Donateur KNRM: ‘Nog steeds onder de indruk van prestaties vrijwilligers’
HANSWEERT/ROTTERDAM - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat van giften. Een van de trouwe sponsoren van het reddingstation in Hansweert is Venturn. Twintig jaar lang doneert het bedrijf één procent van de omzet aan KNRM Hansweert. Vanuit het hoofdkantoor in Rotterdam en diverse andere locaties bedient het adviesbureau de internationale maritieme en logistieke sector.
“We willen als Venturn succesvol zijn en iets goeds doen voor de wereld om ons heen”, vertelt oprichter Patrick van de Ven. “Met klanten als rederijen en havenbedrijven staat de KNRM dichtbij ons. Ook hebben we een link met Zeeland, bijvoorbeeld door de beroepsvaart op de Westerschelde.” Zo koos Venturn specifiek KNRM Hansweert als goed doel. En dat pakte het adviesbureau serieus aan. Ze liet een officiële overeenkomst voor twintig jaar donateurschap opstellen en richtte een speciaal fonds op voor de één procent omzet per jaar. “We wilden de vrijwilligers van de KNRM een stevige hand geven. Zij leveren met hun reddingsacties geen halfslachtig werk af en dat wilden wij ook niet doen. We zijn nu zo’n dertien jaar met veel plezier donateur en ik ben nog steeds onder de indruk van wat de vrijwilligers van de KNRM met elkaar presteren. En dat al meer dan honderd jaar.” Het personeel van Venturn bezoekt ook af en toe het station in Hansweert om met eigen ogen te zien wat er allemaal gebeurt. “Om de betrokkenheid levend te houden, gooien we bijvoorbeeld graag nieuwe medewerkers in het water bij Hansweert”, lacht Van de Ven.
Meer uit Reimerswaal
YERSEKE - Wij zouden graag zien dat er enthousiaste mensen zijn die zin hebben om zich een avondje in de week te amuseren en tevens hun lichamelijke conditie op peil te houden.
5 uur geledenKRUININGEN - Met de nieuwe eigenaar, Jeroen Achtien, aan het roer heeft restaurant Inter Scaldes in Kruiningen twee Michelinsterren verworven. Dat is maandag bekend geworden.
1 dag geledenKAPELLE/KRUININGEN - In maart kreeg het Nederlands-Belgische Geopark Schelde Delta, na tien jaar voorbereiding, het UNESCO Global Geopark keurmerk. In IJsland is het bijbehorende certificaat uitgereikt. Daarmee is het keurmerk nu officieel bekrachtigd. De Schelde Delta beslaat ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal.
1 dag geledenNooit waren de verwachtingen in Nederland zo hooggespannen als in 1795. Met steun van de Fransen was er een nieuwe regering die, net als in Frankrijk, de mensen 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' zou schenken. De tijd dat een klein groepje regenten zich schaamteloos had verrijkt ten koste van de bevolking was voorbij. Er werden 'vrijheidsbomen' geplant als symbool voor het nieuwe tijdperk. Mensen dansten op straat en luisterden naar opbeurende praatjes van de nieuwe leiders. De feestvreugde was echter van korte duur. Op de Bevelanden veranderde er maar weinig. De oude machthebbers - rijke boeren - bleven aan de macht en de armoede onder de bevolking groeide zelfs. Omdat de Fransen voor hun oorlogen bakken geld nodig hadden, legden ze de bevolking torenhoge belastingen op, waardoor velen aan de bedelstaf raakten. De dienstplicht werd ingevoerd en dorpelingen kregen te maken met inkwartiering van soldaten. Zo moest Wemeldinge, een dorp van amper 700 inwoners, ruim 300 soldaten onderbrengen. Een vrijwel onmogelijke opgave. De problemen verergerden door criminele bendes, zoals die van de beruchte Jan Catoen, die op Zuid-Beveland boerderijen overviel, waarbij hij de bewoners dwong, door ze met de blote voeten op de haardplaat vast te binden, te vertellen waar ze hun kostbaarheden hadden verborgen. Na een overval op de hofstede Tekenburg bij Kapelle in 1802 werd Catoen echter in de kraag gegrepen en tot de doodstraf veroordeeld.De problemen waren hiermee nog lang niet voorbij. Sterker, het ergste moest nog komen. In 1809 was een Engels leger op Walcheren geland om de Fransen uit Antwerpen te verdrijven. De Wemeldingenaren moesten van de Engelsen paarden en karren leveren om de soldaten vanuit Kattendijke naar Fort Bath te vervoeren, en de plaatselijke bakkers moesten de soldaten van brood voorzien. En dat alles gratis, want de bezetter vergoedde niets. Groot was dan ook de opluchting toen in 1813 een einde kwam aan het Franse bestuur en de oude regenten weer aan de macht kwamen. Die deugden ook niet, maar waren niet zo schijnheilig als de Fransen, die slechts weinig van hun beloften hadden waargemaakt.
2 dagen geledenKRUININGEN - Nadat twee zogenaamde bankmedewerkers een man uit Kruiningen hadden opgelicht, zijn zij op heterdaad aangehouden tijdens het pinnen in Hansweert. De politie is op zoek naar meer mensen die mogelijk gebeld zijn door deze verdachten.
5 dagen geledenKAPELLE - Te herkennen aan hun witte overhemden met flamboyante stropdassen ging de Kapelse band Grote Geelstaart de afgelopen twee jaar Zeeuwse podia af en speelde ook op vele podia buiten de provincie. Nu zetten de vijf muzikanten een nieuwe stap: hun eerste single 'Barch' komt uit op 4 oktober. Iedereen die de single dezelfde dag nog live op het podium wil horen, is vrijdagavond welkom in dorpshuis De Vroone in Kapelle voor de releaseshow.
5 dagen geledenKRUININGEN - In de gemeente Reimerswaal zijn woensdag de eerste tien Lief- & Leedstraten geopend. In deze tien straten besteden bewoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Maar ook als iemand een nieuwe baan heeft, er een baby is geboren of iemand een zwemdiploma heeft gehaald.
1 week geleden