Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

De Jonge: zorgen over versloffen gedrag na eerste versoepelingen

De Jonge: zorgen over versloffen gedrag na eerste versoepelingen

SITTARD (ANP) - Zorgminister Hugo de Jonge waarschuwt dat "de eerste voorzichtige versoepelingen" ertoe leiden dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Daardoor duurt het volgens hem veel langer voordat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt. "We moeten eerst een daling zien en als we die willen bewerkstelligen zullen we ervoor moeten zorgen dat ons gedrag niet gaat versloffen", zei De Jonge dinsdag in Sittard, waar hij een bezoek bracht aan het Zuyderland-ziekenhuis.

De minister zei dat het nog "helemaal niet goed gaat. We raken wel over de piek in de ziekenhuizen heen, maar ze liggen nu nog hartstikke vol". Hij wees daarbij ook op de ruim 170.000 besmettelijke personen in Nederland. De kans dat je iemand tegen het lijf loopt die ziek is, is volgens De Jonge "fors aanwezig. Daarom moeten we voorzichtig zijn". Wat hij zag op Koningsdag en in de volle winkelstraten hoort daar niet bij. "Versoepelen is versloffen aan het worden en het risico daarvan is dat het langer duurt voordat we terug kunnen gaan naar het oude normaal."

De Jonge ontving vorige maand een brandbrief van het Zuyderland-ziekenhuis over het vaccinatiebeleid. Dat gaat niet snel genoeg, vond het ziekenhuis. Ook was het een tegenslag dat zorgpersoneel niet met AstraZeneca kon worden ingeënt, omdat werd besloten dat vaccin alleen toe te dienen aan mensen boven de 60 jaar. Aanleiding waren zeldzame bijwerkingen bij 60-minners. Maar volgens de minister leidde dit besluit niet tot vertraging bij de vaccinaties, omdat de ouderen nu eenmaal aan de beurt waren.

De Jonge vond het een indringende brief van het ziekenhuis en hij begrijpt de emotie van waaruit die is geschreven. "Al ruim een jaar is het druk en zwaar in de ziekenhuizen en zorgmedewerkers wachten al lang op een vaccin." Hij wijst erop dat alle ziekenhuizen eind deze week de vaccins binnen hebben voor al hun personeel dat direct met covid-patiënten in contact komt. Landelijk betrof het nog zo'n 35.000 zorgmedewerkers, die aandrongen op een vaccinatie. Begin dit jaar gingen al 40.000 vaccins naar zorgverleners.

7 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Vuuren 5 dagen geleden
Positief is dat eindelijk personeel dat direct in contact komt met covid patiënten gevaccineerd wordt, eindelijk!
Louis53 6 dagen geleden
Als jullie na één jaar nog steeds idiote maatregelen verzinnen dan heeft men daar geen zin meer in de Jonge. En de schuld weer bij de burger neerleggen om je eigen onvermogen en ontbrekende kennis proberen te verdoezelen is typisch voor jou en Rutte. Steek de hand eens in eigen boezem maar dat kunnen jullie niet.
2stroke4me 6 dagen geleden
De gemiddelde burger: zorgen over versloffen gedrag vaccinatiebeleid.
J.Vet 6 dagen geleden
mensen hielden zich zoizo al niet aan de maatregelen. maar dat heb je zelf naar de shit geholpen door onzin als mondkapjes te verplichten waardoor niemand ook maar enig zins afstand hield. gooi gewoon alles open zo verspreid je de mensen veel beter dan dat ze nu de terassen to de max vullen. excuus na excuus maar handelen ho maar. het is al lang en breed duidelijk wat voor zooi je ervan gemaakt hebt en nu is het gewoon tijd om op de blaren te zitten. een normaal persoon was allang ontslagen geweest als ie zo incompetent was.
dily 6 dagen geleden
als je voetbalsupporters gewoon hun gang laat gaan, moet je niet raar opkijken als iedereen wat meer ruimte gaat nemen.
j.03 6 dagen geleden
En we gaan weer door met liegen. Hij denkt zeker dat we hem nog geloven.
pieter123 6 dagen geleden
zeikstraal

Meer uit Gezond

5910 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt flink

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 5910 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal sinds 5 april. Ook het gemiddelde duikt omlaag.

18 uur geleden
Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is opnieuw gedaald, met 10 patiënten. Op dit moment liggen er 757 patiënten met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten op de ic's afneemt.

18 uur geleden
Grapperhaus: de piek in ziekenhuisopnames lijkt achter de rug

DEN HAAG (ANP) - De cijfers van het aantal coronapatiënten dat opgenomen wordt in de ziekenhuizen "lijken toch wel een goede kant op te gaan", maar of dat betekent dat er versoepelingen van de maatregelen mogelijk zijn is nog niet te zeggen. Dat zei demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag na overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Het besluit wordt dinsdag pas definitief, aldus de bewindsman.

19 uur geleden
RIVM krijgt nieuwe directeur coronavaccinaties

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een nieuwe programmadirecteur aangesteld die binnenkort de leiding krijgt over de coronavaccinaties. Marcel van Raaij, die van het ministerie van Volksgezondheid komt, neemt het op 15 juni over van Jaap van Delden, meldt het instituut.

21 uur geleden
Noorwegen stopt waarschijnlijk met Janssen en met AstraZeneca

OSLO (ANP/RTR) - Het Noorse instituut voor volksgezondheid en een speciale commissie die de regering tijdens de pandemie heeft benoemd, hebben beide het advies gegeven de coronavaccins van Johnson&Johnson/Janssen en die van AstraZeneca niet te gebruiken in het vaccinatieprogramma. In het advies van de commissie staat wel dat het geen probleem zou zijn de vaccins toe te dienen aan mensen die dat graag willen.

22 uur geleden
Alle Duitsers krijgen toegang tot Janssen-vaccin

BERLIJN (ANP/DPA) - Alle volwassen Duitsers krijgen toegang tot het coronavaccin van het Leidse Janssen. Dat betekent dat ook jongvolwassenen straks niet hoeven te wachten tot hun leeftijdsgroep aan de beurt is. Zij kunnen zich op vrijwillige basis laten inenten na overleg met een arts over de mogelijke risico's.

23 uur geleden
RIVM doet onderzoek naar langetermijneffectiviteit coronavaccins

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM begint maandag met een groot onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende coronavaccins in Nederland. Het doel ervan is om in alle leeftijdsgroepen inzicht te krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoe lang deze bescherming standhoudt.

1 dag geleden