Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Door samen te werken, kunnen we iets moois neerzetten'

'Door samen te werken, kunnen we iets moois neerzetten'

MIDDELBURG – Nog geen jaar geleden begonnen ze de samenwerking met drie clubs op Walcheren. Nu is het tijd voor de volgende stap in het vrouwenvoetbal. 

Walcheren haakt af, Zeelandia Middelburg en Dauwendaele gaan verder als stichting. Onder de naam WVV'20 worden de krachten gebundeld. Het is volgens drijvende kracht Adri Franke onvermijdelijk. "We moeten het samen doen, anders zijn er straks geen clubs meer over."

Groeiend

Als een ware Don Quichot van het vrouwenvoetbal is Adri Franke al tientallen jaren bezig om de snelst groeiende tak van de sport op de kaart te zetten. Afgelopen jaar kreeg hij na lang onderhandelen en praten drie clubs op één lijn. De stichting stond toen al op de planning. "Je mag alleen samenwerken van de KNVB als je dat doet voor minimaal drie jaar. Dat is ook onze intentie. Met een stichting blijven we actief in de derde klasse en beginnen we niet onderaan." 

Franke stipt de noodzaak nog eens aan. "We hebben alle clubs uitgenodigd en gezegd: 'Gaan we ieder jaar elkaars speelsters bellen om bij ons te komen spelen?' Dan maken we elkaar kapot. Dat is niet de bedoeling van het vrouwenvoetbal."

Handschoen

Uiteindelijk pakten Zeelandia Middelburg, Dauwendaele en Walcheren de handschoen op. De eerste twee gaan nu verder zonder de Vlissingse formatie. "Walcheren was nog te klein. Dat verschil was net iets te groot met de andere twee. Wellicht haken ze in de toekomst weer aan."

Doorstroming

Om voldoende doorstroming te hebben binnen de jeugd en richting de eerste selectie, heeft een club minstens 175 speelsters nodig. Geen enkele Zeeuwse club haalt dat, weet Franke. "Het blijft lastig om meiden te behouden. Veel speelsters van vijftien jaar en ouder stoppen met voetbal. Er blijven dan te weinig meiden over waardoor de anderen eigenlijk worden gedwongen om ook te stoppen." Dat moet verleden tijd zijn. "Er ontstaat nu een grote groep voetbalsters, waardoor we kunnen zorgen voor een goede doorstroming naar het seniorenvoetbal."

In de lift

Het vrouwenvoetbal zit de laatste jaren enorm in de lift. "Het is heel bijzonder wat er is gebeurd. Meisjes hebben nu ook idolen en kunnen Miedema worden, dat hadden ze vroeger niet."

Komend seizoen spelen de elftallen vanaf MO17 tot en met het eerste elftal samen. Er komen nieuwe kleuren. "Ze mochten een naam verzinnen, maar ook het tenue en logo ontwerpen. Zo krijgen we een vrouwenvereniging." Franke is hoofdtrainer van het eerste elftal en helpt met de trainingen. "We gaan om en om spelen en trainen, dus bij Dauwendaele en Zeelandia Middelburg, zodat we binding houden met beide clubs."

Utopie

Franke hoopt dat meer clubs in de toekomst aansluiten bij de stichting. "WVV staat voor het Walchers Vrouwenvoetbal. Hoe mooi zou het zijn als we straks één grote vrouwenvoetbalvereniging zijn? Alleen door samen te werken, kunnen we iets moois neerzetten. Van alle verenigingen de beste speelsters bij elkaar, zodat je een mooi niveau kunt aanbieden en iedereen trots is op Walcheren. Het is fantastisch dat Zeelandia en Dauwendaele elkaar hebben gevonden. Laten wij nu als voorbeeld dienen." Afgelopen zaterdag stonden de meiden voor het eerst samen op het veld. "Hier wacht ik al twintig jaar op. Hopelijk is dit een aanzet tot iets moois."

Meer uit Middelburg

Soroptimisten maken gastlessen op scholen mogelijk

MIDDELBURG/VLISSINGEN - De afgelopen twee jaar heeft Soroptimist club Walcheren IMC Basis financieel gesteund. Op 30 mei is symbolisch een cheque van maar liefst 12.500 euro overhandigd aan twee afgevaardigden van IMC Basis.

18 uur geleden
100 jaar Veere in grafiek

VEERE - Vanaf 10 juni 2023 is in Museum Veere de tentoonstelling 100 jaar Veere in grafiek te zien. Hiermee geeft het museum een herwaardering aan de grafische kunst in het algemeen en de Veerse grafiek in het bijzonder.

18 uur geleden
Walcheren levert opnieuw belangrijke bijdrage aan Verwendag 2023

MIDDELBURG - Zaterdagochtend 27 mei 09.30 uur. Op een rij staan de oranje en groene rugzakjes klaar. Beetje bij beetje druppelen de eerste mensen binnen. Zo’n 250 mensen zijn op weg om een onvergetelijke dag tegemoet te gaan. Gezinnen waar die vreselijke ziekte kanker voor één dag even vergeten mag worden. Een leuke dag met je gezin, lekker genieten in de Beekse Bergen.

19 uur geleden
De Week van de Jonge Mantelzorger

MIDDELBURG – Bij het woord mantelzorger denken de meeste mensen aan een volwassene die voor een familielid zorgt: een hulpbehoevend kind, een zieke partner of een bejaarde ouder. Maar ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn, als zij opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving waar zij zorg aan verlenen. Mantelzorger zijn is dagelijkse realiteit voor een kwart van de jongeren. In de Week van de Jonge Mantelzorger, vanaf 1 juni 2023, vraagt Stichting Manteling aandacht voor deze jonge mantelzorgers omdat zij die niet te missen zijn.

20 uur geleden
Samen zaaien, samen groeien

SINT-LAURENS - ‘Samen zaaien, samen groeien!’ Dat is het motto van ‘De week van de schooltuin’ die vorige week plaatsvond. Het doel is het belang van tuinieren op school te benadrukken. Op basisschool Palmenhof in Sint-Laurens blijft het niet bij één week per jaar maar willen ze van groen onderwijs de standaard maken. Gemma Schroevers, interim-directeur van deschool, vertelt. ,,Ik gun het elk kind om in een groene omgeving op te groeien.’’

21 uur geleden
Fietser in Middelburg komt ten val na raken overstekend voertuig

MIDDELBURG - In Middelburg is op de Stationsstraat een fietser ten val gekomen nadat hij een auto had geraakt. De fietser werd door de politie naar zijn huisarts gebracht.

1 dag geleden
Week van de Klasseboer brengt voedsel tot leven (5 - 9 juni)

BIGGEKERKE - Veel scholieren weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Het antwoord daarop is het vertrekpunt voor deze jaargang van de Week van de Klasseboer. Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni 2023 zetten Klasseboeren hun deuren open voor scholen om belevend te leren over de herkomst van voedsel.  Steeds meer basis- en middelbare scholen boeken een boerderijles. De ambitie is om iedere scholier een boerderijles te geven. Daarbij mikken de Klasseboeren speciaal op scholen die nog nooit een boerderijles hebben geboekt. Die krijgen een les gratis.

1 dag geleden