Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB: benzine niet per se duurder door klimaatvoorstel Timmermans

DNB: benzine niet per se duurder door klimaatvoorstel Timmermans

AMSTERDAM (ANP) - Een uitbreiding van de Europese CO2-heffing hoeft niet per se een nog hogere benzineprijs in Nederland te betekenen. Dat zegt Olaf Sleijpen, directeur bij De Nederlandsche Bank (DNB). Hij benadrukt dat de invulling van de nieuwe klimaatplannen van de Europese Commissie een politieke keuze is. Dan kan de overheid er ook voor kiezen om zich meer te richten op sectoren die nu nog geen uitstootbelasting betalen, aldus Sleijpen.

Het gaat om het klimaatpakket dat in juli werd gepresenteerd door vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie. Onderdeel daarvan is dat het Europese emissiehandelssysteem moet worden uitgebreid zodat veel meer bedrijven hiermee te maken krijgen. Aanbieders van diesel en benzine aan de pomp zouden dan dus ook moeten gaan betalen voor CO2-rechten.

Maar de accijnzen op benzine zijn hier al erg hoog. Nederland verschilt daarin van andere landen, aldus Sleijpen. Dan kan de overheid er ook voor kiezen om de accijnzen wat te verlagen "om dubbeltelling te voorkomen", zodat automobilisten straks niet veel meer kwijt zijn.

Met DNB heeft hij uitgezocht of de extra uitstootbeprijzing niet schadelijk kan zijn voor de Nederlandse economie. Straks zou nagenoeg de gehele industrie, energie- en transportsector te maken kunnen krijgen met een heffing van 50 euro per ton CO2-uitstoot. Uit de analyse is naar voren gekomen dat de gevolgen hiervan voor Nederland beperkt zijn. "De Nederlandse economie kan dit prima hebben en het zorgt voor een gelijker speelveld", zegt Sleijpen.

Door de extra heffingen wordt het in heel Europa duurder om te produceren. In Nederland lopen de productiekosten waarschijnlijk een fractie meer op dan het Europese gemiddelde, maar beduidend minder dan in Centraal- en Oost-Europa waar nu nog veel met energie uit kolen wordt gewerkt. Wel wijst de DNB'er erop dat de Nederlandse binnenvaart en luchtvaart nu in feite nog gratis CO2-rechten hebben. Zij zullen het dus wel gaan voelen. "Er gaan bedrijven zijn die hier last van krijgen. Dat is zeker. Maar dat is in zekere zin ook de bedoeling."

Sleijpen stipt verder aan dat het klimaatpakket ook een voorstel bevat voor CO2-heffing aan de Europese grens. Daardoor wordt voorkomen dat bedrijven van buiten de EU opeens een groot concurrentievoordeel krijgen. Met name dat is erg belangrijk voor Nederland. Voor sommige sectoren zou er volgens Sleijpen nog aan tijdelijke compensatiemaatregelen kunnen worden gedacht. Maar hierbij is het dan wel belangrijk dat deze niet ten koste gaan van de prikkel tot verduurzaming.

Meer uit Financieel

China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag. "Dit bewijst dat sommigen in de VS hun verstand beginnen te verliezen", stelt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. "Het verhogen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen toont zwakte, geen kracht. Het is de typischte vorm van pesten in de wereld van vandaag", voegt hij eraan toe.

43 minuten geleden
Reclameruimte NPO rond EK voetbal zo goed als uitverkocht

HILVERSUM (ANP) - De reclameblokken op de publieke omroep rond het EK voetbal van komende zomer zijn al zo goed als uitverkocht. Dat meldt de Stichting Etherreclame (Ster), die de reclameruimte voor de NPO verkoopt. "Een EK of WK is altijd een zeer interessant podium voor bedrijven. Maar door de nabijheid van het evenement in Duitsland was de inschatting dat die interesse alleen maar sterker zou zijn", laat een woordvoerster weten. Die verwachting is nog eens overtroffen.

1 uur geleden
IEA stelt verwachtingen olievraag 2024 neerwaarts bij

PARIJS (ANP/AFP) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie in 2024 minder snel zal groeien dan eerder gedacht. Dat is het gevolg van een verminderde vraag in het eerste kwartaal van dit jaar, veroorzaakt door een zachte winter en een daling van het aantal dieselauto's wereldwijd.

1 uur geleden
Reisorganisatie TUI boekt recordomzet door hogere prijzen

HANNOVER (ANP/RTR) - TUI, de grootste reisorganisatie van Europa, behaalde afgelopen kwartaal een recordomzet. De van oorsprong Duitse touroperator profiteerde ook in het winterseizoen van de aanhoudende sterke vraag naar vakanties en de hogere prijzen. Ondanks de hogere prijzen en de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten is het bedrijf optimistisch over het aanstaande zomerseizoen.

2 uur geleden
Veel meer Visa-passen in Nederland om groter aantal betaalplekken

AMSTERDAM (ANP) - Veel meer Nederlanders hadden vorig jaar een pinpas of creditcard van Visa, meldt het betaalbedrijf. De toegenomen vraag naar de passen komt volgens Visa doordat mensen op meer plekken met een creditcard of de nieuwe pinpas van het bedrijf kunnen betalen.

2 uur geleden
Brussel verwacht lagere economische groei Nederland

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar en volgend jaar minder hard dan gedacht, verwacht de Europese Commissie. Zij rekent nu op 0,8 procent groei in 2024 en 1,5 procent het jaar erop. Nederland presteert daarmee net iets onder het Europees gemiddelde, dat in 2024 uitkomt op 1 procent en in 2025 op 1,6.

2 uur geleden
Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

DEN HAAG (ANP) - Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven en hebben minder vertrouwen in de medemens. Daar komt bovenop dat zij ook achterlopen als het gaat om inkomen en vermogen. De verschillen tussen de jongere en oudere generaties zijn bovendien groter geworden.

3 uur geleden