
De Jonge: zorgen over versloffen gedrag na eerste versoepelingen
SITTARD (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge waarschuwt dat "de eerste voorzichtige versoepelingen" ertoe leiden dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Daardoor duurt het volgens hem veel langer voordat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt. "We moeten eerst een daling zien en als we die willen bewerkstelligen zullen we ervoor moeten zorgen dat ons gedrag niet gaat versloffen", zei De Jonge dinsdag in Sittard, waar hij een bezoek bracht aan het Zuyderland-ziekenhuis.
De minister zei dat het nog "helemaal niet goed gaat. We raken wel over de piek in de ziekenhuizen heen, maar ze liggen nu nog hartstikke vol". Hij wees daarbij ook op de ruim 170.000 besmettelijke personen in Nederland. De kans dat je iemand tegen het lijf loopt die ziek is, is volgens De Jonge "fors aanwezig. Daarom moeten we voorzichtig zijn". Wat hij zag op Koningsdag en in de volle winkelstraten hoort daar niet bij. "Versoepelen is versloffen aan het worden en het risico daarvan is dat het langer duurt voordat we terug kunnen gaan naar het oude normaal."
De Jonge ontving vorige maand een brandbrief van het Zuyderland-ziekenhuis over het vaccinatiebeleid. Dat gaat niet snel genoeg, vond het ziekenhuis. Ook was het een tegenslag dat zorgpersoneel niet met AstraZeneca kon worden ingeënt, omdat werd besloten dat vaccin alleen toe te dienen aan mensen boven de 60 jaar. Aanleiding waren zeldzame bijwerkingen bij 60-minners. Maar volgens de minister leidde dit besluit niet tot vertraging bij de vaccinaties, omdat de ouderen nu eenmaal aan de beurt waren.
De Jonge vond het een indringende brief van het ziekenhuis en hij begrijpt de emotie van waaruit die is geschreven. "Al ruim een jaar is het druk en zwaar in de ziekenhuizen en zorgmedewerkers wachten al lang op een vaccin." Hij wijst erop dat alle ziekenhuizen eind deze week de vaccins binnen hebben voor al hun personeel dat direct met covid-patiënten in contact komt. Landelijk betrof het nog zo'n 35.000 zorgmedewerkers, die aandrongen op een vaccinatie. Begin dit jaar gingen al 40.000 vaccins naar zorgverleners.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. "We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren", zegt een woordvoerder.
36 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.
18 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Twee mannen zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van dertig jaar voor het doodschieten van de 27-jarige Ayla Mintjes in Amsterdam Nieuw-West. Samen met haar vriend werd ze op 16 mei 2021 met automatische wapens onder vuur genomen, nadat zij een parkeergarage aan de Maassluisstraat uit waren gereden.
21 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Een combinatie van hoge werkdruk, bureaucratie en mantelzorg speelt steeds meer zorgmedewerkers parten. Ongeveer een op de zes zorgmedewerkers geeft aan zich emotioneel uitgeput te voelen. Onder jongeren tot 36 jaar is dit zelfs een op de vijf, zo komt naar voren in een peiling van Stichting IZZ en de universiteiten van Utrecht en Leiden. In totaal deden daar ruim 5000 mensen die in de zorg werken aan mee.
23 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is de afgelopen jaren hard gedaald in Amsterdam. Vorig jaar liepen waarschijnlijk slechts negen mensen het virus op in de hoofdstad, terwijl er in 2010 ongeveer tweehonderd nieuwe gevallen waren. De GGD in Amsterdam hoopt dat de hoofdstad rond 2026 geen enkele nieuwe hiv-infectie meer heeft.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.
3 dagen geleden