Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Door virus geraakt Noord-Italië belangrijk voor handel Nederland

Door virus geraakt Noord-Italië belangrijk voor handel Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het door het nieuwe coronavirus getroffen noorden van Italië is economisch gezien belangrijk voor Nederland. De regio is goed voor circa driekwart van de handel met Italië. Dat meldt het Nederlandse consulaat in Milaan op basis van cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat.

Italië is de zesde importeur van producten uit Nederland en bezet de 9e plek op de lijst van landen die producten aan Nederland leveren, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het zwaartepunt van de handel ligt in het noorden, economisch gezien een van de belangrijkste regio's in Italië. In 2018 exporteerde Nederland 18 miljard euro naar deze regio en het importeerde voor bijna 8 miljard euro daar vandaan.

De Italianen kopen voornamelijk elektronica, medicijnen, chemische producten en voedsel uit Nederland. Omgekeerd importeert Nederland vooral machines, onderdelen, voedsel en kleding uit het Zuid-Europese land.

Ondernemers kunnen voor informatie terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het consulaat in Milaan, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het consulaat heeft al meerdere vragen gekregen van ondernemers die zakendoen in het door het nieuwe coronavirus getroffen gebied. Dat waren vooral praktische vragen, bijvoorbeeld of de ondernemers nog de grens over konden met hun producten. Voor enkele besmettingshaarden in het noorden van het land, zoals de plaats Codogno, geldt voorlopig een in- en uitreisverbod. De toegangswegen worden gecontroleerd.

Meer uit Financieel

Knot ziet kansen voor euro door twijfels over positie dollar

WASHINGTON (ANP) - Een wijdverbreider gebruik van de euro zou goed zijn voor Europa. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een speech bij het Peterson Institute in Washington.

9 minuten geleden
Staalconcern ArcelorMittal schrapt 600 banen in Frankrijk

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Staalconcern ArcelorMittal schrapt ongeveer 600 banen op zeven vestigingen in Noord-Frankrijk. Daarmee is er opnieuw een staalbedrijf in Europa dat zich genoodzaakt ziet om in te grijpen vanwege de verslechterde marktomstandigheden.

1 uur geleden
Randstad grote winnaar op Damrak na beter dan verwachte cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Randstad was woensdag met een plus van ruim 8 procent de grote winnaar op de beurs in Amsterdam, ondanks dat het uitzendconcern over het eerste kwartaal opnieuw lagere resultaten in de boeken heeft gezet. Het aandeel profiteerde van een algehele opleving van de aandelenbeurzen, gesteund door geruststellende uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Daarnaast vonden analisten de cijfers van Randstad beter dan ze hadden verwacht.

1 uur geleden
Bessent: Trump wil heffingen voor China niet eenzijdig verlagen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan om eenzijdig de importtarieven op Chinese goederen te verlagen. Dat verklaarde zijn minister van Financiën Scott Bessent woensdag aan journalisten na veel speculatie over een mogelijke tariefsverlaging na geruststellende opmerkingen van Trump.

1 uur geleden
Tesla stijgt op Wall Street nu topman Musk focus wil verleggen

NEW YORK (ANP) - Tesla is woensdag op de aandelenbeurzen in New York beduidend hoger geopend. Beleggers reageerden op het nieuws dat Elon Musk, de veelbesproken topman van de elektrische-autofabrikant, van plan is zijn werk voor de Amerikaanse president Donald Trump in mei te verminderen. In plaats daarvan wil hij zich meer richten op Tesla, wat hard nodig lijkt gezien de recente tegenvallende resultaten van het bedrijf. Het aandeel steeg bijna 5 procent, terwijl de belangrijkste graadmeters op Wall Street eveneens flink vooruitgingen.

4 uur geleden
WEF onderzoekt mogelijk wangedrag oprichter Klaus Schwab

GENÈVE (ANP/DPA/BELGA) - Het World Economic Forum (WEF) onderzoekt beschuldigingen van financieel wangedrag door oprichter Klaus Schwab en zijn vrouw. Dat heeft de organisatie achter de jaarlijkse topbijeenkomsten in Davos laten weten. Het onderzoek volgt op berichtgeving door The Wall Street Journal over mogelijke belangenverstrengeling en wanbeheer. Het echtpaar zou geld van de organisatie hebben gebruikt voor persoonlijke uitgaven, zoals massages en luxereizen.

4 uur geleden
Meta vergelijkt miljoenenboete Europese Commissie met heffing

BRUSSEL (ANP) - Meta, het techconcern achter onder andere Facebook en Instagram, heeft de boete van 200 miljoen euro van de Europese Commissie vergeleken met heffingen. Het Amerikaanse bedrijf kreeg de geldstraf woensdag voor het overtreden van de wet digitale markten van de EU.

4 uur geleden