Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB: te veel winkeliers weigeren contant geld

DNB: te veel winkeliers weigeren contant geld

AMSTERDAM (ANP) - Het komt te vaak voor dat winkeliers geen contante betalingen meer aannemen. Die waarschuwing geeft De Nederlandsche Bank (DNB) af. De weigering van cash maakt het voor sommige mensen moeilijker om aankopen te doen en de bruikbaarheid van munt- of briefgeld neemt af als steeds meer winkeliers alleen met pin willen afrekenen, stelt de centrale bank.

Gemiddeld maakt 4 procent van de winkeliers duidelijk dat ze alleen maar pinbetalingen willen, maar in sommige branches is hun aandeel veel groter. Zo is dit bij een op de vijf bioscopen het geval en meer dan een op de tien apothekers accepteert ook geen cash, meldt DNB op basis van onderzoek van Locatus. Ook bij betaalde parkeergarages of -plaatsen is het relatief lastig om met contant geld te betalen.

Bij een derde van de winkels waar klanten alleen kunnen pinnen, is dit pas duidelijk als klanten aan de kassa staan. DNB benadrukt dat het vooraf duidelijk moet zijn dat winkels geen contant geld accepteren, bijvoorbeeld met een pin-only-bordje.

Convenant Contant Geld

Winkeliersorganisaties spraken vorig jaar onder andere met DNB, banken, horecabedrijven en tankstations nog af zich in te spannen om contante betalingen mogelijk te houden. Dit zogeheten Convenant Contant Geld was nodig omdat het contante betaalverkeer steeds meer onder druk komt te staan. Dat komt ook doordat het duurder wordt voor winkeliers om contante betalingen te verwerken en het aantal geldautomaten afneemt.

DNB waarschuwde destijds voor de nadelige gevolgen als contant geld zou verdwijnen. Bij een grote storing in pinsystemen zou dan bijvoorbeeld geen alternatief meer bestaan om op terug te vallen.

Resultaten onderzoek

Uit het nieuwe onderzoek komt ook naar voren dat euromunten en -briefjes op sommige plekken nog wel gemeengoed zijn. Zo konden onderzoekers van Locatus bij alle 930 marktkramen die ze bezochten contant afrekenen.

Over het algemeen geldt dat het aandeel pin-only-verkopers groter wordt naarmate steden groter zijn. In plaatsen met meer dan 175.000 inwoners wil 6 procent van de winkeliers alleen maar pinbetalingen. In dorpen met minder dan 10.000 inwoners is dat gemiddeld 2 procent. De grootste kans in een winkel terecht te komen met alleen maar pinmogelijkheden hebben klanten in Utrecht en Flevoland. In Limburg en Drenthe is het aandeel cashweigeraars het kleinst.

Meer uit Financieel

EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

22 minuten geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

43 minuten geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

1 uur geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

1 uur geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

1 uur geleden
Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

2 uur geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

2 uur geleden