Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denemarken houdt referendum over Europees defensiebeleid

Denemarken houdt referendum over Europees defensiebeleid

KOPENHAGEN (ANP) - De Denen gaan naar de stembus om te bepalen of hun land zich moet aansluiten bij het defensiebeleid van de Europese Unie. Denemarken is het enige land van de EU dat daar niet aan meedoet.

Volgens de laatste peilingen gaat zo'n 65 procent van de Denen stemmen voor Europese samenwerking op het gebied van defensie. Toch zijn analisten voorzichtig in hun voorspellingen, omdat de Denen vaker tegen meer Europese integratie hebben gestemd.

Premier Mette Frederiksen heeft de kiezers aangeraden om voor het gezamenlijke defensiebeleid te stemmen. "In een tijd dat we moeten vechten voor de veiligheid van Europa, moeten we meer verbonden zijn met onze buren." Elf van de veertien politieke partijen in Denemarken zijn ook voor.

In 1992 verwierpen de Denen nipt het Verdrag van Maastricht. Om Denemarken toch aan boord te krijgen, kreeg het land van de EU een aantal uitzonderingsposities. Zo doet Denemarken niet mee aan de euro, het gezamenlijke justitiebeleid en het defensiebeleid.

Twee weken na het begin van de Russische invasie in Oekraïne schreef de regering het referendum uit over de Europese defensiesamenwerking. Frederiksen kondigde toen ook aan het defensiebudget te verhogen naar 2 procent van het nationaal product, zoals afspraak is binnen de NAVO.

Meer uit Buitenland

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

7 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

9 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

9 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

10 uur geleden
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

10 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

PEZINOK (ANP/AFP) - De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

12 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

15 uur geleden