
Denktank: verlaag inkomstenbelasting, belast uitstoot juist meer
HOUTEN (ANP) - Verlaag de inkomstenbelasting en de premies voor verzekeringen, zodat werknemers meer loon krijgen en werkgevers minder geld uit hoeven te geven aan werknemers. Dit zijn enkele voorstellen van denktank The Ex'Tax Project, die in een nieuwe studie ruim twintig voorstellen doet om de lasten op arbeid te verlagen. Belast uitstoot, vervuiling en het verbruik van energie juist meer om de gemiste kosten te compenseren en Nederland duurzamer te maken, zegt de denktank.
Vrijwel alle partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's opgenomen dat werk meer geld moet opleveren, zegt The Ex'Tax Project. Deze belastingverschuiving brengt dit doel volgens de denktank dichterbij.
Ook wil The Ex'Tax Project onder meer dat werkgevers langdurig zieke medewerkers tot 55 jaar maar een jaar door hoeven te betalen in plaats van twee jaar. Het Rijk moet het andere jaar betalen. Dit scheelt kosten voor werkgevers zonder dat werknemers die lang ziek zijn geld in hoeven te leveren. Het aantal werknemers dat zich ziek meldt, is al een aantal jaren hoog.
'Drempel'
Verder wil de denktank dat alle werkenden in Nederland pensioen gaan opbouwen en zelfstandigen net als werknemers premies gaan betalen. Daarbij zouden zij ook recht op een uitkering moeten krijgen als zij werkloos, ziek of arbeidsongeschikt raken. Toeslagen moeten afhankelijk worden van het gemiddelde inkomen en vermogen over de voorgaande drie jaar, is het idee. Verlaag de administratieve lasten voor werkgevers door bijvoorbeeld de loonaangifte van sommige werknemers makkelijker te maken, aldus de denktank.
Met het geld dat werkgevers met maatregelen zoals deze overhouden, kunnen zij bijvoorbeeld het bedrijf verduurzamen. "Hoge lasten op arbeid zijn een drempel voor duurzame en arbeidsintensieve activiteiten", zegt The Ex'Tax Project.
Invloed
Ook de Belastingdienst moet wat de denktank betreft worden aangepast. De overheid moet meer investeren in de Belastingdienst en onder meer verouderde IT-systemen vervangen door een nieuw systeem.
Nederland hoeft dit soort maatregelen niet als enige land in te voeren. Het is belangrijk om beleid af te stemmen met andere landen in de EU, vindt The Ex'Tax Project. Nederland kan invloed uitoefenen in de EU door op te trekken met landen die hetzelfde willen en door onderzoeken op te starten over de invloed van het belastingstelsel op goed werkgeverschap.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
2 minuten geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
4 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
3 uur geleden