Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijkgraaf over uitlating De Mol: schijn van 'victim blaming'

Dijkgraaf over uitlating De Mol: schijn van 'victim blaming'

DEN HAAG (ANP) - John de Mols uitspraken over de slachtoffers van misstanden bij The Voice of Holland, die volgens hem eerder "aan de bel" hadden kunnen trekken, hebben volgens minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) "de schijn van 'victim blaming'". Hij spoort mensen zoals De Mol aan om in hun organisatie voor een veilige werkcultuur te zorgen.

De Talpa-baas zei donderdag in het programma BOOS van Tim Hofman dat er voor de slachtoffers "alle mogelijkheid is om aan de bel te trekken". De Mol concludeert dat "al die loketten en maatregelen kennelijk niet het gewenste effect" hadden. "Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte", vervolgt De Mol. Hij zei dat als het slachtoffers "ooit nog eens overkomt" ze nu geleerd hebben om "onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden".

"Het gaat er niet om dat slachtoffers heel erg hun best moeten doen om hun geluiden hoorbaar te maken", aldus Dijkgraaf. Het gaat er volgens hem om dat de leiding "alert" is op dergelijke signalen en er vervolgens naar handelt. De Mol zei pas in 2019 te hebben geweten van een geval van grensoverschrijdende gedrag van bandleider en zwager Jeroen Rietbergen. De muzikant maakte zich er volgens BOOS ongeveer tien jaar lang schuldig aan. Ook na een gesprek met De Mol zou Rietbergen over de schreef zijn gegaan, maar De Mol heeft daar naar eigen zeggen nooit iets over gehoord. Ook niet over andere zaken.

Dijkgraaf ziet dat de #metoo-beweging nog niet voorbij is. Sinds 2017 gebruikt men deze hashtag om verhalen over seksueel overschrijdend gedrag, vaak door personen met een hogere machtspositie, te delen. "Sommige mensen denken: dat hoofdstuk hebben we uit", zegt Dijkgraaf. "Nou, nee dus. Het speelt nog steeds heel erg." De minister vindt het goed als politiek Den Haag blijft benoemen dat grensoverschrijdend gedrag niet normaal is.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Songfestivaluitslag niet aangepast na ontdekken verdachte stemmen

TURIJN (ANP) - De uitslag van de finale van het Eurovisie Songfestival wordt niet meer aangepast. De European Broadcasting Union (EBU) heeft de eindrangschikking bevestigd nadat er de afgelopen dagen onderzoek is gedaan naar mogelijke stemfraude bij de jury's van zes landen.

5 uur geleden
Chinezen boos dat ze niet droog blijven onder 'paraplu' van Gucci

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Chinezen halen op socialmediaplatform Weibo uit naar de 'paraplu' die luxemerk Gucci en sportmerk Adidas daar samen op de markt hebben gebracht. Ze schrijven dat het omgerekend 1500 euro kostende product niet eens water kan tegenhouden. De merken zeggen zelf dat het gaat om een modieuze parasol en geen paraplu.

7 uur geleden
Laura Pausini test positief op corona na songfestivalfinale

TURIJN (ANP) - De Italiaanse zangeres en presentatrice Laura Pausini heeft rond de finale van het Eurovisie Songfestival corona opgelopen. Ze maakte dat op Instagram bekend.

7 uur geleden
Glennis Grace wist niet van persbericht over dagvaarding

AMSTERDAM (ANP) - Glennis Grace en haar advocaat waren niet op de hoogte van het feit dat donderdag naar buiten zou komen dat de zangeres wordt gedagvaard. "Helaas moeten wij constateren dat het Openbaar Ministerie kennelijk liever communiceert via de media dan rechtstreeks met ons als advocaten", laat Kerem Canatan, de advocaat van Grace, weten in een reactie.

7 uur geleden
Senegalese zanger Youssou N'Dour naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - De beroemde Senegalese zanger Youssou N'Dour komt op 19 oktober naar Amsterdam voor een concert in Het Concertgebouw. Ook zal hij spreken op een conferentie van het Amsterdam Dance Event (ADE).

15 uur geleden
Grunberg ontvangt P.C. Hooft-prijs

DEN HAAG (ANP) - Arnon Grunberg krijgt donderdagavond in theater Diligentia in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor proza, een oeuvreprijs van 60.000 euro. Volgens de jury heeft Grunberg een "immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur".

19 uur geleden
Herontdekte schets van Michelangelo geveild voor 23 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - Een onlangs herontdekte tekening van Michelangelo, het eerste bekende naaktwerk van de Florentijnse kunstenaar, heeft ruim 23 miljoen euro opgeleverd inclusief veilingcourtage en andere kosten. Veilinghuis Christie's in Parijs had de schets een richtprijs van 30 miljoen euro gegeven. De naam van de koper is niet bekendgemaakt.

1 dag geleden