Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Defensie VS ziet aanvallen Jemen als voorlopig afgerond succes

Defensie VS ziet aanvallen Jemen als voorlopig afgerond succes

WASHINGTON (ANP/DPA) - Het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, ziet de bombardementen en luchtaanvallen op Jemen als een voorlopig afgerond succes. Er worden nu niet meer militairen naar de regio gestuurd. Volgens minister Lloyd Austin hebben de Houthi-rebellen in dat land "een duidelijke boodschap" ontvangen. "Ze weten nu dat ze een hoge prijs betalen als ze hun illegale aanvallen (op schepen in de Rode Zee) niet stoppen."

Maar de VS blijven waakzaam. "We zullen niet aarzelen met onze strijdkrachten de wereldeconomie, en de vrije doorvaart voor legale handel in een van de drukste waterwegen van de wereld, te verdedigen", aldus de defensieminister die momenteel in een ziekenhuis wordt behandeld. Hij heeft volgens het Pentagon wel deelgenomen aan de operatie tegen het door Houthi's beheerste deel van Jemen.

De door president Joe Biden bevolen bombardementen zijn bij een aantal volksvertegenwoordigers in het Congres verkeerd gevallen. Democratische én Republikeinse parlementariërs hebben geklaagd dat de president het Congres helemaal niets heeft gevraagd over de militaire actie. Ze zeggen dat hij de grondwet heeft geschonden, omdat daar aan het begin staat dat oorlog alleen met instemming van het Congres mag. Verderop in de grondwet komt dit thema in een ander verband terug. "Geen (deel)staat mag zonder instemming van het Congres (...) deelnemen aan een oorlog."

De Democratische Pramila Jayapal uit het Huis van Afgevaardigden is een van de critici. Ze noemde het "een onaanvaardbare schending van artikel 1 van de grondwet waar staat dat voor militaire actie instemming van het Congres is vereist". Meerdere linkse afgevaardigden uiten de kritiek, maar ook Republikeinen zoals de senator Mike Lee. Die stelt dat "de president naar het Congres moet komen voor hij ons in nog een conflict in het Midden-Oosten stort. Daarom is artikel 1 van de grondwet er". En bij de verdediging van dit principe doet het er niet toe of je Democratisch of Republikeins bent, aldus Lee.

Meer uit Buitenland

Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

59 minuten geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

2 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

3 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

5 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

6 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

7 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

7 uur geleden