het onderzoek "bevestigt de noodzaak" om maatregelen te nemen op het terrein van Tata die de leefomgeving ten goede komen, laat het provinciebestuur weten. Als maatregelen versneld doorgevoerd kunnen worden, heeft dat de voorkeur.

Een vraag waar het onderzoek geen definitief antwoord op geeft, is hoe het kan dat Tata Steel zelf zegt dat het de uitstoot van schadelijke Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK's) heeft gehalveerd door allerlei maatregelen, terwijl in het stof dat op de grond wordt verzameld de concentraties niet lijken te dalen. De dorpsraad noemt de beloften van Tata "ongeloofwaardig" en is sceptisch over de gegevens die het bedrijf hierover verstrekt.

Depositiemetingen

Directeur Marco Workel, bij Tata verantwoordelijk voor milieu en gezondheid, erkent dat de metingen die het bedrijf verricht "niet 100 procent nauwkeurig zijn". Zeker bij zogeheten 'diffuse bronnen', waar niet de volledige uitstoot aan een schoorsteen kan worden gemeten, valt geen absolute zekerheid te geven. "Daar zijn wel goede benaderingen voor en die gebruiken we ook. Onze metingen worden door een extern bureau ook van een audit voorzien", legt hij uit. Deze uitstoot komt bijvoorbeeld uit oude cokesgasfabrieken.

Volgens de provincie is het "goed mogelijk" dat maatregelen die het bedrijf al heeft genomen leiden tot minder uitstoot, maar dat dit nog niet terug te zien is in de metingen. "Om trends en ontwikkelingen in de neerslag van stoffen te kunnen vaststellen moeten de depositiemetingen over langere tijd meerdere malen worden herhaald", herhaalt de provincie een boodschap van de onderzoekers. Die geven aan dat ze niet precies kunnen bepalen welk deel van de PAK's en metaaldeeltjes van Tata komen en welk deel van andere bronnen. Ze blijven bij hun eerdere conclusie dat een "aanmerkelijk deel" van de staalfabriek komt.

Gezondheid van omwonenden

Greepeace concludeert dat de gezondheid van omwonenden "nog steeds te grabbel wordt gegooid". De milieuorganisatie noemt het "schrikken dat de concentratie van kankerverwekkende stoffen nog steeds zo hoog is". Dat Tata zelf vindt dat het op de goede weg is, laat volgens Greenpeace zien dat het bedrijf "de omwonenden en hun gezondheid niet serieus neemt".

Tata Steel ontkent overigens niet dat het een grote vervuiler is. Het bedrijf wil zichzelf transformeren tot producent van schoon gemaakt 'groen staal'. Of dat plan levensvatbaar is, zal de komende jaren moeten blijken.

Meer uit Gezond

Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

9 uur geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

10 uur geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

11 uur geleden
EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

14 uur geleden
Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

1 dag geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden