
Den Haag verbiedt gebruik Binnenhof, ook ambtenaren moeten weg
DEN HAAG (ANP) - De gebouwen op en rond het Binnenhof in Den Haag mogen in verband met brandveiligheid niet langer worden gebruikt. Dat heeft het Haagse college van burgemeester en wethouders "definitief besloten", meldt het stadsbestuur maandag. Het ministerie van Algemene Zaken, dat nu nog de enige gebruiker is van de gebouwen, moet het Binnenhof uiterlijk op 18 september verlaten.
Dat betekent dat ook alle ambtenaren volgende maand moeten vertrekken. Het kabinet wilde dat tientallen ambtenaren tot begin volgend jaar op het ministerie zouden blijven werken, omdat ze met gevoelige informatie werken. In het pand waar het ministerie naartoe verhuist, zou de informatiebeveiliging nog niet op orde zijn.
Volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen is de grens bereikt en er is geen ruimte meer om te schuiven met het moment dat het Binnenhof helemaal leeg moet zijn. "De redenen die de eigenaar en de gebruiker van de bouwdelen opvoeren om langer gebruik toch opnieuw toe te staan zijn zwaarwegend, maar hadden daarmee de afgelopen jaren ook grond moeten zijn om alles op alles te zetten om de termijnen die bekend waren te halen", vindt hij. "Het is jammer dat dit niet gelukt is, maar de rek is eruit."
Dwangsom
Het Haagse college en het ministerie van Algemene Zaken liggen al langer overhoop over de verhuizing van het Binnenhof, dat grondig wordt gerenoveerd. Op het huidige ministerie van Algemene Zaken is het brandgevaar groot. Premier Dick Schoof zei eerder deze maand dat hij eind augustus het Torentje zal verlaten, maar het kabinet wilde dus dat een klein deel van de ambtenaren nog een paar maanden in het departement aan het Binnenhof kon blijven.
Maar de brandonveiligheid in die gebouwdelen is "inmiddels onaanvaardbaar groot", stelt het Haagse stadsbestuur. "De eigenaar en de nog resterende gebruiker van de bouwdelen kunnen deze risico's met aanvullende maatregelen beheersbaar en daarmee aanvaardbaar achten; het college van de gemeente Den Haag doet dat niet." Als de ambtenaren op 18 september niet zijn vertrokken, legt de gemeente het ministerie een dwangsom op van 100.000 euro per week, met een maximum van 1 miljoen euro.
Het ministerie van Algemene Zaken bevestigt dat het bericht heeft ontvangen van de gemeente. Het ministerie gaat het besluit bekijken, laat het weten. Meer wil het departement voorlopig niet kwijt.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV stemt donderdag in met beide wetsvoorstellen die het kabinet heeft ingediend om het asielbeleid flink strenger te maken. Dat laat partijleider Geert Wilders weten op X. Hij sprak eerder al steun uit voor de asielnoodmaatregelenwet, maar nu dus ook voor de wet die de invoering van een tweestatusstelsel regelt.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.
18 uur geleden