
Denemarken houdt referendum over Europees defensiebeleid
KOPENHAGEN (ANP) - De Denen gaan naar de stembus om te bepalen of hun land zich moet aansluiten bij het defensiebeleid van de Europese Unie. Denemarken is het enige land van de EU dat daar niet aan meedoet.
Volgens de laatste peilingen gaat zo'n 65 procent van de Denen stemmen voor Europese samenwerking op het gebied van defensie. Toch zijn analisten voorzichtig in hun voorspellingen, omdat de Denen vaker tegen meer Europese integratie hebben gestemd.
Premier Mette Frederiksen heeft de kiezers aangeraden om voor het gezamenlijke defensiebeleid te stemmen. "In een tijd dat we moeten vechten voor de veiligheid van Europa, moeten we meer verbonden zijn met onze buren." Elf van de veertien politieke partijen in Denemarken zijn ook voor.
In 1992 verwierpen de Denen nipt het Verdrag van Maastricht. Om Denemarken toch aan boord te krijgen, kreeg het land van de EU een aantal uitzonderingsposities. Zo doet Denemarken niet mee aan de euro, het gezamenlijke justitiebeleid en het defensiebeleid.
Twee weken na het begin van de Russische invasie in Oekraïne schreef de regering het referendum uit over de Europese defensiesamenwerking. Frederiksen kondigde toen ook aan het defensiebudget te verhogen naar 2 procent van het nationaal product, zoals afspraak is binnen de NAVO.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - Honderdduizenden mensen in Oekraïne hebben volgens president Volodymyr Zelensky geen normale toegang tot drinkwater. Door de vernieling van de dam in de Dnipro-rivier is ook een van de grootste waterreservoirs verwoest. Zelensky zegt dat de autoriteiten er alles aan doen om mensen te helpen, maar dat ze alleen hulp kunnen bieden in de gebieden die onder controle staan van Kyiv.
45 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Als de Verenigde Staten slaags raken met China over Taiwan moeten de VS dat zelf opknappen, vinden de meeste EU-burgers volgens opiniepeilers. Het vertrouwen in de VS is de laatste jaren wat hersteld, maar driekwart zou toch graag zien dat de EU ook militair op eigen benen kan staan, concludeert de Europese denktank ECFR.
49 minuten geledenVATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is overgebracht naar het ziekenhuis voor een operatie aan zijn buikwand. Die vindt woensdagmiddag plaats in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. De paus moet daar naar verwachting een aantal dagen blijven. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.
51 minuten geledenNOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - Na de verwoesting van de dam in de Oekraïense Dnipro-rivier zijn ten minste zeven mensen vermist geraakt. Dat zegt de door Rusland geïnstalleerde burgemeester van Nova Kachovka, de plaats bij de stuwdam. Een groot deel van die stad kwam dinsdag onder water te staan door de damdoorbraak.
3 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - In Oekraïne gaat woensdagochtend de evacuatie door van mensen uit de gebieden die overstroomd zijn na de verwoesting van de Kachovka-stuwdam een dag eerder. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky worden bijna tachtig nederzettingen door het water bedreigd.
4 uur geledenRICHMOND (ANP/RTR) - Twee mensen zijn omgekomen en vijf gewond geraakt toen een man het vuur opende op een universiteitscampus in de Amerikaanse stad Richmond, in de staat Virginia. Ook liepen meerdere mensen verwondingen op door de paniek die uitbrak. Een 9-jarig meisje werd door een auto aangereden. De politie heeft de schutter aangehouden.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Republikeinse oud-gouverneur van de staat New Jersey Chris Christie heeft zich gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De 60-jarige Christie nam het in 2016 al eens op tegen zijn partijgenoot Donald Trump.
6 uur geleden