Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deurpaneel van vliegtuig Alaska Airlines gevonden in achtertuin

Deurpaneel van vliegtuig Alaska Airlines gevonden in achtertuin

PORTLAND (ANP/AFP/RTR) - Het deurpaneel dat vrijdag boven de Amerikaanse staat Oregon loskwam van een vliegtuig van Alaska Airlines, is gevonden in een achtertuin. Het onderzoek van het onderdeel moet helpen bij het bepalen van de oorzaak van het ongeval.

Een leraar vond het paneel in zijn tuin net buiten Portland, de grootste stad van de westelijke staat Oregon. De Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines verloor het onderdeel vlak na vertrek uit die stad en keerde vervolgens terug voor een noodlanding. De twee dichtstbijzijnde stoelen naast de deur waren leeg. Er waren 171 passagiers en zes bemanningsleden aan boord. Niemand raakte gewond.

Het deurpaneel kan een belangrijke rol spelen in het onderzoek naar het incident. De voicerecorder bevat geen data meer van het ongeval, omdat de data al was overschreven voordat onderzoekers de recorder konden veiligstellen.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) houdt 171 Boeing 737 MAX 9-vliegtuigen aan de grond die hetzelfde deurpaneel hebben als dat van Alaska Airlines. De toestellen zullen inspecties ondergaan. Het besluit heeft geen gevolgen voor Europa, omdat er geen vliegtuigen met dezelfde specificaties vliegen. Ook in Indonesië is dat het geval, maar daar houdt de overheid toch drie toestellen aan de grond.

Meer uit Buitenland

Zes Grieken veroordeeld voor een van dodelijkste natuurbranden

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Een rechtbank in Athene heeft zes mensen veroordeeld voor verwoestende natuurbranden in 2018 waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De zes, onder wie leden van de brandweer, hoeven niet de cel in, maar moeten wel boetes betalen tot 40.000 euro voor dood door schuld en grove nalatigheid.

48 minuten geleden
Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat bekend en spreekt van een "zeer gul aanbod".

1 uur geleden
NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

KYIV (ANP) - Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels "serieuze gevolgen op het slagveld", heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

1 uur geleden
Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie "staat op het spel" en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. "Anders beslissen anderen voor jou", is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.

1 uur geleden
Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

4 uur geleden
Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.

4 uur geleden
Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

5 uur geleden