
Dienst verhoogt dwangsom Tata en dreigt met intrekking vergunning
IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel IJmuiden krijgt voortaan fors hogere boetes voor iedere keer dat het bedrijf schadelijke stoffen uitstoot doordat steenkool onvoldoende is verhit. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) verviervoudigt het boetebedrag per overtreding, van 25.000 euro tot 100.000 euro. Bovendien eist de toezichthouder dat Tata "per direct" maatregelen neemt om het ontstaan van zogeheten rauwe cokes te voorkomen. Slaagt het bedrijf daar niet in, dan kan het mogelijk zelfs de vergunning voor essentiële fabrieken kwijtraken. De omgevingsdienst zegt de mogelijkheden daartoe te onderzoeken, voor het geval dat Tata "ook deze last niet naleeft".
In de cokesfabrieken worden op een hoge temperatuur gassen uit steenkool verwijderd. Wat overblijft is brandstof voor de hoogovens waarin ijzererts wordt verwerkt tot ruwijzer. "Als deze steenkool onvoldoende verhit is geweest, komen er gassen vrij die voor ongezonde uitstoot en milieuschade zorgen", legt de omgevingsdienst uit. Dat gebeurt regelmatig en Tata is er ook al vaak voor beboet.
De hoogte van de dwangsom bedroeg eerst 10.000 euro per keer. Nadat de dienst die boete 15 keer had geïnd ging het bedrag omhoog naar 25.000 euro. Die som moest Tata twintig keer betalen. Daarmee kwam het totale boetebedrag eerder deze maand uit op 650.000 euro. Daar kan met de nieuwe last onder dwangsom nog 1,5 miljoen bovenop komen. Het toezicht op het proces wordt opgeschroefd, kondigt de toezichthouder aan.
Tata Steel tekent bezwaar aan tegen de last onder dwangsom. Volgens het staalbedrijf is de opdracht "niet uitvoerbaar", omdat het ontstaan van rauwe cokes (ook wel geschreven als kooks) nooit helemaal uit te sluiten zou zijn. "We hebben veel maatregelen genomen en streven er naar om ongare cokes tot een minimum te beperken. Helemaal terugbrengen naar nul lijkt niet mogelijk te zijn", reageert het staalbedrijf. Gemiddeld ontstaan volgens Tata 0,02 procent van de keren ongare cokes.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
2 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
6 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden