DNB: begrotingstekort overschrijdt EU-norm door coalitieplannen
AMSTERDAM (ANP) - Het begrotingstekort loopt met de plannen van het beoogde nieuwe kabinet de komende jaren fors op. Volgend jaar wordt de EU-norm al overschreden. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB), die daarmee veel somberder is dan het Centraal Planbureau (CPB) vorige maand.
Het verwachte tekort met de plannen uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is met 3,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2025 duidelijk hoger dan het verwachte tekort met de huidige plannen (2,5 procent). De EU-norm is 3 procent.
Het verschil tussen de raming van DNB en CPB (2,8 procent in 2025) komt omdat de toezichthouder ervan uitgaat dat het nieuwe kabinet relatief veel van zijn plannen kan gaan uitvoeren. CPB was op dat vlak juist iets terughoudender. Volgens het CPB zou het begrotingstekort alleen in 2026 (3,3 procent) boven de EU-norm zitten. In de verwachting van DNB is dat in alle jaren tot en met 2028 zo, behalve in 2024 en 2027.
Korte termijn
"Het zoet van het nieuwe kabinet zit vooral in de eerste jaren", legt Olaf Sleijpen, DNB-directeur monetaire zaken, de tekorten op de korte termijn uit. "Vooral in latere jaren wordt er dan bezuinigd. In 2027 en 2028 zorgt dat ervoor dat het begrotingstekort met het hoofdlijnenakkoord juist lager is dan met de huidige plannen."
Het demissionaire kabinet koerste af op een begrotingstekort van 3,7 procent in 2028, de plannen van het beoogde kabinet komen in dat jaar uit op 3,1 procent. In 2026 ligt het verwachte begrotingstekort met de huidige plannen (3,7 procent) ook al in de buurt van de nieuwe plannen (3,8 procent).
Buffer
Met meer tevredenheid kijkt Sleijpen naar het verwachte begrotingstekort van dit jaar, van 2,4 procent. "De overheidsfinanciën staan er nu gewoon goed voor, maar het tekort gaat snel oplopen."
Het advies van DNB is echter om het tekort niet verder op te laten lopen dan 2 procent, om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven zoals de tegenvaller donderdag rond de box 3-belasting. Ook in het hoofdlijnenakkoord staat dat ingrijpen nodig is als het tekort langdurig boven de norm ligt. "Ik vind het echt goed dat ze dat zeggen, het is wel het risico dat je dan op het verkeerde moment lasten moet verzwaren. Dan moeten de partijen opnieuw met elkaar gaan praten en dat leidt tot bestuurlijke druk", waarschuwt Sleijpen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag overwegend hoger gesloten, waarbij de technologiegraadmeter Nasdaq voor het eerst tot boven de 20.000 punten steeg. Beleggers op Wall Street verwerkten nieuwe cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten. Het is het laatste inflatiecijfer voor het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week. Handelaren verwachten dat de Amerikaanse centrale bank de rente dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.
3 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft het Duitse bedrijfsleven opgeroepen meer investeringen te doen in Oekraïne. Die oproep deed hij op een Duits-Oekraïens bedrijvenforum in Berlijn. Met die investeringen kan het Duitse bedrijfsleven helpen met de wederopbouw van het door de oorlog met Rusland verscheurde Oekraïne, aldus Scholz.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Veel gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp melden storingen met de sociale media. Op de website Allestoringen zijn er duizenden meldingen binnengekomen. Ook de storingswebsite Downdetector meldt duizenden klachten van gebruikers.
6 uur geledenFRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Lufthansa wil dat de Europese Unie een luchtvaartdeal met Qatar opschort om het corruptieschandaal Qatargate. Volgens de deal uit 2021 mogen luchtvaartorganisaties onbeperkt vluchten aanbieden tussen de EU en Qatar.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het vermogen van 's werelds rijkste persoon Elon Musk is volgens persbureau Bloomberg voor het eerst gestegen tot boven de 400 miljard dollar. Daarmee is de topman van onder meer Tesla en het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX de eerste persoon op aarde die deze vermogensgrens heeft gepasseerd, aldus Bloomberg.
6 uur geledenHERZOGENAURACH (ANP) - Duitse autoriteiten hebben voor de tweede dag op rij een inval gedaan op het hoofdkantoor van Adidas. Dit gebeurde in het kader van een belastingonderzoek, bevestigde de Duitse fabrikant van sportkleding tegenover zakenkrant Financial Times.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag met een kleine winst gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. De ECB gaat dan waarschijnlijk de rente verder verlagen. Muziekconcern Universal Music Group (UMG) nam de koppositie in bij de hoofdfondsen op het Damrak. Bij de kleinere fondsen deed biotechnoloog Pharming het goed.
7 uur geleden