Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denemarken houdt referendum over Europees defensiebeleid

Denemarken houdt referendum over Europees defensiebeleid

KOPENHAGEN (ANP) - De Denen gaan naar de stembus om te bepalen of hun land zich moet aansluiten bij het defensiebeleid van de Europese Unie. Denemarken is het enige land van de EU dat daar niet aan meedoet.

Volgens de laatste peilingen gaat zo'n 65 procent van de Denen stemmen voor Europese samenwerking op het gebied van defensie. Toch zijn analisten voorzichtig in hun voorspellingen, omdat de Denen vaker tegen meer Europese integratie hebben gestemd.

Premier Mette Frederiksen heeft de kiezers aangeraden om voor het gezamenlijke defensiebeleid te stemmen. "In een tijd dat we moeten vechten voor de veiligheid van Europa, moeten we meer verbonden zijn met onze buren." Elf van de veertien politieke partijen in Denemarken zijn ook voor.

In 1992 verwierpen de Denen nipt het Verdrag van Maastricht. Om Denemarken toch aan boord te krijgen, kreeg het land van de EU een aantal uitzonderingsposities. Zo doet Denemarken niet mee aan de euro, het gezamenlijke justitiebeleid en het defensiebeleid.

Twee weken na het begin van de Russische invasie in Oekraïne schreef de regering het referendum uit over de Europese defensiesamenwerking. Frederiksen kondigde toen ook aan het defensiebudget te verhogen naar 2 procent van het nationaal product, zoals afspraak is binnen de NAVO.

Meer uit Buitenland

Nemo's woonplaats in Zwitserland viert overwinning songfestival

BIEL (ANP) - Fans van de Zwitserse zanger Nemo gingen in zijn woonplaats Biel in het noordwesten van Zwitserland de straat op om zijn overwinning van het songfestival te vieren.

1 uur geleden
Hevig fluitconcert voor songfestivalbaas Martin Österdahl

MALMÖ (ANP) - Martin Österdahl, executive supervisor van het Eurovisie Songfestival, is zaterdag tijdens de finale getrakteerd op een enorm fluitconcert van het aanwezige publiek. Ook was er veel boegeroep te horen.

3 uur geleden
Nederlands publiek gaf 12 punten aan Israël

MALMÖ (ANP) - Het Nederlandse publiek heeft zaterdag de meeste punten aan Israël gegeven. Zangeres Eden Golan kreeg 12 punten van de televoters, heeft de European Broadcasting Union bekendgemaakt.

4 uur geleden
Israël vindt nieuwe tunnels in Gazastrook

TEL AVIV (ANP) - Israël heeft nieuwe tunnels gevonden in de Gazastrook. Dat zei legerwoordvoerder Daniel Hagari zaterdag. Volgens Hagari is er een "ondergrondse route" gevonden in Zeitoun in het centrum van de Gazastrook. Volgens het Israëlische leger plande Hamas van daaruit aanvallen.

4 uur geleden
Zwitserland wint Eurovisie Songfestival, Israël op vijfde plek

MALMÖ (ANP) - Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is op de vijfde plek geëindigd. De Nederlandse Joost Klein zou ook in de finale staan, maar werd op zaterdagmiddag gediskwalificeerd om een incident.

4 uur geleden
Ierse Bambie Thug houdt pro-Palestijns teken omhoog

MALMÖ (ANP) - De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug hield zaterdag tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival een pro-Palestijns teken in de lucht. De artiest zwaaide met een stuk watermeloen, dat symbool staat voor solidariteit met de Palestijnse gebieden.

4 uur geleden
Zelensky bevestigt strijd in grensgebied bij Charkiv

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdagavond in zijn gebruikelijke videoboodschap bevestigd dat er in het grensgebied ten noordoosten van Charkiv stevig wordt gevochten.

6 uur geleden