Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB: te veel winkeliers weigeren contant geld

DNB: te veel winkeliers weigeren contant geld

AMSTERDAM (ANP) - Het komt te vaak voor dat winkeliers geen contante betalingen meer aannemen. Die waarschuwing geeft De Nederlandsche Bank (DNB) af. De weigering van cash maakt het voor sommige mensen moeilijker om aankopen te doen en de bruikbaarheid van munt- of briefgeld neemt af als steeds meer winkeliers alleen met pin willen afrekenen, stelt de centrale bank.

Gemiddeld maakt 4 procent van de winkeliers duidelijk dat ze alleen maar pinbetalingen willen, maar in sommige branches is hun aandeel veel groter. Zo is dit bij een op de vijf bioscopen het geval en meer dan een op de tien apothekers accepteert ook geen cash, meldt DNB op basis van onderzoek van Locatus. Ook bij betaalde parkeergarages of -plaatsen is het relatief lastig om met contant geld te betalen.

Bij een derde van de winkels waar klanten alleen kunnen pinnen, is dit pas duidelijk als klanten aan de kassa staan. DNB benadrukt dat het vooraf duidelijk moet zijn dat winkels geen contant geld accepteren, bijvoorbeeld met een pin-only-bordje.

Convenant Contant Geld

Winkeliersorganisaties spraken vorig jaar onder andere met DNB, banken, horecabedrijven en tankstations nog af zich in te spannen om contante betalingen mogelijk te houden. Dit zogeheten Convenant Contant Geld was nodig omdat het contante betaalverkeer steeds meer onder druk komt te staan. Dat komt ook doordat het duurder wordt voor winkeliers om contante betalingen te verwerken en het aantal geldautomaten afneemt.

DNB waarschuwde destijds voor de nadelige gevolgen als contant geld zou verdwijnen. Bij een grote storing in pinsystemen zou dan bijvoorbeeld geen alternatief meer bestaan om op terug te vallen.

Resultaten onderzoek

Uit het nieuwe onderzoek komt ook naar voren dat euromunten en -briefjes op sommige plekken nog wel gemeengoed zijn. Zo konden onderzoekers van Locatus bij alle 930 marktkramen die ze bezochten contant afrekenen.

Over het algemeen geldt dat het aandeel pin-only-verkopers groter wordt naarmate steden groter zijn. In plaatsen met meer dan 175.000 inwoners wil 6 procent van de winkeliers alleen maar pinbetalingen. In dorpen met minder dan 10.000 inwoners is dat gemiddeld 2 procent. De grootste kans in een winkel terecht te komen met alleen maar pinmogelijkheden hebben klanten in Utrecht en Flevoland. In Limburg en Drenthe is het aandeel cashweigeraars het kleinst.

Meer uit Financieel

UnitedHealth keldert op Wall Street na onverwacht vertrek topman

NEW YORK (ANP) - UnitedHealth Group is dinsdag flink onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse zorgconcern heeft onverwacht topman Andrew Witty vervangen door voormalig topman Stephen Hemsley. UnitedHealth kelderde 17,8 procent.

7 uur geleden
Google kondigt grootste Android-update in jaren aan

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft dinsdag de grootste update van zijn besturingssysteem Android in jaren aangekondigd. Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en zit bijvoorbeeld in smartphones van Samsung, Oppo, Xiaomi en de eigen Pixel-smartphones.

8 uur geleden
Knot: onafhankelijkheid centrale banken eurozone niet onder druk

AMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone. "In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.

10 uur geleden
AEX eindigt hoger, laadpalenmaker Alfen fors onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag opnieuw hoger. Beleggers waren wel terughoudender geworden, na de opluchting maandag over de afspraken tussen de Verenigde Staten en China om de importheffingen op elkaars goederen flink te verlagen. Laadpalenmaker Alfen ging fors onderuit bij de kleinere fondsen op het Damrak na tegenvallende resultaten en vooruitzichten. Het bedrijf raakte meer dan een kwart van zijn beurswaarde kwijt.

11 uur geleden
Microsoft schrapt duizenden banen, vooral in managementlagen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.

11 uur geleden
Minister VS: EU heeft mogelijk een 'collectief actieprobleem'

RIYADH (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelt dat de Europese Unie mogelijk een "collectief actieprobleem" heeft en dat lidstaten niet op één lijn zitten om deals te sluiten. Dat belemmert de handelsbesprekingen die het landenblok voert met de Verenigde Staten. Dit zei Bessent dinsdag.

12 uur geleden
Eurocommissaris: Russische economie slechter dan Russen zeggen

BRUSSEL (ANP) - De Russische economie staat er veel slechter voor dan de Russen zelf zeggen, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Onderzoek van het Stockholm Institute of Transition Economics, dat dinsdag is besproken op een vergadering van de EU-ministers van Financiën, wijst dat uit. "Hun analyse benadrukt de onbetrouwbaarheid van Russische statistieken. De Russische economie presteert niet zo goed als de officiële statistieken suggereren", zei Dombrovskis na afloop.

12 uur geleden